Την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ζητάει ο δήμος Χάλκης

Την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ζητάει ο δήμος Χάλκης

Την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ζητάει ο δήμος Χάλκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 459 ΦΟΡΕΣ

Με απόφαση που πήρε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καλεί ο δήμος της Χάλκης να εξετάσουν την μεταστέγασή των κεραιών, αφού σήμερα βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή και θεωρούν ότι εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Αναλυτικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χάλκης, διαβιβάστηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για γνωμοδότηση, η μελέτη του έργου «Υφιστάμενος σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας με κωδικό και ονομασία ΧΑΛΚΗ-Χ στο Δήμο Χάλκης».

Αρχικά επί του θέματος τοποθετήθηκε ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Πατρός, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο νησί: «Πριν αρκετά χρόνια επί θητείας της κυρίας Παναγή, ξεκινήσαμε έναν αγώνα να απομακρυνθούν οι συγκεκριμένες κεραίες από αυτό το σημείο.

Ακόμα και τότε κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν αρνητικοί για την απομάκρυνση τους, με το αιτιολογικό ότι κάποιος άνθρωπος θα έχανε ένα εισόδημα, δεν θέλω να αναφέρω ονόματα πιστεύω δεν αξίζει. Το θέμα για μένα είναι ότι δεν με πείθει η Μ.Π.Ε και δεν μπορεί να βρίσκονται εντός οικισμού, τριάντα (30) μέτρα από τα σπίτια και το μοναδικό ξενοδοχείο που υπάρχει στο νησί.

Πρέπει να επισημάνω ότι εκτός του ότι είναι αντιαισθητικό, δεχόμαστε πολλά παράπονα από ντόπιους και επισκέπτες για την άμεση απομάκρυνση τους. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι τότε είχαν γίνει και προτάσεις για τον νέο χώρο εγκατάστασης τους, αλλά οι εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν, μάλιστα γινόντουσαν και διαπραγματεύσεις με εργολάβο της Ρόδου για την διάνοιξη δρόμου για να φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο στο βουνό του Αι Γιαννιού.

Για όλα αυτά η εισήγηση μου είναι αρνητική για την Μ.Π.Ε της κινητής τηλεφωνίας και να γραφτεί στην απόφαση για την άμεση απομάκρυνση από το σημείο που βρίσκονται οι συγκεκριμένες κεραίες».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος ο κ. Ασκληπιός Μαρκάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι: «Γνωρίζοντας το θέμα με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας λόγω του ότι έχω σπουδάσει το αντικείμενο, θέλω να ενημερώσω ότι η ισχύς των κεραιών αυτών είναι μεγάλη και προξενεί προβλήματα στην υγεία. Είμαι και εγώ της άποψης ότι πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο σημείο σε απόσταση από τον οικισμό».

Επιπροσθέτως, στην τοποθέτηση του ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Αγγελής επισήμανε ότι: «Θα ψηφίσω αρνητικά ως προς τη γνωμοδότηση να μη γίνει δεκτή η Μ.Π.Ε. που κατατίθεται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, λόγω αμφιβολιών ως προς την λειτουργία τους και προτείνω να γίνουν μετρήσεις από το Δήμο για να δούμε κατά πόσο είναι τελικά βλαβερές».

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Χάλκης γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία αρνητικά ως προς τη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Υφιστάμενος σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας με κωδικό και ονομασία ΧΑΛΚΗ-Χ».

Κάλεσε δε την Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου, Τμήματος Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δωδ/σου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εξετάσουν την μεταστέγαση των κεραιών σε άλλο σημείο που είχε επιλεγεί σε παλιότερες συζητήσεις.

Στην παραπάνω απόφαση από τους οκτώ παρόντες, μειοψήφισε η Δημοτική Σύμβουλος Ειρήνη Φαναράκη καθώς όπως καταγράφηκε στα πρακτικά «θέλει να παραμείνουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο σημείο επειδή δεν είναι αρμόδια».

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχημένη η αναβίωση του εθίμου " Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων " στη Χάλκη

Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων στη Χάλκη: Μια Παράδοση που Αναβιώνει

Χώρος περίθαλψης για τα ζώα συντροφιάς στη Χάλκη

Τιμώμενο νησί η Χάλκη στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Ιδρυτική βραδιά της Λέσχης Lions Χάλκης

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης