Ξεκαθαρίζει η κατάσταση με την έκθεση της Μόσχας

Ξεκαθαρίζει η κατάσταση με την έκθεση της Μόσχας

Ξεκαθαρίζει η κατάσταση με την έκθεση της Μόσχας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 266 ΦΟΡΕΣ

Συμμετέχει σ’ αυτήν με δικό της περίπτερο η Ρόδος

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 του μήνα, θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση τουρισμού ΜΙΤΤ στη Μόσχα, στην οποία θα έχει παρουσία και η Ρόδος με δικό της περίπτερο, μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ.

Στη διοργάνωση θα συμμετάσχει και η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, η οποία θα βρίσκεται μέσα στο περίπτερο του ΕΟΤ. Σημειώνεται ότι στην έκθεση θα παραβρεθεί και ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Με την έκθεση της Μόσχας ολοκληρώνεται και η συμμετοχή της περιοχής μας σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού για το 2015. Ακολουθούν οι εκθέσεις για το θαλάσσιο τουρισμό το Σεπτέμβριο και η έκθεση του Λονδίνου το Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι στον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Τουρισμού της ΠΝΑΙ περιλαμβάνεται και η συμμετοχή στην “Cruise Shipping Sea Trade” στο Μαϊάμι της Φλόριντα ων ΗΠΑ στις 16-19 Μαρτίου (συμμετοχή μέσω του ΕΟΤ).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η συμμετοχή θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα δείξουν τα κατά τόπους Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία στα οποία απευθύνεται η εξειδικευμένη αυτή έκθεση θαλάσσιου τουρισμού.

Επίσης έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή στην ΒΙΤΕ 2015 στο Πεκίνο στις 26-28/06/2015 όπου επίσης η παρουσία της ΠΝΑΙ εκεί θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον συμμετοχής των νησιών.

Η έκθεση της Μόσχας θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, σε ότι αφορά τη Ρωσική αγορά, αφού εκεί θα οριστικοποιηθεί και η εικόνα για τη σεζόν.

Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία, ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν οι απώλειες από τη Ρωσική αγορά φέτος, καθώς οι αυξήσεις που φαίνεται ότι θα σημειωθούν από τις άλλες χώρες, δεν είναι ικανές να αναπληρώσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Όπως έγραψε μέσα στην εβδομάδα η «Ρ» όσο περνούν οι μέρες και οι πωλήσεις δεν ανακάμπτουν στο βαθμό που όλοι περιμένουν, τόσο η ανησυχία μεγαλώνει.

Ωστόσο οι αεροπορικές θέσεις παραμένουν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τόσο για τη Ρόδο όσο και για την Ελλάδα γενικότερα, όμως αν η κατάσταση δεν αλλάξει τότε οι αεροπορικές εταιρίες θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στη ζήτηση.

Με το κλείσιμο της έκθεσης του Βερολίνου, φάνηκε ότι η Ρωσία θα καταγράψει μείωση φέτος σε ποσοστό γύρω στο 60%, ενώ και από τη Γερμανία τα ποσοστά αυξομειώνονται συνεχώς. Για κάποιους τουρ οπερέιτορς όντως η αύξηση είναι μεγαλύτερη αλλά που θα σταθεροποιηθούν οι αυξήσεις παραμένει μεγάλο ερωτηματικό.

Οι μόνες αγορές που δείχνουν πιο απτά στοιχεία είναι της Γαλλίας και της Αυστρίας ενώ ειδικά η Αυστρία πολύ σύντομα θα αρχίσει να στέλνει στη Ρόδο τους συνταξιούχους της που έχουν ήδη «κλείσει» τις διακοπές τους εδώ και δύο χρόνια.

Αυτό βέβαια θα δώσει μεγάλη αύξηση στους μήνες της άνοιξης όμως θα είναι πλασματική και δεν θα αποτυπώνει την πραγματική εικόνα.

Η Αγγλία καταγράφει σταθερά αύξηση με το ποσοστό της να φτάνει μέχρι στιγμής περίπου το 5%, ενώ κατ’ εκτίμηση και από τις άλλες αγορές μας η αύξηση θα κυμανθεί από 5% έως 7%. Από τα Σκανδιναβικά κράτη, τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, καθώς φάνηκε από πολύ νωρίς η εξάρτησή της τάσης των κρατήσεων από το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Δύσκολος ο Απρίλιος και ο Μάιος
Μπορεί οι πτήσεις τσάρτερ να ξεκινούν στο τέλος του Μάρτη αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα οι μήνες Απρίλιος και Μάιος, θα είναι δύσκολοι και δεν θα πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση.

Μάλιστα αυτούς τους μήνες συνήθιζαν να έρχονται οι Ρώσοι τουρίστες και να δίνουν πραγματική ώθηση στην τοπική οικονομία αρκετά νωρίς.

Οι Ρώσοι με την αποδεδειγμένα υψηλή εισοδηματική στάθμη, ήταν οι καλύτεροι πελάτες του νησιού μας, και κινούσαν όλη την αγορά, αφού επισκέπτονταν τα καταστήματα, νοίκιαζαν αυτοκίνητα και ξόδευαν αρκετά χρήματα σε δραστηριότητες.
Το κενό που αφήνουν πίσω τους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί.

Η Γερμανία
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι οργανισμοί Thomas Cook και TUI, δε φαίνεται να ακολουθούν τις αυξήσεις που ίσως καταγράφουν κάποιοι, ενώ η ανάκαμψη δύο ανταγωνιστών μας της Αιγύπτου και της Τουρκίας, οι οποίες προχώρησαν σε προσφορές και καταγράφουν ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα σε κρατήσεις, έχουν προκαλέσει εύλογη αναστάτωση.

Η έκθεση της Μόσχας θα δείξει τις τάσεις των Ρώσων
Η ΜΙΤΤ θα συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων των τουριστικών προορισμών, αφού οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν μήλον της έριδος για όλους τους δημοφιλείς προορισμούς. Όλοι θέλουν να τους έχουν πελάτες, όμως με τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, ο αριθμός των Ρώσων πολιτών που θα κάνουν διακοπές έχει συρρικνωθεί.

Φυσικό είναι λοιπόν, η πίτα να έχει μικρύνει και να γίνεται σφαγή για το ποιος θα καταφέρει να προσελκύσει τους λιγοστούς Ρώσους τουρίστες. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και όλοι κάνουν ότι μπορούν για να τα καταφέρουν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση για διακοπές στη ρωσική αγορά, όπως καταγράφηκε από τις αιτήσεις τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015.

Τα στοιχεία που μεταφέρει η μεγάλη μηχανή αναζήτησης ταξιδίων στη Ρωσία, sletat.ru, κάνουν λόγο για αύξηση 2,2% στις αιτήσεις για Ελλάδα τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα μήνα πριν, οι οποίες, σε απόλυτους αριθμούς, ήταν δύο φορές επάνω συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές