Αισιοδοξεί ο δήμαρχος για τους μειωμένους συντελεστές

Αισιοδοξεί ο δήμαρχος για τους μειωμένους συντελεστές

Αισιοδοξεί ο δήμαρχος για τους μειωμένους συντελεστές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 231 ΦΟΡΕΣ

Συγκρατημένη ικανοποίηση, αλλά και κλίμα επιφυλακής

Αισιοδοξούμε αλλά δεν παύουμε να είμαστε σε εγρήγορση, δήλωσε, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κάνοντας την αποτίμηση της προχθεσινής κινητοποίησης στην Αθήνα, η οποία έκανε αίσθηση, για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, προχθές το απόγευμα, η οποία έγινε συμβολικά σε ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος, ο Δήμαρχος είπε:

«Ήταν μόνο και μόνο για να γνωστοποιηθεί ευρύτερα το θέμα των μειωμένων συντελεστών, γιατί εμείς το γνωρίζουμε καλά, η υπόλοιπη Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αντιληφθεί για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα. Αλλά το σπουδαιότερο ήταν για να καταδείξουμε ότι, το νησιώτικο Αιγαιακό μέτωπο είναι αρραγές και αποδείχθηκε περίτρανα γιατί ήταν μία πολύ καλή συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές, όχι μόνο του Νότιου αλλά και του Βόρειου Αιγαίου.

Αυτό ήταν η μεγάλη επιτυχία: Ότι είχαμε εκπροσώπηση και από το Βόρειο Αιγαίο και με τη συνάδελφο την κα Καλογήρου, η οποία είναι γνωστή, είχαμε και από εκεί την αντίστοιχη συνεργασία και στήριξη, επειδή δεν μπορούσαν να έρθουν για να συνεδριάσουν και εκείνοι ταυτόχρονα και παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποί τους».

Το ρεζουμέ, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι ότι, ακόμα και αν ειπώθηκε ότι ήταν, ενδεχόμενα, άστοχη ή άκαιρη η συνεδρίαση αυτή, εκείνο που φάνηκε είναι ότι εμείς είμαστε σε εγρήγορση και θύμισε ότι, το ίδιο είχαν κάνει και το Μάρτιο του 2012 και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου αλλά και το Νοέμβριο του 2014, κάτι το οποίο ανέφερε επειδή είχαμε διαφορετικές κυβερνήσεις.

«Άρα, δεν είχε οποιαδήποτε άλλη αιχμή ή αντιπολιτευτική έννοια η συνεδρίαση εκεί», τόνισε και είπε ότι όταν επέδωσε την απόφαση-ψήφισμα στην Πρόεδρο της Βουλής, κα Ζωή Κωσταντοπούλου, την ενημέρωσε ότι ήταν το ίδιο που είχαν παραδώσει στον κ. Σαμαρά και της υπενθύμισε ότι τον Φεβρουάριο του 2012, η αντίστοιχη αντιπροσωπεία είχε συναντήσει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων μεταξύ των οποίων και το σημερινό πρωθυπουργό και είχε γίνει συνεδρίαση σε αίθουσα της Βουλής.

Δεν παρέλειψε, επίσης, ο κ. Χατζηδιάκος, να αναφέρει ότι είναι προς τιμήν όλων των βουλευτών που είπαν ότι, αν έρθει αυτό το νομοσχέδιο, δεν θα το ψηφίσουν και γι’ αυτό τους συνεχάρη. «Το πρόβλημα είναι να μην έρθει το νομοσχέδιο», είπε, στη συνέχεια, εξηγώντας ότι ο φόβος τους είναι ότι αν τους βάλουν «το πιστόλι στον κρόταφο» όπως έγινε με τα Μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια, δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουν. Επίσης, υπάρχει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μπορεί να εγκρίνει την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ ακόμη και αν ψηφίσουν κατά οι νησιώτες και τότε «έχουμε χάσει το παιχνίδι».

Άρα, αυτή τη στιγμή, η συνεδρίαση που έγινε ήταν, θα έλεγα, ήταν προληπτική για να μην φθάσει το θέμα να έρθει στη Βουλή.
«Πιστεύω ότι οι διαβεβαιώσεις που πήραμε και ο τρόπος που αναδείχθηκε το θέμα, θα έχει θετικά αποτελέσματα, όμως δεν παύει να είμαστε σε εγρήγορση», δήλωσε, ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος ενώ για τη συνεδρίαση είπε: «Εκείνο που βγήκε είναι το ομόθυμο, το ομόφωνο και το ενιαίο του Αιγαίου, μικρά μεγάλα νησιά, στο σύνολό τους, συνεργάζονται αρμονικά».

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ικανοποιημένη είναι η περιφερειακή αρχή από το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στην Αθήνα παρουσία εκπροσώπων της ΠΕΔ, και φορέων, με θέμα τα σενάρια περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας , ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης, το Αιγαίο έδωσε ενωμένο το παρών στη συνεδρίαση, απευθύνοντας το μήνυμα ότι, οι νησιώτες θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν κάθε ενέργεια που θα βάλει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.
Αναλυτικά ο κ. Φλεβάρης δήλωσε χτες τα εξής: «Από την εποχή του Ομήρου και από το στόμα του Ομήρου ακούστηκε σε αυτόν εδώ τον τόπο στη θάλασσα του Αιγαίου μία αρχή και μία κατευθυντήρια πορεία: Η ισχύς εν τη ενώσει

Έτσι ειπώθηκε στην Ιλιάδα και αυτό ακριβώς, θελήσαμε η περιφέρεια η ΠΕΔ και όλοι οι φορείς του τόπου μας να κάνουν με τη συνεδρίαση την πολύ πετυχημένη που έγινε χτες στην Αθήνα.
Θέλαμε να στείλουμε μήνυμα ενότητας των νησιών. Κάθε ένας από τους δημάρχους που ήρθαν και έλαβαν το λόγο ή ο πρόεδρος της ΠΕΔ ή ο δήμαρχος του μικρότερου νησιού των Λειψών έδωσε το στίγμα ποιος είναι ο αγώνας και τι προσπαθούμε.

Θα έλεγα ότι όλα αυτά περικλείονται στη δήλωση που έκανε ο Κωνσταντίνος Κουκάς, ο δήμαρχος της Μυκόνου που χαρακτηρίζεται κοσμοπολίτικο νησί, και είπε ότι για πρώτη φορά νοιώθει πως το νότιο Αιγαίο είναι ενωμένο.

Είναι ενωμένο γιατί ο αγώνας γίνεται μαζί. Τα μικρά και τα μεγάλα νησιά, χέρι-χέρι για να αποτρέψουμε την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος και να προστατέψουμε το σύνταγμα της χώρας που εναπόκειται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Υπάρχει ρητή διάταξη η οποία αναφέρεται στη νησιωτικότητα.
Δεν μπορείς να χωρίσεις το Αιγαίο σε πλούσια και φτωχά νησιά σε άγονα και κοσμοπολίτικα, δεν μπορείς να κάνεις τέτοιους διαχωρισμούς.

Πραγματικά μετέχοντας σε αυτή την προσπάθεια νοιώθω ότι δικαιώνεται ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος γι’ αυτή την άμεση ενέργεια τη συνεδρίαση στο σύνταγμα απέναντι από τη βουλή για να διατρανώσουμε ότι δεν υποχωρούμε.

Σήμερα μάλιστα ο περιφερειάρχης σε δήλωσή του στο SKY είπε ότι αν για οποιοδήποτε λόγο περάσει αυτό, θα αντιδράσουμε δυναμικά, θα αποκλείσουμε το δημόσιο από πόρους που αναμένει στα νησιά μας. Η διεκδικητική ατζέντα δεν είναι απλή, έχει συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένες προοπτικές.
Σήμερα μία μέρα μετά, είμαστε πολλά βήματα πιο κοντά στο να διατηρήσουμε το στόχο. Είμαστε μπροστά ώστε να παραμείνουν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ αναλλοίωτοι.

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 68 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε το μέτρο, σε αυτό το ιστορικό κτίριο της διοίκησης Δωδεκανήσου της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Ήταν 1 Απριλίου 1947 όταν ίσχυσε το μέτρο αυτό για την ενίσχυση των νησιών για να διατηρήσουν τα νησιά τους νησιώτες.

Μπόρεσαν με δικές τους δυνάμεις να αναπτύξουν τον τουρισμό και να δημιουργήσουν το σημερινό σύγχρονο θαύμα από το οποίο ωφελείται κυρίως το ελληνικό δημόσιο. Πάμε στην Ηπειρωτική χώρα και βλέπουμε να γίνονται τεράστια δημόσια έργα, και εδώ στα νησιά που χρηματοδοτούν αυτές τις δράσεις να μην έχουμε το ανάλογο όφελος.
Θέλω να μιλήσω για μία πολύ πετυχημένη δράση, όλοι ήμασταν ενωμένοι ήρθαν οι βουλευτές του νομού, ήρθαν εκπρόσωποι από το βόρειο Αιγαίο.

Να αναφερθώ στον πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Κόρακα που διάβασε και ψήφισμα της περιφερειάρχη κ. Καλογήρου, όπου όλο το Αιγαίο είναι μία γροθιά. Μπορώ να πώ ότι σήμερα όλοι οι βουλευτές έχουν δεσμευθεί ότι αν έρθει στη βουλή αυτό το μέτρο δεν θα το ψηφίσουν. Ζητήσαμε ενότητα.

Επίσημα χείλη έφεραν το θέμα. Το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό. Κινητοποιηθήκαμε για να το αποτρέψουμε και δεν κινητοποιηθήκαμε τώρα, ξεκινήσαμε τον ξεσηκωμό τη νύχτα της 30ής Νοεμβρίου του 2014 όπου τότε ήταν άλλη κυβέρνηση. Δεν ξεκινήσαμε αργά. Δεν είναι ούτε πολιτικός ούτε κομματικός ο στόχος, είναι αυτοδιοικητικός για τα νησιά και τους νησιώτες».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ
«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 1/4/2015 στην Αθήνα η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου με θέμα την “Προστασία του ειδικού καθεστώτος συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου’’

Στην συνεδρίαση καταγράφηκε η ομοφωνία των βουλευτών του Ν. Αιγαίου- τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης- να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουν από κοινού η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν. Αιγαίου, προκειμένου να διαφυλάξουν το τελευταίο αναπτυξιακό κίνητρο στην περιοχή μας.

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κος Χ. Κόκκινος στην τοποθέτησή του αλλά και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ , επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
‘’ Όσο η κυβέρνηση και οι δανειστές δεν δεσμεύονται για την προστασία του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά μας, εμείς πρέπει να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Άλλωστε κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Αυτό σημαίνει ότι εάν χρειαστεί πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, πάντα μέσα σε πνεύμα πολιτικού πολιτισμού. Το ζητούμενο είναι εάν οι βουλευτές Ν. Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ εισακούγονται από το κυβερνητικό σχήμα ώστε να ληφθεί υπόψιν η θέση τους, που ταυτίζεται με την θέση όλων των νησιωτών μας. Οφείλουν να πιέσουν και να εισακουστούν.

Όσον αφορά την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την κα Κωνσταντοπούλου,( η οποία παρέλαβε το ψήφισμα μας μετά από μιάμιση(!) ώρα αναμονής της αντιπροσωπείας μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο) ,η ίδια δεν δεσμεύτηκε σε κάτι συγκεκριμένο.’’

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος