Μια γροθιά το Αιγαίο για τους συντελεστές του ΦΠΑ

Μια γροθιά το Αιγαίο  για τους συντελεστές του ΦΠΑ

Μια γροθιά το Αιγαίο για τους συντελεστές του ΦΠΑ

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 140 ΦΟΡΕΣ

Σε επιφυλακή όλοι οι φορείς για να αποτρέψουν τα σχέδια κατάργησής τους

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο περιφερειακοί σύμβουλοι και δήμαρχοι από το νότιο Αιγαίο έκαναν σαφές ότι δεν θα δεχτούν καμία αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, και μάλιστα ζήτησαν από την κυβέρνηση να μειώσει ακόμα περισσότερο τους συντελεστές για να ανακτήσει η χώρα μας, τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της.

Στη χτεσινή κοινή τους έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athens plaza στην πρωτεύουσα, με την παρουσία βουλευτών, αλλά και εκπροσώπων από παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, επανέλαβαν για μία ακόμα φορά, ότι δεν θα επιτρέψουν να ισχύσουν καταστροφικά σενάρια εις βάρος των νησιών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η συνεδρίαση-συνάντηση που καλύφθηκε και από τα Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, ικανοποίησε τόσο τον περιφερειάρχη όσο και τους άλλους διοργανωτές της καθώς η προσέλευση ήταν μεγάλη και το κλίμα αρκετά θετικό. Μάλιστα ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι το Αιγαίο είναι μία γροθιά και ότι οι βουλευτές δεσμεύθηκαν να δώσουν από κοινού τη μάχη.


Μετά το τέλος της οι παραβρισκόμενοι κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα -υπόμνημα, το οποίο υπέγραψαν και στη συνέχεια αργά το απόγευμα κατέθεσαν στην Πρόεδρο της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας να επιδοθεί και στον πρωθυπουργό.

Με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ρ» αν δεν εισακουστούν οι εκπρόσωποι της περιοχής μας, και καταργηθεί το καθεστώς που ισχύει, τότε θα υπάρξουν κινητοποιήσεις σε έντονη μορφή, στις οποίες θα συμμετάσχουν όχι μόνο οι επαγγελματίες κάθε κλάδου, αλλά και οι κάτοικοι όλων των νησιών.
Μάλιστα το σενάριο που κυκλοφορεί είναι να προχωρήσουν σε κατάληψη των κατά τόπους ΔΟΥ.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο οποίος δήλωσε στη «Ρ» ότι έγινε σύγκριση της περιοχής της Δωδεκανήσου με τη γείτονα χώρα σε ότι αφορά τον τουρισμό, και επισημάνθηκε ότι αν οι συντελεστές εξισωθούν με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα τότε θα υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η φοροδιαφυγή και η ανταγωνιστικότητα θα καταβαραθρωθεί.

Μάλιστα επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να συγκεντρωθούν έσοδα από το κράτος με την πάταξη της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου, τα οποία δεν θα επιτευχθούν αν αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκαν αναλυτικά στο θέμα, με σκοπό να διαλυθούν οι μύθοι που σκοπίμως καλλιεργούνται χρόνια τώρα σε βάρος της νησιωτικής Ελλάδος, χωρίς παράλληλα να αναδεικνύονται τα άλυτα μέχρι σήμερα, ζωτικού χαρακτήρα προβλήματα, που συνεπάγεται η νησιωτικότητα, ακόμη και γι’ αυτά που τεχνηέντως χαρακτηρίζονται ως «κοσμοπολίτικα» νησιά.


Όπως τόνισαν πρόκειται για το μοναδικό μέτρο νησιωτικότητας που έχει απομείνει σ’ αυτήν την χώρα, δίνοντας έμφαση στον ύπουλο τρόπο με τον οποίο τίθεται το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, όταν εκείνοι που το θέτουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για να ισχύσουν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ εντός της ίδιας διοικητικής ενότητας.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι σκοπίμως το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ανοίγει παράλληλα με την ανάδειξη του προβλήματος της φοροδιαφυγής στον νησιωτικό χώρο, για να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη το απαιτούμενο άλλοθι.

Και επίσης ότι σκοπίμως οι έλεγχοι για την φοροδιαφυγή γίνονται επιλεκτικά στα νησιά, τα οποία στοχοποιούνται και στήνονται στον τοίχο με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ενώ αποκρύπτουν ταυτόχρονα ότι με βάση τα εισοδήματα που δηλώνουν οι υποτιθέμενοι φοροφυγάδες, το Νότιο Αιγαίο είναι η πλουσιότερη μεταξύ των περιφερειών της χώρας, με συνεπακόλουθο την υποχρηματοδότησή της από κοινοτικούς πόρους και, κατ’ επέκταση, την διόγκωση των προβλημάτων στα νησιά της.

Δήλωση Γάκη
Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης που παραβρέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση, δήλωσε στο Ρ/Σ «ΠΑΛΜΟΣ» ότι ακόμα και αν το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έρθει στη βουλή, θα προκαλέσει ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία. Όπως τόνισε ο ίδιος δεν θα ψηφίσει τέτοιο νόμο, αλλά ούτε και αποσπασματική αύξηση του ΦΠΑ σε μερικά νησιά.


Διαβεβαίωση Ν. Βαλαβάνη στον Κρεμαστινό
Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Θωμά Σωτρίλλη στην οποία αναφέρει - εκτός από τους λόγους που τον εμπόδισαν να παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση για την προστασία του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου- και τη διαβεβαίωση προς εκείνον της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για μη μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Βουλή.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω στη συνεδρίαση για την προστασία του ειδικού καθεστώτος συντελεστών ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου. Δυστυχώς, δεν δύναμαι να παραστώ καθώς θα εκπροσωπώ τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε επίσημη πρόσκληση του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και επίσκεψη στην Πρεσβεία, για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απρίλιου 1955 και τα 60 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959.

Εντούτοις, θα ήθελα να σας αναφέρω το γεγονός ότι η εξίσωση του ΦΠΑ των νησιών με εκείνον της υπόλοιπης χώρας υπήρχε ρητώς και στα δυο Μνημόνια αλλά, μέχρι σήμερα, απετράπη και με τη βοήθεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε σημερινή μου συνάντηση στη Βουλή με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Ν. Βαλαβάνη, η Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει μερική μεταβολή του ΦΠΑ στο Αιγαίο, δηλαδή σε ορισμένα μόνο νησιά, καθώς αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό. Επίσης με ενημέρωσε ότι η συνολική μεταβολή του ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου δεν υπάρχει ως θέμα προς συζήτηση.

Παράλληλα, σας γνωρίζω ότι την Πέμπτη 2 Απριλίου πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, οπότε θα του ζητήσω να μας απαντήσει ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά αυτό το φλέγον για τα νησιά του Αιγαίου ζήτημα και αναμένω να έχουμε μια οριστική απάντηση».

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων