Kανονισμοί λειτουργίας για περίπτερα και λαϊκές αγορές

Kανονισμοί λειτουργίας για περίπτερα και λαϊκές αγορές

Kανονισμοί λειτουργίας για περίπτερα και λαϊκές αγορές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 847 ΦΟΡΕΣ

Τρεις κανονισμοί λειτουργίας που έχουν άμεση σχέση με την εικόνα και την ευταξία που παρουσιάζει η πόλη και γενικότερα το νησί της Ρόδου, έρχονται για έγκριση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) του Δήμου αύριο, Δευτέρα, 23 Μαρτίου.

Πρόκειται για τους κανονισμούς λειτουργίας για το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο, για τις λαϊκές αγορές αλλά και για τα περίπτερα. Είναι η πρώτη φορά που το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου καλείται να εγκρίνει τον τρόπο και τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργούν αυτές οι δραστηριότητες στην πόλη και το νησί ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός για τις λαϊκές αγορές είναι και ο πρώτος που έρχεται για έγκριση πανελλαδικά!

Υπενθυμίζεται ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατά καιρούς υπήρχαν παράπονα για τον τρόπο που λειτουργούσαν αυτές οι σημαντικές για την καθημερινότητα των πολιτών δραστηριότητες. Είτε η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, είτε η παραβίαση των όσων προβλέπει η άδεια, είτε η μη τήρηση των συμπεφωνημένων με το Δήμο, σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούσαν μία κακή εικόνα που ορισμένες φορές άγγιζε τα όρια της ασυδοσίας.

Τώρα, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή, φέρνοντας τους κανονισμούς αυτούς, προφανώς επιδιώκει να μπουν αυστηροί κανόνες στη λειτουργία των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με στόχο την ευταξία και την ευνομία. Αναλυτικά:

Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Υπαίθριου Στάσιμου Εμπορίου
Καταρχήν, ως υπαίθριο εμπόριο ορίζεται η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε ακάλυπτο χώρο, δημόσιο και δημοτικό, ή ιδιωτικό και εκκλησιαστικό που παραχωρείται στο Δήμο και δεν αποτελεί επαγγελματική στέγη. Άδεια άσκησης δραστηριότητας πωλητή υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου δικαιούνται φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα και δεν κατέχουν τα ίδια, ο/η σύζυγός ή τα τέκνα αυτών άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος. Μάλιστα, η άδεια αυτή, χορηγείται κατά προτεραιότητα και με βάση κοινωνικά κριτήρια σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες, ομογενείς κτλ.

Αντικείμενο του κανονισμού αυτού, είναι η θέσπιση προδιαγραφών και κανόνων για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση που έρχεται για έγκριση, σκοπός του είναι: «Η βελτίωση της αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Ρόδου και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Η τήρηση του κανονισμού αυτού είναι υποχρεωτική για όλους».

Περιγράφονται, επίσης, αναλυτικά, τα επιτρεπόμενα προς πώληση προϊόντα από τους μικροπωλητές. Όσο για τους χώρους που μπορεί να ασκείται το υπαίθριο εμπόριο, αυτοί πρέπει να βρίσκονται εκτός δημοτικών και λαϊκών αγορών καθώς και περιοχών που γειτνιάζουν ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, μπροστά από την είσοδο εμπορικών καταστημάτων και εισόδους αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων και εκκλησιών. Ο καθορισμός των θέσεων άσκησης του υπαίθριου εμπορίου, γίνεται μετά από απόφαση της οικείας δημοτικής κοινότητας και εισήγηση της ΕΠΖ προς το δημοτικό συμβούλιο το οποίο και θα την επικυρώσει.

Οι υποχρεώσεις όσων έχουν άδεια άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου είναι, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω:

Υποχρεούνται να καταλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο τη θέση που τους παραχωρήθηκε και να μην εμποδίζουν τη λειτουργία των όπισθεν αυτών καταστημάτων καθώς και την ελεύθερη διέλευση των πεζών. Επίσης, οφείλουν να τηρούν την καθαριότητα και την ευταξία των χώρων που καταλαμβάνουν οι πάγκοι τους, να μην καταλαμβάνουν κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους εκτός των ορίων της έκτασης που τους αναλογεί σύμφωνα με την άδειά τους. Ακόμη, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, να μην ρυπαίνουν τον γύρω χώρο και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των οργάνων των υπηρεσιών του Δήμου. Εννοείται ότι οι πωλητές μπορούν να πωλούν μόνο τα προϊόντα που αναγράφονται στην άδειά τους και να τηρούν όλες τις φορολογικές, αγορανομικές, αστυνομικές, υγειονομικές και αστυκτηνιατρικές διατάξεις.

Επισημαίνεται δε στην εισήγηση ότι μπορούν να επιβληθούν διοικητικές αλλά και ποινικές κυρώσεις σε όποιον παρεμποδίζει τον ασκούμενο έλεγχο ή αρνείται να παραδώσει στοιχείο στους αρμόδιους υπαλλήλους, όποιος ασκεί τη δραστηριότητα χωρίς άδεια, όποιος διαθέτει τρόφιμα μη ασφαλή ή ακατάλληλα κτλ.

Κανονισμός Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών
Σκοπός του κανονισμού αυτού, όπως περιγράφεται στη σχετική εισήγηση, είναι «η ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών του Δήμου Ρόδου, η εξυπηρέτηση και προστασία του καταναλωτικού κοινού και η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη δραστηριοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, που θα συμβάλλουν στον υγιή ανταγωνισμό και την προώθηση και ανάδειξη, ως επί των πλείστων, των ντόπιων προϊόντων».

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι αδειών μπορεί να είναι είτε παραγωγοί είτε επαγγελματίες. Στη σχετική εισήγηση περιγράφονται αναλυτικά τα προϊόντα που μπορούν να πωλούν ανάλογα με την άδεια που έχουν.

Στις υποχρεώσεις των πωλητών, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, είναι ότι οφείλουν να φροντίζουν για την εξασφάλιση της τάξης και της καθαριότητας, να αποφεύγουν την ενόχληση των περιοίκων, τη ρύπανση και την πρόκληση ζημιών στις κατοικίες της περιοχής μετά τη λήξη του χρόνου λειτουργίας της λαϊκής, ειδικότερα υποχρεούνται αμέσως μετά τη λήξη του χρόνου της λαϊκής αγοράς να φροντίζουν οι ίδιοι (σ.σ. ο καθένας χωριστά), για την καθαριότητα του χώρου τους καθώς και τη συγκέντρωση των απορριμμάτων που έχει δημιουργήσει ο καθένας τα οποία και θα συλλέγουν, στη συνέχεια, οι υπάλληλοι του Δήμου.

Εκτός από την καθαριότητα, οι αδειούχοι πωλητές λαϊκών αγορών οφείλουν: Να μην καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους ή ιδιωτικούς χώρους εκτός των ορίων της έκτασης που τους αναλογεί, σύμφωνα με την άδειά τους, να απομακρύνουν τους πάγκους πώλησης των ειδών τους και τα προϊόντα που δεν έχουν πωληθεί μέσα στο προκαθορισμένο νόμιμο ωράριο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς κ.α.

Τέλος, αναφέρονται αναλυτικά οι ποινικές κυρώσεις και τα διοικητικά πρόστιμα που μπορούν να επιβάλουν οι Αρχές σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα.

Κανονισμός Λειτουργίας Περιπτέρων
Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πλέον, οι προδιαγραφές κατασκευής και τοποθέτησης των κουβουκλίων καθορίζονται με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Σκοπός του κανονισμού, λοιπόν, είναι η θέσπιση προδιαγραφών και κανόνων, η χρήση των κοινοχρήστων χώρων που δύναται να εκμεταλλευτούν τα περίπτερα και η λειτουργία τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ρόδου, ο οποίος θα δεσμεύει τις δημοτικές υπηρεσίες καθώς και τους χρήστες και τους εκμεταλλευτές αυτών.

Σκοπός του κανονισμού είναι: Η βελτίωση της αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Ρόδου και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, η ασφάλεια και προστασία της κίνησης των πεζών στους κοινόχρηστους χώρους, των ΑμΕΑ αλλά και των οχημάτων που κινούνται πλησίον αυτών.

Ακόμη, περιγράφονται με λεπτομέρεια ο προσδιορισμός με σαφήνεια των επιτρεπόμενων διαστάσεων των περιπτέρων και των στοιχείων τους, ο ορισμός των τετραγωνικών μέτρων παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου των περιπτέρων διευκολύνοντας τους διαχειριστές τους, ο καθορισμός των επιβαλλόμενων κυρώσεων των παραβατών καθώς και ο καθορισμός της διαδικασίες χορήγησης των αδειών εκμετάλλευσης των περιπτέρων στους δικαιούχους.

Ανάμεσα σε άλλα, στην εισήγηση περιγράφονται αναλυτικά, οι γενικές αρχές τοποθέτησης των περιπτέρων, ο τύπος και οι διαστάσεις που πρέπει να έχει το περίπτερο, καθώς και οι ειδικές περιπτώσεις κατασκευής τους, η μέγιστη κάλυψη ψυγείων και σταντ ανά περίπτερο στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο, ενώ αναφέρονται και οι διοικητικές και άλλες κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας