Ασφαλιστικά μέτρα για τις εκλογές των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ασφαλιστικά μέτρα για τις εκλογές των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ασφαλιστικά μέτρα για τις εκλογές των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 520 ΦΟΡΕΣ

Νέα τροπή παίρνουν οι εκλογές στον κορυφαίο κλάδο της περιοχής μας, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς, χθες, σαράντα μέλη του Σωματείου κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να μην διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου όπως αυτές έχουν οριστεί να γίνουν στις 2,3 και 4 Μαρτίου.

Η αίτηση κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Ρόδου και με αυτήν ζητούν παράλληλα και την έκδοση προσωρινής διαταγής η οποία θα συζητηθεί σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι.

Στην αίτησή τους, τα 40 μέλη του Σωματείου καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ζητήματα με το βιβλίο μητρώου των μελών του Σωματείου, βασικό «εργαλείο» με το οποίο γίνονται οι εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, στην αίτησή τους αναφέρουν πως, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ. ουδέποτε τέθηκε θέμα διαγραφής παλαιών μελών ή εγγραφής νέων, εντούτοις διαπίστωσαν ότι στο μητρώο που θα χρησιμοποιηθεί για τις επικείμενες εκλογές, υπάρχουν 2056 νέα μέλη (που δεν ήταν εγγεγραμμένα στις εκλογές του 2012) και 4.680 που έχουν διαγραφεί.

Όπως τονίζεται στην ίδια αίτηση, 4 άτομα από τους καταγγέλλοντες ανήκαν στο προηγούμενο Δ.Σ. και ως εκ τούτου γνωρίζουν για το αν έχει τεθεί σχετικό θέμα ή όχι, ενώ άλλοι 16 έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα για τις προσεχείς εκλογές με την παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Επίσης, αναφέρονται και άλλα ζητήματα που παρατηρήθηκαν στο μητρώο μελών όπως για παράδειγμα ότι ορισμένα μέλη είναι διπλοεγγεγραμμένα, ενώ κάποια άλλα αν και έχουν πληρώσει την συνδρομή τους και έχουν υποβάλλει αίτηση επαναπρόσληψης μέσω του σωματείου, δεν εμφανίζονται στο μητρώο.

Για τους λόγους αυτούς και τα 40 άτομα, μέλη του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, ζητούν να ανασταλεί η απόφαση που λήφθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2015 από την γενική συνέλευση σύμφωνα με την οποία θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες στις 2,3 και 4 Μαρτίου 2015 καθώς, αν γίνει αυτό, θα είναι απολύτως διαβλητές.

Ακόμα, ζητούν να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή με την οποία το δικαστήριο να απαγορεύει την διενέργεια εκλογών.

Η προσωρινή διαταγή θα συζητηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και θα αποφασίσει αν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα οδηγηθούν την προσεχή εβδομάδα στις κάλπες ή όχι.

Το ΠΑΜΕ
Τις θέσεις τους ανέλυσαν, αργότερα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, εκπρόσωποι της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, της παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, δια στόματος του κ. Νίκου Παπαγεωργίου ο οποίος είναι μέλος της πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Επισιτισμού-Τουρισμού, μέλος διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, εκλεγμένος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ καθώς και Πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής.

Ο κ. Παπαγεωργίου, λοιπόν, ξεκίνησε λέγοντας ότι αφορμή για τη συνέντευξη τύπου ήταν «η απροκάλυπτη προσπάθεια για αλλοίωση του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της απερχόμενης διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, ενόψει των εκλογών».

Όπως είπε, θεωρούν ότι είναι αποκαλυπτική η ενημέρωση που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού στη Ρόδο και θέλουν να επισημάνουν ορισμένα ζητήματα, που κατά τη γνώμη τους αποτελούν την αιτία του προβλήματος, κάνοντας λόγο για «φαινόμενα του εκφυλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα που επεκτείνονται συνεχώς και δρουν διαλυτικά».

Είπε, ακόμη, ότι αυτοί που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό θα εντείνουν την προσπάθεια να εγκλωβίσουν και να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης ενώ θα γίνουν πιο επιθετικοί απέναντι στο ΠΑΜΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι τυχαίο ότι όπου οι αρχαιρεσίες των σωματείων γίνονται με διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες, οι εργατοπατέρες που είχαν μέχρι πρότινος την πλειοψηφία χάνουν δυνάμεις, αδυνατούν να συσπειρώσουν τον κόσμο που τους έχει γυρίσει την πλάτη. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι στον Πύργο ψήφιζαν 600 και φέτος μόνο 28 και το ίδιο έγινε στο Ρέθυμνο και την Πρέβεζα.

«Αντίθετα, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οι εκλογές αποτελούν την κορύφωση της δράσης κάθε σωματείου, την αρχή μιας νέας πορείας», είπε στη συνέχεια ο κ. Παπαγεωργίου και συμπλήρωσε: «Αυτό θέλουν να αποφύγουν στη Ρόδο. Δεν δίνουν δεκάρα για το βαθμό οργάνωσης, γιατί θέλουν το κίνημα αφοπλισμένο, υποχείριο της μεγαλοεργοδοσίας.

Γίνονται αλαζόνες γιατί έχουν πλάτες τους μεγαλοξενοδόχους, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούν είτε στην κρίση, είτε στην ανάκαμψη. Δεν κάνουν κάτι λάθος, ούτε τους καταλογίζουμε αδυναμία. Συνειδητά τάσσονται απέναντι από τους εργαζόμενους και τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των σωματείων πρέπει να βελτιωθεί και δίνουν μεγάλη μάχη να δυναμώνει καθημερινά το στοιχείο της συλλογικής λειτουργίας, να συνεδριάζουν τακτικά τα ΔΣ των σωματείων, να γίνεται ουσιαστική συζήτηση των προβλημάτων, των εξελίξεων, να μεγαλώνει η αντιπαράθεση με την εργοδοσία.

Όπως είπε, για τρία χρόνια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ρόδο όργωσαν τους εργασιακούς χώρους και τα χωριά και οι εργαζόμενοι τους εμπιστεύονται και «όταν αυτό συμβαίνει, τα πράγματα για τα στηρίγματα της εργοδοσίας μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα δυσκολεύουν.

Κι όταν δυσκολέψουν πολύ και είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν την πλειοψηφία, γίνονται και αδίστακτοι, γιατί αυτό επιτάσσουν τα ίδια τους τα αφεντικά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε:
«Να γιατί διαγράφουν μαζικά λίγες μέρες πριν τις εκλογές, 5.000 εργαζόμενους, ακόμη κι αυτούς που είναι οικονομικά τακτοποιημένοι για όλο το 2014. Να γιατί βάζουν εμπόδια σε όσους απέμειναν στα μητρώα, αυξάνοντας 100% τη συνδρομή, όταν την ίδια στιγμή οι μισθοί είναι μειωμένοι μέχρι και 40%, όταν εκατοντάδες είναι απλήρωτοι από πέρσι, όταν το επίδομα ανεργίας δίνεται πλέον μόνο για 80 ημέρες.

Μακριά από μας η λογική να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι συνδρομή στο σωματείο τους. Για μας είναι στοιχείο διαπαιδαγώγησης και φυσικά οικονομικής αυτοτέλειας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αλλά το να ζητάς από έναν συνάδελφο που καλείται να βγάλει τη χρονιά με εισόδημα 5.000 ευρώ, συνδρομή αυξημένη κατά 100% και μάλιστα χωρίς καταστατικές διαδικασίες, αυτό δείχνει ότι τον στέλνεις σπίτι του, μακριά από την οργανωμένη δράση.

Αυτό το μήνυμα δίνει η πλειοψηφία του σωματείου σε ένα νησί με χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους, που θα μπορούσε να είναι σοβαρή εστία οργάνωσης και αντίστασης».

Είπε, ακόμη, ότι εκείνο που θέλησαν να αναδείξουν είναι τη διάσταση της νοθείας και των αντιδημοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται.

Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν και γενικότερες εξελίξεις, από τις οποίες αντικειμενικά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποκοπούμε, και έκλεισε με το εξής:

«Έχουμε μπροστά μας μια αντεργατική διαχείριση, που δεν διαφέρει, αλλά και δεν φοράει την ίδια μάσκα με την προηγούμενη, μιας που προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό κίνημα, να μας πείσει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις θυσίες μας, να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, βαφτίζοντάς τα εθνική υπόθεση.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, και εδώ στη Ρόδο, ακόμη και όσοι είχαν ελπίδες για κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτούν, δεν πρέπει να περιμένουν, ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί.

Όλο το πλαίσιο πάλης που είχαμε επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα και αφορά τις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντά μας, σήμερα αυτό βάζουμε μπροστά, καλώντας τους εργαζόμενους να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσουν, με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στο χέρι, διαψεύδοντας όσους τους θέλουν χειροκροτητές της όποιας κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς