Σε σπίτια θα μεταφερθούν από το Καρακόνερο οι τσιγγάνοι

Σε σπίτια θα μεταφερθούν  από το Καρακόνερο οι τσιγγάνοι

Σε σπίτια θα μεταφερθούν από το Καρακόνερο οι τσιγγάνοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 948 ΦΟΡΕΣ

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Τη μεταφορά των Ρομά από τον καταυλισμό στο Καρακόνερο σε… σπίτια, προτείνει το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, που εκπονήθηκε από τρεις οργανισμούς.

Το σχέδιο θα βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης για δέκα μέρες, αναρτημένο στην ιστοσελίδα της περιφέρειας, ώστε πολίτες και φορείς να πουν τη γνώμη τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Σημειώνεται ότι μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την ένταξη των Ρομά στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, έγινε και η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του πληθυσμού τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω ( περιοχή σφαγείων Αγίου Βασιλείου).

Το σχέδιο εκπονήθηκε με τη συνδρομή στελεχών της μονάδας διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των υπηρεσιών της περιφέρειας αλλά και των δύο δήμων, μετά από επιτόπιες επισκέψεις.

Όπως δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, αν δεν προχωρήσουμε στη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς ΕΣΠΑ.

Η διαβούλευση ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστούν περίπου 60 κατοικίες για να στεγάσουν τους κατοίκους του καταυλισμού, ενώ αν υπάρξει κάποια ομάδα πληθυσμού που επιθυμεί να συνεχίσει αυτό τον τρόπο ζωής ( σε καταυλισμό) τότε θα γίνει μετεγκατάσταση σε έναν τόπο που θα πληροί συγκεκριμένους κανόνες και προδιαγραφές και θα υποδείξει το δημοτικό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι το κόστος για την ενοικίαση των κατοικιών θα καλυφθεί επί πέντε χρόνια από ευρωπαϊκά κονδύλια .

Μετά την ολοκλήρωσή του το σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο νοτίου Αιγαίου.
Μιλώντας για το θέμα ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής: «Επί πολλά χρόνια μας βασανίζει το θέμα ενός παράνομου και αυθαίρετου καταυλισμού στο Καρακόνερο. Ο καταυλισμός των Ρομά απασχολεί όλη την κοινωνία όλο το νησί. Έχει πολλά επίπεδα.

Στόχος η λύση να ικανοποιεί όλους τους κανόνες μία ευνομούμενης πολιτείας που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και τη διαφορετικότητα.

Θα υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα ανακοινωθεί μετά το τέλος της διαβούλευσης. Δεν τίθεται θέμα παραμονής τους στο χώρο που βρίσκονται σήμερα, ο στόχος είναι η ενσωμάτωση των ομάδων αυτών στο κοινωνικό σύνολο και ως πρώτος στόχος είναι η μετεγκατάστασή τους σε σπίτια.

Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει για πέντε χρόνια το κόστος της ενοικίασης των κατοικιών αυτών. Αν αυτό δε σταθεί δυνατό τότε η ανεύρεση ενός άλλου χώρου που θα πληροί τις συνθήκες υγιούς διαβίωσης είναι επιβεβλημένη.

Και θα υπάρξει χρηματοδότηση για την κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών σε άλλο οργανωμένο χώρο. Επίσης θα γίνουν παρεμβάσεις στο κομμάτι της υγείας, παιδείας και της απασχόλησης. Μετά το τέλος της διαβούλευσης τα δ.σ Ρόδου και Κω θα προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των αποφάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση. Μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει να έχουν τελειώσει τα βήματα για να προχωρήσει η υλοποίησή του. Χρειάζεται πολιτική βούληση».

Το σχέδιο
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι κάτοικοι του οικισμού διαμένουν σε άθλιες συνθήκες ( σε παραπήγματα ή αντίσκηνα) και σε οικόπεδα που έχουν καταλάβει.

Μάλιστα αποτυπώνει την ανάγκη για προκατασκευασμένες κατοικίες 24 σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια συνολικά 30 με 40 για την κάλυψη των αναγκών, στην περίπτωση που γίνει μετεγκατάσταση.

Επίσης στο νέο χώρο, προτείνεται η κατασκευή δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, και όλων των απαραίτητων υποδομών.
Παράλληλα προβλέπει παρεμβάσεις για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση των Ρομά, την υγειονομική περίθαλψή τους και φυσικά την εκπαίδευσή τους.

Διαβάστε ακόμη

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου

Μήνυμα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για το Πάσχα

Εις το Πάσχα των ορθοδόξων συμπυκνούται ολόκληρον το μυστήριον και ο υπαρξιακός πλούτος της ευσέβειάς μας

Μητροπολίτης Ρόδου: Ο αναστημένος Χριστός να ειρηνεύσει τις ψυχές μας και τον κόσμο

Συνεδριάζει στις 10 Μαΐου η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου