Μαραθώνιες συνεδριάσεις για τις περικοπές στο δήμο

Μαραθώνιες συνεδριάσεις για τις περικοπές στο δήμο

Μαραθώνιες συνεδριάσεις για τις περικοπές στο δήμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 251 ΦΟΡΕΣ

Με τη συνεδρίαση…της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συγκριθεί η χθεσινή, μαραθώνια, συνεδρίαση του «σκληρού πυρήνα» της Δημοτικής Αρχής με κυρίαρχο θέμα τα οικονομικά του Δήμου και την εισήγηση που έρχεται σήμερα, για έγκριση, στο δημοτικό συμβούλιο για τη δραματική μείωση στα έξοδα, καθώς ξεκίνησε γύρω στις 2:00 το μεσημέρι με την εκτελεστική επιτροπή και προβλεπόταν να τελειώσει περίπου τα μεσάνυχτα με τη δημοτική πλειοψηφία!

Καταρχήν, υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Παρασκευή, στις 6:00 το απόγευμα, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση του Τεχνικού Προγράμματος.

Δεν αποκλείεται, όμως, λένε οι πληροφορίες, το θέμα αυτό, της εισήγησης δηλαδή της Δημοτικής Αρχής για το πρώτο στάδιο των μέτρων για αντικατάσταση των τεράστιων απωλειών, πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, στα έσοδα του Δήμου με την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., που θα είναι για τις περικοπές που θα γίνουν στο σκέλος των εξόδων, να αποτελέσει θέμα για ξεχωριστή, έκτακτη, συνεδρίαση του Σώματος η οποία θα προηγηθεί της τακτικής που θα γίνει σήμερα.

Εν τω μεταξύ, στις 10:00 σήμερα το πρωί αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως και η Οικονομική Επιτροπή για το θέμα αυτό αφού υποχρεωτικά θα πρέπει πρώτα να «περάσει» από αυτήν μιας και γνωμοδοτεί στο δ.σ.

Μαραθώνιες διαδοχικές συνεδριάσεις!
Αν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν τη Δημοτική Αρχή να προβαίνει σε δραματικές περικοπές στις επιχορηγήσεις των Νομικών Προσώπων του Δήμου, τότε κατανοητό είναι ότι ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος αλλά και ο Αντιδήμαρχος του επί των Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης-που είναι και ο βασικός εισηγητής σήμερα-επιδιώκουν πρώτα απ’ όλα τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό της Δημοτικής Αρχής ώστε να παρουσιαστεί ένα μέτωπο αρραγές, με τη λογική ότι δεν υπάρχουν επιλογές για να επιβιώσει ο Δήμος, τουλάχιστον αυτό το πρώτο κρίσιμο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταρχήν η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής διήρκεσε γύρω στις τέσσερις ώρες καθώς φέρεται να ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα. Παρ’ όλο που δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση μια και ο Δήμαρχος θέλει ο ίδιος να εκθέσει την κατάσταση και τη λογική της Δημοτικής Αρχής σήμερα στο δ.σ., ωστόσο πληροφορίες θέλουν τους Αντιδημάρχους (σ.σ. που αποτελούν και τα μέλη της εκτελεστικής) να τοποθετούνται αναλυτικά ο καθένας για τον τομέα του.

Μια και πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση του κορυφαίου αυτού οργάνου της Δημοτικής Αρχής, από τις προηγούμενες είχε γίνει γνωστός ο προβληματισμός που εξέφραζαν Αντιδήμαρχοι σχετικά με το πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τους τομείς τους και το κόστος που θα έχουν στο έργο τους αυτές οι δραστικές περικοπές. Ένας τέτοιος τομέας είναι, βέβαια, εκείνος των τεχνικών έργων.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι και χθες συζητούσαν επί ώρες πριν να καταλήξουν στην οριστικοποίηση της εισήγησης.

Πάντως, η…πενιχρή πληροφόρηση για τη χθεσινή συνεδρίαση ήθελε τη Δημοτική Αρχή να καταλήγει σε ομοφωνία για την εισήγηση και απ’ ό,τι φαίνεται ο Δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχό του κατόρθωσαν να κάμψουν τις αρχικές αντιδράσεις μπροστά στο επείγον της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επρόκειτο να ακολουθήσει εκείνη της δημοτικής πλειοψηφίας, ως είθισται πριν από κάθε συνεδρίαση του δ.σ., την οποία, βέβαια, θα απασχολούσαν και άλλα θέματα.

Η εισήγηση
Οι πληροφορίες θέλουν την εισήγηση που θα έρθει σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο να είναι, κατά συντριπτικό ποσοστό, εκείνη που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στους επικεφαλής των παρατάξεων και μεταξύ άλλων, φέρεται να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Μείωση κατά 500 χιλιάδες ευρώ της επιχορήγησης στον ΠΡΟΤΟΥΡ, κατά 200 χιλιάδες ευρώ στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ οπότε μένει με 200 χιλιάδες ευρώ, επίσης κατά 500 χιλιάδες ευρώ στην επιχορήγηση του ΔΟΠΑΡ, ακόμη μείωση κατά 900 χιλιάδες ευρώ στις μελέτες της πολεοδομίας, όπως και στο «μπάτζετ» των Τεχνικών Υπηρεσιών και κατά 650 χιλιάδες ευρώ μείωση στον εξοπλισμό του κλειστού γηπέδου της Καλλιθέας. Επίσης, προτείνεται κάποιες υποχρεώσεις ν’ αναληφθούν από τη ΔΕΥΑΡ.

Εκείνο, όμως, που κάνει, ίσως, περισσότερη αίσθηση είναι ότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση για μείωση κατά 500 χιλιάδων ευρώ στο «κονδύλι» της Πρόνοιας, κάτι ο οποίο, πάντως, είχε φανεί ότι για τη Δημοτική Αρχή αποτελούσε κόκκινη γραμμή.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»