Τα Αφάντου και η εθνική οδός

Τα Αφάντου  και η εθνική οδός

Τα Αφάντου και η εθνική οδός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 421 ΦΟΡΕΣ

Κοιτάζω γύρω μου και αναρωτιέμαι αν αυτό το ευλογημένο νησί η Ρόδος αξίζει να είναι τόσο υποβαθμισμένο. Αναρωτιέμαι γιατί αυτή η κατάσταση και ποιοι ευθύνονται για την κατάντια του διότι αν εξαιρέσουμε τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και γενικά τον ιδιωτικό τομέα που σε αρκετούς τομείς έχει κάνει άλματα προόδου, ο δημόσιος τομέας, ειδικά στους χώρους ευθύνης του δήμου Ρόδου, είναι θλιβερή.

Φυσικά αυτή η τριτοκοσμική εικόνα της Ρόδου μας στον χώρο ευθύνης του δημόσιου δεν έγινε τώρα και δεν θα έπρεπε να υπήρχε αν τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι πρόσφατα τον διοικούσαν ικανότεροι πολιτικοί ηγέτες με ικανότερους συνεργάτες. Βρίσκουν φυσικά δικαιολογίες τώρα που έχουμε την οικονομική κρίση για να τα ρίξουν όλα στην οικονομική κρίση. Και τις προηγούμενες δεκαετίες της οικονομικής ευημερίας που το χρήμα υπήρχε άφθονο στο νησί μας, γιατί δεν έκαναν αυτά πού έπρεπε να κάνουν και τώρα βρίσκουν δικαιολογίες ότι είναι η οικονομική κρίση;

Ένα νησί όπως η Ρόδος με τα εκατομμύρια των εσόδων που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες, έπρεπε ήδη να ήταν ένα κόσμημα όχι μόνο η πόλη αλλά και οι υπόλοιποι πρώην δήμοι και όχι αυτή η τριτοκοσμική εικόνα που έχει σήμερα η δημοτική εικόνα του νησιού μας και ένας θεός ξέρει μέχρι πού θα φτάσει αυτή η εικόνα, αφού τώρα και με την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. η κατάσταση θα χειροτερέψει αφού θα μειωθούν σημαντικά οι πόροι του δήμου. Φυσικά υπάρχουν ευθύνες για αυτήν την κατάσταση και τις ευθύνες αυτές τις φέρουν άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο οι τοπικοί πολιτικοί που κυβέρνησαν τον τόπο μας τα προηγούμενα χρόνια διότι ενώ υπήρχαν οι δυνατότητες για να οικοδομήσουν μια Ρόδο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, των κατοίκων του και των επισκεπτών μας, αυτοί δεν το κατάφεραν.

Ευθύνη όμως έχουν και οι πολίτες που χωρίς να κρίνουν πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια συνεχίζουν να ψηφίζουν κάποια πολιτικά λαμόγια και ανίκανους πολιτικούς. Λίγο τα ρουσφέτια και οι πελατειακές σχέσεις, λίγο οι κοροϊδίες με τις διάφορες υποσχέσεις που μοιράζουν προεκλογικά, και λίγο η αφέλεια και αδιαφορία των πολιτών που αρκετοί δεν ψηφίζουν η που ψηφίζουν χωρίς αξιοκρατικές απαιτήσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγονται ξανά και ξανά πρόσωπα που έπρεπε να είχαν σταλθεί στο περιθώριο της πολιτικής για να μην πω και κάπου αλλού αφού οι δήμοι είναι ο πιο διεφθαρμένος χώρος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Η κοινωνία είναι ο καθρέφτης των επιλογών αυτών που ζουν μέσα σε αυτήν και όταν εκλέγονται να την διοικούν ανεπαρκείς πολιτικοί που και αυτοί επιλέγουν σε αρκετές περιπτώσεις ανίκανους συνεργάτες που περισσότερο κοιτάζουν το δικό τους συμφέρον και όχι το γενικό συμφέρον, η που η εθελοντική προσφορά τους στα κοινά είναι μηδαμινή, τότε ας μην παραπονιούνται γενικά οι πολίτες για τις λακκούβες, τα σκουπίδια, τις χωματερές, τα ετοιμόρροπα και ασυντήρητα δημόσια/δημοτικά κτήρια, και γενικά για την τριτοκοσμική εικόνα του νησιού μας διότι και οι πολίτες είναι συνυπεύθυνοι της καταστάσεως αφού ψηφίζουν αυτοί τους πολιτικούς τους.

Όλοι οι πολιτικοί μας φυσικά δεν είναι ανίκανοι και λαμογια. Υπάρχουν και αυτοί που κατά την άποψη μου έχουν να παρουσιάσουν σημαντικό έργο, αυτοί είναι όμως μετρημένοι στα δάχτυλα, οι περισσότεροι όμως ήταν και είναι ανεπαρκείς για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της εποχής και να διοικήσουν τον τόπο οδηγώντας τον στον δρόμο της ευημερίας και όχι της τριτοκοσμικής εικόνας που βιώνουμε σε αρκετά σημεία του όμορφου νησιού μας.

Προϋπόθεση λοιπόν για να αλλάξει αυτή η εικόνα του τόπου μας προς το καλύτερο είναι οι πολίτες να επιλέγουν με πιο αξιοκρατικά κριτήρια αυτούς που θα τους κυβερνήσουν και όχι να ξαναψηφίζουν τους ίδιους και αποδεδειγμένα ανίκανους και ανεπαρκείς πολιτικούς. Ό,τι επέλεξες θα λάβεις και όπως στρώνεις έτσι θα κοιμηθείς και είτε αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα της υπάρχουσας καταστάσεως στο όμορφο αλλά αρκετά ταλαιπωρημένο νησί μας.

Ένα καλό παράδειγμα κακοδιαχείρισης έργων του δημόσιου φορέα και ανικανότητα των τοπικών πολιτικών είναι και η εθνική οδός Ρόδου – Λίνδου στο ύψος του Αφάντου. Ευτυχώς και ο νέος Περιφερειάρχης ο κ. Χατζημαρκος έδρασε γρήγορα και δυναμικά και κατάφερε παρά το χάος και τις δυσκολίες που συνάντησε, να αποτελειώσει το έργο πριν ανοίξει για τα καλά η τουριστική σαιζόν, διότι με τον προηγούμενο περιφερειάρχη δεν είναι σίγουρο ότι θα τέλειωνε.

Παραμένει ακόμα το πρόβλημα της αερογέφυρας Αφάντου που και αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών αμαρτιών των προηγούμενων που διοίκησαν το νησί μας και όχι του νέου Περιφερειάρχη μας του Γιώργου Χατζημαρκου που την βρήκε στα χάλια που είναι. Φυσικά ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης μη αποπεράτωσης του έργου της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου στο ύψος Αφάντου φέρνει και ο πρώην δήμαρχος Αφάντου και νυν αντιδήμαρχος του δήμου Ρόδου ο Σάββας Διακοσταματιου.

Και την ευθύνη αυτήν την έχει όχι μόνο διότι όταν ήταν δήμαρχος Αφάντου το 2008 έκλεισε με τα απορριμματοφόρα του δήμου και μπλοκάρισε το έργο για αρκετούς μήνες για να μας παρουσιάζεται ως «ήρωας» που αγωνιζόταν για το καλό των Αφάντου. Αυτό που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει το έργο για μήνες που αν δεν το μπλοκάριζε με μεγάλη πιθανότητα θα είχε τελειώσει προ πολλού όπως έγινε και με το υπόλοιπο κομμάτι από το Γκολφ Αφάντου μέχρι το Φαληράκι, χώρος ευθύνης του πρώην δήμου Καλλιθέας με δήμαρχο τον Ιωάννη Ιατριδη.

Ο κ. Ιατριδης όμως ήταν ένας δυναμικός και ικανός δήμαρχος με μεγάλο έργο πίσω του και φυσικά φρόντισε και τέλειωσε αρκετά γρηγορότερα ο δρόμος στον χώρο ευθύνης του δήμου του και δεν έκλεισε καμία διέξοδος στο κομμάτι της εθνικής οδού από Φαληράκι μέχρι το γκολφ Άφαντου σε αντίθεση με τον δικό μας τον πολιτικά ανεπαρκή Διακοσταματιου που ενώ σαν πρώην δήμαρχος Άφαντου και μετέπειτα επί δημαρχίας Στάθη Κουσουρνα ως χωρικός αντιδήμαρχος Αφάντου γνώριζε επί χρόνια και βάση της αρχικής μελέτης ότι οι διέξοδοι αυτοί στα Αφάντου θα έκλειναν δεν έκανε όμως τίποτα ώστε να αλλάξει η αρχική μελέτη με αποτέλεσμα να τρέχει την τελευταία στιγμή ίσως και καταφέρει να σώσει ότι μπορεί να σώσει και αφού αναστατώθηκαν τα Αφάντου και οι κάτοικοι του.

Στην “Ροδιακή” της 2/4/2015 σελίδα 11 δημοσιεύεται ένα άρθρο όπου ο Διακοσταματίου ευχαριστεί τους υπευθύνους του ΥΠΕΚΑ που μετά και από παρέμβαση του δήμαρχου Ρόδου, αποφάσισαν να μην κλείσουν δυο εξόδους από Αφάντου προς παραλία και να τοποθετήσουν φωτεινούς σηματοδότες. Αυτό φυσικά είναι ευχάριστο όχι όμως και αρκετό αφού η τρίτη έξοδος του Άγιου Ανδρέα που είναι και βασικότερη έξοδος από Αφάντου προς Κολύμπια δεν άνοιξε με αποτέλεσμα για αόριστο χρόνο στο μέλλον να ταλαιπωρούνται χιλιάδες κόσμος, κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής Αφάντου αφού με το κλείσιμο της διεξόδου του Άγιου Ανδρέα, για να φτάσουν από τ’ Αφάντου στην περιοχή Κολυμπίων στα σπίτια τους η στην εργασία τους πρέπει να κάνουν διπλή σε απόσταση διαδρομή και διπλό χρόνο και κόστος μετακινήσεως.

Φυσικά αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί προ πολλού αν είχαμε και εμείς έναν ικανότερο δήμαρχο στο Αφάντου και όχι τον Διακοσταματιου που περισσότερο κατέστρεψε παρά ευνόησε τ’ Αφάντου ως δήμαρχος. Όσο για τους ισχυρισμούς του προσφάτως στην Ροδιακή ότι εκλέγεται επί 21 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση με την στήριξη φυσικά και του Πασοκ, του κατά την άποψη μου, ποιο διεφθαρμένου Ελληνικού πολιτικού κόμματος μετά την μεταπολίτευση, διότι χωρίς την στήριξη του Πασοκ δεν θα τον ήξερε ούτε το διπλανό χωριό, αυτό δεν είναι και απόδειξη ότι είναι ικανός πολιτικός, διότι ο ικανός πολιτικός είναι αυτός που έχει να παρουσιάσει και έργο, και το «έργο» του Διακοσταματίου περισσότερο είναι της καταστροφής και της υποβάθμισης, της χωματερής και των λακκουβων στ’ Αφάντου και Κολύμπια παρά η πρόοδος του τόπου και τρανταχτά παραδείγματα έχω να παρουσιάσω αρκετά.

Δεν χρειάζεται λοιπόν ο Διακοσταματίου να μας παρουσιάζεται ως «σωτήρας» των Αφάντου ή της Ρόδου επειδή τον στήριζε και τον στηρίζει το διεφθαρμένο κόμμα του που λέγεται Πασοκ, διότι Καταστροφέας είναι η πραγματική του πολιτική ετικέτα και αν αντιτίθεται σε αυτήν μου την δημόσια άποψη τότε τον προσκαλώ σε μια δημόσια αντιπαράθεση μέσω της Ροδιακής να μας παρουσιάσει το έργο που έχει επιτελέσει για το καλό του τόπου αυτά τα 21 χρόνια που είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση και εγώ σαν Αφαντενός που και εγώ πληρώνω στην καθημερινότητα μου όπως και άλλοι άφαντενοι για τα « μεγάλα έργα» του Διακοσταματίου, θα παρουσιάσω στο αναγνωστικό κοινό και άλλου είδους «έργα» του ως ατράνταχτες αποδείξεις των ισχυρισμών μου!

Γράφει o Γιώργος Νικολής

Διαβάστε ακόμη

Φίλιππος Ζάχαρης: Τα μεγάλα νοήματα της ζωής

Δημήτρης Γάκης: Η πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού αποδεικνύει την αδούλωτη ψυχή του

Μαρία Καρίκη: Χάνοντας το κουράγιο σου...

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου