Γιάννης Μαχαιρίδης: Εγώ επιδιώκω συνεννόηση για τα συμφέροντα του τόπου

Γιάννης Μαχαιρίδης: Εγώ επιδιώκω συνεννόηση για τα συμφέροντα του τόπου

Γιάννης Μαχαιρίδης: Εγώ επιδιώκω συνεννόηση για τα συμφέροντα του τόπου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 660 ΦΟΡΕΣ

Απαντήσεις για τις επικρίσεις που διατυπώνονται εναντίον του έδωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην περιφερειάρχης

Στην…αντεπίθεση περνάει ο πρώην Περιφερειάρχης και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ο οποίος, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, μετά από περισσότερο από οκτώ μήνες, απαντάει τόσο στα θέματα που αναδεί-χθηκαν στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο όσο και σε όσα κατά καιρούς του έχει προσάψει ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος.

«Γιατί μετά από τόσο καιρό;», ρώτησε ρητορικά και θύμισε αυτό που έλεγε όλο αυτό το διάστημα ότι θα δώσει το χρονικό περιθώριο στη νέα Περιφερειακή Αρχή αφενός να συνειδητοποιήσει τι αναλαμβάνει και, αφετέρου, επειδή γνώριζε ότι…δεν είχαν πρόγραμμα, «στοιχειωδώς να μπορέσουν να δουλέψουν προκειμένου το Γενάρη να μας παρουσιάσουν το προγραμματικό τους σχέδιο για τον τόπο».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι έχουν αφήσει πίσω ένα τεράστιο έργο, όπως και ένα έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και εκείνο που είχε προγραμματιστεί και το οποίο κανείς θα έπρεπε να το δει, να το εξετάσει και να διοχετεύσει τους πόρους στα έργα που είχαν προγραμματιστεί ή στα έργα που ήθελε η νέα Περιφερειακή Αρχή να δρομολογήσει.

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Μαχαιρίδης, εξέφρασε τη…στενοχώρια του επειδή ο προγραμματισμός δίνει τη δυνατότητα να ωριμάσουν και έργα αλλά και επειδή, αυτό που θα ήθελαν ως αντιπολίτευση, είναι να υπήρχε μία συνεννόηση ενώ θύμισε ότι από την πρώτη στιγμή είχαν τεθεί στη διάθεση της Περιφερειακής Αρχής για να συζητήσουν και να βοηθήσουν όπου χρειαζόταν, «γιατί υπεράνω όλων είναι το συμφέρον του τόπου», όπως είπε και συμπλήρωσε:

«Αντ’ αυτού, στο περιφερειακό συμβούλιο δημιουργείται μία εικόνα η οποία δεν τιμά το κορυφαίο όργανο της Περιφέρειας», και ξεκίνησε από τα θέματα που, κατά τον ίδιο, εμφανίστηκαν να είναι θέματα αιχμής και να αναδεικνύονται ως μείζονα ενώ, κατά την άποψή τους, θα μπορούσαν και αυτά να έχουν μία εξέλιξη πολύ πιο θετική και τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων. Ειδικότερα:

Υδατοδρόμια και Ογκολογικό
Το πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και υπενθυμίζεται ότι, γι’ αυτό, υπήρξε μεγάλη ένταση στην πρώτη συνεδρίαση του π.σ. τη νέα χρονιά το περασμένο Σάββατο, έχει να κάνει με τα υδατοδρόμια. Αφού ξεκαθάρισε ότι, η παράταξή του, από την πρώτη στιγμή είναι υπέρ του δικτύου των υδατοδρομίων, επεσήμανε ότι αυτό σήμαινε ότι έχουν ένα σχέδιο, όπως και ένα master-plan για κάθε λιμάνι όπου θα είχε προσδιοριστεί που θα γίνουν τα υδατοδρόμια και θύμισε ότι είναι αρμοδιότητα των Λιμενικών Ταμείων.

Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά-συμπλήρωσε-θα μπορούσε και πρέπει η Περιφέρεια να είναι συντονιστής αυτών των υδατοδρομίων. Έτσι, είπαν «ναι» στα υδατοδρόμια με μία μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και κυρίως να δουν που θα τα κατασκευάσουν.

Είπαν, ακόμη, ότι θα πρέπει να δουν και το κοστολόγιο αυτών των υδατοδρομίων που δεν είναι τίποτα άλλο, όπως είπε, από πλατφόρμες που προσαρμόζονται στο χώρο που θα προσδιοριστεί. Το κόστος των μελετών υπολογίζεται γύρω στα 10-15 χιλιάδες ευρώ-άλλοι λένε 7 χιλιάδες ευρώ-ενώ η κατασκευή των υδατοδρομίων κυμαίνεται από 30-50 χιλιάδες ευρώ και μάξιμουμ 70 χιλιάδες ευρώ.

«Εμείς κληθήκαμε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος ήταν ανά υδατοδρόμιο 130 χιλιάδες ευρώ-δεν τον ψηφίσαμε», είπε, στη συνέχεια, ο κ. Μαχαιρίδης και ανέφερε ότι περιμένουν, ακόμη, να υπάρχει ένας σχεδιασμός και όχι γενικά «θα κατασκευάσουμε υδατοδρόμια, θα αναθέσουμε μελέτες». Παρ’ όλα αυτά, είπε, δημιουργήθηκε ένα μείζον θέμα καθώς και ένα δεύτερο μείζον θέμα σχετικά με το από που παίρνονται αυτά τα χρήματα.

Έτσι, ενημέρωσε το π.σ. στην τοποθέτησή του ότι αυτά τα χρήματα είναι ένα λάθος μήνυμα να τα παίρνουμε από το Ογκολογικό του Νοσοκομείου καθώς υπάρχουν άλλοι κωδικοί σε άλλα έργα που είναι στην ίδια κατηγορία, δηλαδή δεν θα ωριμάσουν στο άμεσο μέλλον, και άρα είναι καλύτερα τα χρήματα αυτά να τα πάρουν από εκεί.

Ο κ. Μαχαιρίδης, επανέλαβε ότι είναι λάθος ότι τα πήραν από το Ογκολογικό και ανέφερε ότι οι εξελίξεις τρέχουν στο θέμα αυτό αφού ο νέος Υπουργός Υγείας, ανταποκρινόμενος στην έκκληση του επανεκλεγέντος βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, δήλωσε ότι είναι υπέρ της διαδικασίας και θα συνδράμει στην προσπάθεια αυτή.

Μάλιστα, όπως τον ενημέρωσε ο κ. Κρεμαστινός, ήδη, η προμελέτη είναι έτοιμη, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι θα προχωρήσει η επόμενη φάση ενώ ανέφερε ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και από ιδιώτες. Μάλιστα, είπε ότι και αυτό το θέμα θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις.

Περιουσιολόγιο
Το δεύτερο θέμα που αναδείχθηκε στο π.σ. έχει να κάνει, βέβαια, με το περιουσιολόγιο, για το οποίο, επίσης, δεν…έλειψαν οι κόντρες. Όμως, πρώτα θέλησε να απαντήσει στα περί «εγκεφαλικού», λέγοντας ότι δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και ότι…έχει σώας τα φρένας.

Όσο αφορά, λοιπόν, στο περιουσιολόγιο όπου ειπώθηκε ότι δεν είναι γραμμένα τα ακίνητα της Περιφέρειας στο Κτηματολόγιο, «όταν δεν θέλει κανείς ν’ ακούσει, ψάχνει να βρει αιτίες», σχολίασε ο πρώην Περιφερειάρχης και θύμισε ότι ο κ. Γιάννης Παρασκευάς όταν ήταν Νομάρχης, το 1994, ενέγραψε στο Κτηματολόγιο της Ρόδου όλα τα ακίνητα τα οποία κατείχε η τότε Νομαρχία, άρα στο περιουσιολόγιο.
Το Δημόσιο αμφισβήτησε αυτή τη μεταγραφή γιατί, όντως, η νομοθεσία έλεγε τότε ότι μεταγράφονται τα ακίνητα τα οποία στεγάζουν μόνο υπηρεσίες της Νομαρχίας και όταν συστεγάζονται με άλλες υπηρεσίες, γίνεται οριζόντια ιδιοκτησία και μεταγράφονται αυτά που της ανήκαν και τα άλλα παραμένουν στο Δημόσιο.

Γι’ αυτά τα ακίνητα, είπε, βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες με το ελληνικό δημόσιο, άρα αυτά είναι εγγεγραμμένα. Επίσης, αυτά που προστέθηκαν ως περιουσία, είναι ακίνητα όπως αυτά που αγόρασαν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για τους φοιτητές και τους Δωδεκανήσιους και από την ΕΤΑ.

Ακόμη, δεν δέχεται ότι ο Περιφερειάρχης έδωσε εντολή να γίνουν οι διαδικασίες για το περιουσιολόγιο και οι Κυκλάδες υπάκουσαν αλλά η Δωδεκάνησος δεν το έκανε, αφού θεωρεί ότι αυτή είναι μία υπηρεσιακή υπόθεση και δεν ασχολείται ο Περιφερειάρχης αλλά η υπηρεσία και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης που είναι ο χωρικός.

Μάλιστα, μ’ αυτό θέλησε να απαντήσει ο κ. Μαχαιρίδης σ’ αυτό που του είπε ο κ. Χατζημάρκος ότι “φορτώνει” τις ευθύνες αλλού. Είπε, ακόμη, ότι αν αυτή η Επιτροπή που συγκροτήθηκε είναι μη αμειβόμενη θα συμμετέχουν, εάν είναι αμειβόμενη δεν θα συμμετέχουν.

Αφαίρεση αρμοδιοτήτων και Πολιτική Προστασία
Ερωτηθείς σχετικά με την αφαίρεση και τροποποίηση αρμοδιοτήτων του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου στην οποία προχώρησε ο Περιφερειάρχης, ο κ. Μαχαιρίδης, καταρχήν, είπε ότι έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ωστόσο, στη συνέχεια δήλωσε:
«Ανέδειξε και μία άλλη πτυχή: Ότι τη μόνη αρμοδιότητα που δεν μπόρεσε να πάρει από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, ποια ήταν; Της πολιτικής προστασίας. Γιατί, εκ του νόμου, η πολιτική προστασία δεν ανήκει στον Περιφερειάρχη, ανήκει στους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες».

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τι διατυμπάνιζαν; Ότι την ευθύνη της πολιτικής προστασίας την είχε ο Περιφερειάρχης. Ένα είναι αυτό. Άρα, μαθαίνει μ’ αυτό τον τρόπο, έμμεσα, ο κόσμος ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δεν είναι αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, εκ του νόμου είναι ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης γι’ αυτό και δεν μπόρεσε να πάρει αυτή την αρμοδιότητα».

Ερωτηθείς, ακόμη, εάν με το παραπάνω παραπέμπει στις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2013, το αρνήθηκε και είπε ότι μιλάει γενικά, θέλοντας να καταδείξει ότι υπάρχουν αρμοδιότητες που ασκούνται από τα πρόσωπα και που ο πολίτης, πολλές φορές, δεν γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη ενώ βλέπει, με λύπη, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν μπορεί τα πάντα να λειτουργούν με τον εκνευρισμό και με το θυμικό».

Μάλιστα, σχετικά με τη γέφυρα της Κρεμαστής δήλωσε: «Υπάρχει ένας διαγωνισμός, υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη. Εγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω ποτέ γιατί δεν προχωράει αυτό το έργο. Εκτός αν μου πει κάποιος ότι για τις περιβαλλοντικές μελέτες που υπήρχαν ανακλήθηκε η έγκρισή τους αλλά δεν έχω δει πουθενά ανάκληση των περιβαλλοντικών όρων».

Το δεύτερο, κατά τον ίδιο, είναι ότι ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης είναι ο Νομάρχης γι’ αυτό και εκλέγεται έμμεσα και όχι άμεσα και, βεβαίως, σ’ αυτόν εκχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες. Και είπε: «Εγώ, τουλάχιστον, αυτό έκανα. Εγώ έδωσα αυξημένες αρμοδιότητες στους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου επειδή είναι πολύ πιο κοντά στα θέματα και τις υπηρεσίες. Και, βεβαίως, έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού και του ελέγχου του έργου των υπηρεσιών ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης».

Ο κ. Μαχαιρίδης συνέχισε…συμβουλευτικά:
«Νομίζω ότι χρειάζεται και νηφαλιότητα και, βεβαίως, το πως δουλεύει ο καθένας, ειδικά ο επικεφαλής της Περιφέρειας, αυτό είναι ένα θέμα καθαρά δικό του. Ο νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα, εγώ είχα μία άλλη πολιτική. Εγώ εκχωρούσα αρμοδιότητες στους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, δεν στέρησα ποτέ και δεν απομείωσα από χωρικό καμία αρμοδιότητα. Νομίζω ότι για το καλό του τόπου θα πρέπει να αναθεωρηθούν διάφορες απόψεις.

Ο κ. Κόκκινος, ανεξαρτήτως αν ήταν αντιπολίτευση τον καιρό που ήμουν εγώ Περιφερειάρχης, νομίζω ότι παρά τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες που είχαμε σε πάρα πολλά ζητήματα, εγώ ποτέ δεν αντέδρασα όταν δεν ψήφιζε. Εδώ παρατηρούμε το φαινόμενο, μόλις κάποιος διαφωνήσει με ένα θέμα να γίνεται…».

Ακόμη, θεωρεί ότι δεν πρέπει η Περιφέρεια να δείχνει αυτή την εικόνα προς τα έξω, ούτε στις συνεδριάσεις του π.σ. «και να αναγκαζόμαστε να ζητάμε από τον Πρόεδρο να ανακαλέσει στην τάξη…τον Περιφερειάρχη ή κάποια άλλα πρόσωπα». Είπε, επίσης, ότι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν ήθελαν να σηκώσουν τους τόνους, αλλά έβλεπαν διάφορα πράγματα τα οποία γίνονταν, τα αξιολογούν και στην πορεία θα τα παρουσιάσουν.

Έργα και ΕΣΠΑ
Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, υπάρχουν θέματα που είναι καθαρά υπηρεσιακά και δεν μπορείς να παρέμβεις και ανέφερε ως τέτοιο παράδειγμα το έργο της εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου που, όπως είπε, τον Σεπτέμβριο που την παρέδωσαν έμενε το τελικό στάδιο ασφαλτόστρωσης και μετά από τόσους μήνες το έργο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί.

Είπε, ακόμη, ότι τους κατηγορούσαν για διάφορα άλλα πράγματα τα οποία, όμως, δεν βλέπουν να προχωράνε. Έδωσαν τη δυνατότητα στη νέα Περιφερειακή Αρχή να τους αναλύσει το πρόγραμμα από το Καστελλόριζο στην Κέα-εδώ απάντησε στον Περιφερειάρχη για το αν ξέρει που είναι το Καστελλόριζο, λέγοντας ότι ξέρει πολύ καλά αφού «ό,τι έργο έχει γίνει πάνω στο Καστελλόριζο, μηδέ του αεροδρομίου εξαιρουμένου, είναι έργο του Μαχαιρίδη», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Όταν θα κάνει έργο στο Καστελλόριζο, όταν θα κάνει έργο στα νησιά, θα μου πει αν τα ξέρω ή δεν τα ξέρω»!

«Επειδή ζούμε σε έναν τόπο που θα πρέπει η προσφορά του καθενός να μην απομειώνεται και κυρίως καλό είναι…να αφήσουμε τα κουτσομπολιά, να αφήσουμε τις, αν θέλετε, διαδικασίες που δεν μας τιμούν, και να δούμε πως όλοι μαζί μπορούμε να πορευτούμε», είπε, στη συνέχεια και ανέφερε ότι άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο έργο στον πρωτογενή τομέα που δεν είναι του Μαχαιρίδη αλλά των υπηρεσιών και πρέπει να αξιολογηθεί, όπως και το επιχειρησιακό πρόγραμμα και γενικά όλο το υλικό που υπάρχουν πρέπει να αξιοποιηθεί.

«Το να παίρνουμε ό,τι έργο έχουν κάνει οι προηγούμενοι και να το πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων είναι λάθος», είπε και ανέφερε ότι άφησαν 60 εκατ. ευρώ στα ταμεία, από τα οποία τα 30 εκατ. ευρώ είναι σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα υπόλοιπα παραμένουν. Επίσης, άφησαν 3,5 εκατ. ευρώ στο περιφερειακό ταμείο-κάτι το οποίο το αναγνώρισε ο Περιφερειάρχης, όπως είπε.

Το κυριότερο, πάντως, για τον κ. Μαχαιρίδη είναι ότι δεν ακούμε τίποτα για το ΕΣΠΑ και τόνισε ότι η νέα προγραμματική περίοδος έχει ξεκινήσει και «θα πρέπει να πέσουμε όλοι με τα μούτρα επάνω να βοηθήσουμε προκειμένου να έχουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα» και να απευθυνθούμε στη νέα κυβέρνηση να δούμε τι θα κάνουμε.

Επίσης, δεν παρέλειψε να κάνει και το εξής σχόλιο: «Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε αυτή τη στιγμή αυτή την κυβέρνηση. Όταν δίνει μάχες στο εξωτερικό πρέπει το εθνικό μέτωπο να είναι σφυρηλατημένο και να είναι δίπλα στην κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν συμφωνείς ή διαφωνείς. Δίνει μία μάχη η Ελλάδα, δεν δίνει μία μάχη ένα κόμμα».

Απάντησε, ακόμη, και για το αν έχει ένσημα λέγοντας: «Εγώ είμαι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, είμαι και στο εικαστικό επιμελητήριο σαν ζωγράφος. Αν έχω κολλήσει ένσημα ή όχι, μπορούν να δουν από το ΤΕΕ ή μπορούν και από την πολεοδομία της Ρόδου να πάρουν όταν ήμουν στο επάγγελμα τι και πόσες άδειες έχω βγάλει…

Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πέφτουμε σ’ αυτό το επίπεδο και τι δουλειά κάνει ο καθένας, πόσα χρόνια δούλεψε και πόσα ένσημα έχει. Φαντάζομαι ότι για να έχω ένσημα σήμαινε ότι πλήρωνα τις ασφαλιστικές μου εισφορές, άρα έχω τα απαραίτητα ένσημα για να βγω στη σύνταξη».

Ερωτηθείς, τέλος, ο πρώην Περιφερειάρχης εάν όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι το επόμενο διάστημα προτίθεται να σηκώσει τους τόνους, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τις φωτοβολίδες.

Ο λαός, ανεξαρτήτως εάν σε έστειλε στη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση, αυτό το οποίο θέλει από σένα είναι νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και βεβαίως συνεισφορά σ’ αυτό που θέλει ο τόπος. Εγώ δεν νομίζω ότι ο τόπος έχει ανάγκη από διενέξεις κτλ. Και βλέπετε ότι στο π.σ. καταθέτουμε προτάσεις, δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να το κάνουμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σηκώσουμε τους τόνους και επειδή ο τόπος είναι μικρός μας γνωρίζει όλους…».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο