Δραματικές περικοπές θα υπάρξουν στο δήμο

Δραματικές περικοπές  θα υπάρξουν στο δήμο

Δραματικές περικοπές θα υπάρξουν στο δήμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 779 ΦΟΡΕΣ

ENHMEΡΩΘΗΚΑΝ ΠΡΟΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Σε δραματικές περικοπές στην επιχορήγηση των Νομικών Προσώπων του Δήμου, φαίνεται ότι θα προβεί η Δημοτική Αρχή Ρόδου, κατά την πρώτη απόπειρα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου, στο στάδιο των εξόδων, μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., όπως προέκυψε και από την πρώτη συνάντηση του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, προχθές το βράδυ, με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

Η Δημοτική Αρχή, προσβλέπει στη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από το δ.σ. για να περάσει το πρώτο σκέλος των «μέτρων» που θα αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες εσόδων από την κατάργηση του δημοτικού φόρου, που είναι στη μείωση των εξόδων.
Έτσι, μπορεί το κλίμα, προχθές το βράδυ, στην πρώτη αυτή συνάντηση σε επίπεδο επικεφαλής παρατάξεων, να ήταν αρκετά καλό ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσουν και τη συναίνεσή τους στη Δημοτική Αρχή για να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία, στην αυριανή συνεδρίαση του δ.σ., την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση του Τεχνικού Προγράμματος.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, συμμετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης, της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, «Ρόδος Πορεία Ανατροπής» κ. Γιώργος Υψηλάντης και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, όπως επίσης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης και ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου.

Είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα, με τον κ. Περδίκη να προβαίνει σε μία ανάλυση του προϋπολογισμού ενώ φάνηκε να επεξεργάζεται κάθε σημείο από κοινού με τη νομική υπηρεσία μια και το πλαίσιο είναι, ως γνωστόν ιδιαίτερα αυστηρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις προτάσεις που φέρεται να «ρίχνει στο τραπέζι» η Δημοτική Αρχή και τις οποίες κοινοποίησε στους επικεφαλής, είναι η μείωση κατά 500 χιλιάδες ευρώ της επιχορήγησης στον ΠΡΟΤΟΥΡ, κατά 200 χιλιάδες ευρώ στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ οπότε μένει με 200 χιλιάδες ευρώ, επίσης κατά 500 χιλιάδες ευρώ στην επιχορήγηση του ΔΟΠΑΡ, ακόμη μείωση κατά 900 χιλιάδες ευρώ στις μελέτες της πολεοδομίας, όπως και στο «μπάτζετ» των Τεχνικών Υπηρεσιών και κατά 650 χιλιάδες ευρώ μείωση στον εξοπλισμό του κλειστού γηπέδου της Καλλιθέας.

Επίσης, προτείνεται κάποιες υποχρεώσεις ν’ αναληφθούν από τη ΔΕΥΑΡ. Εκείνο, όμως, που κάνει, ίσως, περισσότερη αίσθηση είναι ότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση για μείωση κατά 500 χιλιάδων ευρώ στο «κονδύλι» της Πρόνοιας, κάτι ο οποίο, πάντως, είχε φανεί ότι για τη Δημοτική Αρχή αποτελούσε κόκκινη γραμμή.

Περιλαμβάνονται, βέβαια, και αρκετές προτάσεις προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων, στα οποία φαίνεται να συμφωνούν όλες οι παρατάξεις, όπως η προμήθεια φθηνότερων καυσίμων και γενικά στο να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη έκπτωση από τους εμπόρους σε προϊόντα που προμηθεύεται ο Δήμος.

Δύσκολη η συναίνεση
Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εισήγηση μπορεί μεν να περάσει από το δ.σ., όχι, όμως, με ευρεία συναίνεση όπως, ίσως, θα επιθυμούσε η Δημοτική Αρχή. Καταρχήν, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το «όχι» από πλευράς του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παρ’ όλο που η εισήγηση, σε αυτή τη φάση, δεν περιλαμβάνει μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες. Όπως κατ’ επανάληψη έχει τοποθετηθεί ο κ. Πότσος, θεωρούν ότι όλα αυτά αποτελούν απλά διαχείριση του αποτελέσματος της κατάστασης όλων των προηγούμενων χρόνων με πολιτικές αποφάσεις που έχουν αποδεχθεί το «πετσόκομα» από το Κράτος. Έτσι, όπως λένε οι πληροφορίες, τώρα έρχονται και τους ζητούν να βάλουν πλάτη, κάτι το οποίο δεν προτίθενται να κάνουν.
Ούτε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, του κ. Καρίκη, όμως, αναμένεται να ψηφίσει την εισήγηση παρ’ όλο που ο ίδιος, σε δηλώσεις του χθες, δεν εμφανίζεται αρνητικός και αναγνωρίζει ότι, σε αυτή τη φάση, η Δημοτική Αρχή δεν έχει πολλά περιθώρια. Ωστόσο, επισημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να ισχύσουν ορισμένες προϋποθέσεις από πλευράς Δημοτικής Αρχής για να είναι συναινετικοί.

Καταρχήν, ο κ. Καρίκης είπε ότι ήταν μία καλή αρχή η προχθεσινή συνάντηση αφού είχαν μία πρώτη ενημέρωση οι επικεφαλής της μειοψηφίας τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τον κ. Περδίκη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα οικονομικά του Δήμου, ειδικά μετά την απώλεια ενός σημαντικού εσόδου όπως είναι ο δημοτικός φόρος Δωδεκανήσου.
Όπως είπε, έγινε μία αναλυτική ενημέρωση κατά την οποία τους καταδείχθηκαν οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για την περικοπή κάποιων κονδυλίων προκειμένου να υπάρξει ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, κάτι που περιμένουν να οριστικοποιηθεί σήμερα, περνώντας από την εκτελεστική Επιτροπή και αύριο, Παρασκευή, από την Οικονομική Επιτροπή η οποία και θα εισηγηθεί στο δ.σ για την τελική απόφαση.

Στη συνέχεια, ο κ. Καρίκης θέλησε να πει το εξής: «Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη, αυτή τη στιγμή, για περικοπή κονδυλίων και, μάλιστα, από συμβατικούς τομείς-για παράδειγμα μπορώ να πω την Πρόνοια, μπορώ να πω τον ΠΡΟΤΟΥΡ ο οποίος, πάσει θυσία, δεν μπορεί να περιοριστεί στα ποσά που αναφέρονται. Νομίζω ότι θα περιοριστεί σε ένα ποσό της τάξεως των 280 χιλιάδων ευρώ-ελπίζω ότι θα μπορέσει η Δημοτική Αρχή να αναπροσαρμόσει τα δεδομένα καθώς ο ΠΡΟΤΟΥΡ είναι πολύ σημαντικό όργανο και πρέπει να λειτουργήσει και σίγουρα δεν μπορεί με 280 και 300 χιλιάδες ευρώ».
Το ίδιο και για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που, βέβαια, θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια ενώ περικόπτονται κονδύλια που είναι σημαντικά. Ο επικεφαλής της μείζονος φάνηκε να αναγνωρίζει ότι, στη συγκεκριμένη φάση, αυτό πρέπει να γίνει, ωστόσο θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι ίδιοι πιστεύουν σε δύο πολύ βασικές αρχές: Πρώτον ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών για τα πάντα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκεί νομίζω ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στη Δημοτική Αρχή το οποίο πιστεύω ότι θα πρέπει να το καλύψει. Άρα, οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν, οι πολίτες πρέπει να πειστούν για τις ανάγκες τις οποίες έχει ο Δήμος-εγώ πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες και οι φορείς θέλουν να υπάρχει ένας Δήμος εύρωστος και όταν κατανοήσουν και πειστούν πρώτον για το σκέλος των προβλημάτων, δεύτερο για το σκέλος ότι ο Δήμος θέλει και πρέπει να είναι αποτελεσματικός, τότε πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μία μεγάλη συναίνεση και από τους ίδιους τους πολίτες στα συγκεκριμένα θέματα».

»Γιατί-συνέχισε-νομίζω ότι υπάρχει ένα έλλειμμα πολύ σημαντικό στα οικονομικά του Δήμου το οποίο, έστω και τώρα-γιατί μιλάμε για μία νέα Δημοτική Αρχή και εγώ θέλω να είμαι πάντα αντικειμενικός και θα είμαι και συνεργάσιμος-πρέπει από εδώ και πέρα τουλάχιστον, ν αντιμετωπιστεί».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρίκης, όπως και στο δ.σ., έθιξε το ζήτημα με τα ανείσπρακτα λέγοντας: «Όταν, λοιπόν, δεν γίνεται αυτή η είσπραξη, πώς μπορούμε να μιλάμε αυτή τη στιγμή για αξιόπιστη οικονομική πολιτική;», είπε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι δεν εισπράττονται τα τέλη για τους κοινόχρηστους χώρους επί σειρά ετών. Έκανε λόγο για «πολύ σοβαρά έσοδα», τα οποία θύμισε ότι ο κ. Περδίκης τα οριοθέτησε πάνω από 70 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα, πολλά από αυτά προέρχονται από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και ο ίδιος λέει ότι ακόμα και ένα ποσοστό της τάξεως του 8%-10% να εισπράξει ο Δήμος από αυτά, θα είναι σημαντική βοήθεια γι’ αυτόν. Είπε, ακόμη, ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αν αποκατασταθεί η εικόνα του Δήμου ως διεκδικητικού και με τάξη στα οικονομικά, θα μπορέσουν να πείσουν και τους πολίτες για το ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας εύρωστος Δήμος με τη συμμετοχή όλων.
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι ο Ροδίτης δεν αντέχει να επιβαρυνθεί και άλλο και είπε:

«Άρα, δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για επιβάρυνση των νοικοκυριών, δεν μιλάμε για επιβάρυνση του ροδίτη. Σίγουρα, όμως, ο δρόμος που ξεκινάει έχει μία ορθότητα: Είναι ένα μάζεμα, το οποίο έπρεπε να είχε γίνει και πιο παλιά. Αυτό το μάζεμα αποδεικνύει ότι, γενικά, και με τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές υπήρχαν τομείς που μπορούσαν να κάνουν περικοπές και δεν έγιναν. Μέσα από αυτές θα αποκατασταθεί η σχέση του πολίτη με το Δήμο, θα καταλάβει, θα έχει όλα τα στοιχεία και, από εκεί και πέρα, νομίζω ότι θα πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα».

Ο κ. Καρίκης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγινε η χθεσινή συνάντηση, ωστόσο δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τα εξής: «Εγώ διαπιστώνω ότι στους έξι μήνες της Δημοτικής Αρχής-δεν ξέρω αν είναι με ευθύνη του Φώτη του Χατζηδιάκου ή όχι-η μειοψηφία έχει ένα σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης, το τόνισα, με ενοχλεί και με ενοχλεί γιατί θεωρώ ότι είμαι βαθύτατα δημοκρατικός. Με ενοχλεί για παράδειγμα που η ΔΕΥΑΡ, το ΡΟΔΑ, ο ΔΟΠΑΡ, δεν έχουν στείλει μέχρι σήμερα στους επικεφαλής της μειοψηφίας μία απλή Η/Δ. Δεν θεωρώ ότι είμαστε άνθρωποι που ο κάθε πρόεδρος φοβάται να ενημερώσει».
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προχθεσινή συνάντηση θα δώσει το έναυσμα για να γίνει πράξη η συναίνεση σε όλους τους τομείς και να έρχονται τα μεγάλα ζητήματα του νησιού στο δ.σ.
Ερωτηθείς ο κ. Καρίκης αν θα ψηφίσει την εισήγηση, είπε: «Έχουμε βασικές διαφορές με τη Δημοτική Αρχή στο θέμα προϋπολογισμός, οικονομικά δεδομένα και Τεχνικό Πρόγραμμα και εξήγησε ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν εάν ερχόταν ένα Τ.Π. που κάθε χωριό θα είχε κάνει ιεράρχηση έργων που θεωρεί σημαντικά, θα περιλαμβάνονταν σ’ αυτό και θα υλοποιούνταν ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες. Με αυτό, όμως, που περιλαμβάνει γενικές κατηγορίες δεν συμφωνούν γιατί είναι γενικά και αόριστα, κάτι που δεν βοήθεια τον δημοκρατικό προγραμματισμό.

Σημείωσε, πάντως, ότι εάν δουν την επόμενη χρονιά έναν προϋπολογισμό που να συμφωνούν στα βασικά μεγέθη, εάν ο Δήμος έχει τη συνεννόηση που πρέπει με τις παρατάξεις και τους πολίτες, όπως και ένα Τ.Π. που να μην εξαρτάται το κάθε χωριό από το αν θα το εγκρίνει ο Αντιδήμαρχος, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τα ψηφίσουν. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο κ. Καρίκης επανέλαβε ότι αυτούς τους πρώτους έξι μήνες βλέπουν ότι τους έχουν κοπεί στοιχειώδεις δικαιώματα της μειοψηφίας, όπως η μη εκπροσώπηση καθόλου στο Λιμενικό Ταμείο και τα προαναφερθέντα και όλα αυτά δεν είναι βήματα προς την κατεύθυνση να ψηφίσουν τις προτάσεις. Γενικά, θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους αλλά για να τα ψηφίσουν στο μέλλον πρέπει να ισχύσουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

«Αναβίωση ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.» και ΦΠΑ
Σε σχέση με τον προβληματισμό που εκφράστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ για αντικατάσταση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., ο κ. Καρίκης εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας:
«Θέματα αναβίωσης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. χωρίς συναίνεση των φορέων ή, μάλιστα, με αντίθετους τους φορείς, που το ακύρωσαν ουσιαστικά με τα ένδικα μέσα που άσκησαν, νομίζω ότι δεν θα έχουν τύχη. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να βρεθούν πόροι στο Δήμο. Πόροι που θα τον κάνουν εύρωστο γιατί αυτή η ευρωστία του Δήμου σίγουρα θα αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών. Αυτός, όμως, ο πόρος που θα βγει, πρέπει να βγει μέσα από μία αναλυτική συζήτηση και να έχει πειστεί, αν όχι το σύνολο, η μεγάλη πλειοψηφία του ροδιακού λαού για την ανάγκη του. Όταν γίνει αυτό, να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν πολλοί σύμμαχοι. Άρα δράσεις μονομερείς δεν έχουν έδαφος για να προχωρήσουν και τις θεωρώ και λανθασμένες».
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τον «αναβρασμό» που επικρατεί πάλι για τυχόν κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, είπε ότι για όλους είναι κάθετη η θέση ότι δεν πρέπει να καταργηθούν στα νησιά γιατί, ήδη, τα πράγματα είναι οριακά και τόνισε ότι πρέπει να μπουν στη συζήτηση πολλά θέματα.

Από την πρώτη συνάντηση του κ. Χατζηδιάκου με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δ.σ.
Από την πρώτη συνάντηση του κ. Χατζηδιάκου με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δ.σ.










Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»