Σε ομηρία ο τουρισμός καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι

Σε ομηρία ο τουρισμός καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι

Σε ομηρία ο τουρισμός καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 591 ΦΟΡΕΣ

Ικανοποίηση από τις δηλώσεις Κουντουρά αλλά…

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τον ξενοδοχειακό κλάδο στη Ρόδο η δήλωση της υπουργού τουρισμού Έλενας Κουντουρά ότι δεν θα συμφωνήσει σε κανένα μέτρο που θα πλήξει τον Ελληνικό τουρισμό, αναφερόμενη φυσικά στο φημολογούμενο τέλος διαμονής.

Ειδικότερα ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ Γιάννης Παπαβασιλείου, που ρωτήθηκε χτες από τη «Ρ» για το αν οι ξενοδόχοι «καλύπτονται» από τα όσα είπε η κ. Κουντουρά, απάντησε ότι «είναι αυτό που θέλαμε» εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις της.

Πάντως ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο κλάδος των ξενοδόχων είναι αποφασισμένος να στηρίξει την προσπάθεια για την εξοικονόμηση χρημάτων, και είναι ανοιχτός σε κάθε συζήτηση.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι συνάδελφοί του δεν έχουν αντίρρηση να επιβληθεί και ένα τέλος το οποίο όμως θα κινείται σε λογικά πλαίσια, και που σε καμία περίπτωση δεν θα επιβληθεί αιφνιδιαστικά και με τρόπο τέτοιο που θα απειλεί με λουκέτο τις επιχειρήσεις τους.

Όπως επεσήμανε μία έξτρα επιβάρυνση των ξενοδοχειακών μονάδων και μάλιστα με υψηλά ποσά και υπό το καθεστώς της οικονομικής ασφυξίας που έχουν επιβάλει οι τράπεζες, θα τις τινάξει στον αέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου το 40% των εσόδων μίας μονάδας διατίθεται στους μισθούς των εργαζομένων, ενώ ανελαστικές είναι και οι δαπάνες για το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Αν λοιπόν ισχύσει το μέτρο του τέλους διαμονής, θα επηρεαστούν όλες οι συναλλαγές.

Πάντως πάγιο αίτημα του κλάδου αλλά και όλου του επιχειρηματικού κόσμου είναι να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Ικανοποιημένοι και οι διευθυντές ξενοδοχείων
Ικανοποιημένοι όμως από τις δηλώσεις της κας Κουντουρά είναι και οι διευθυντές των ξενοδοχείων της Ρόδου. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του συλλόγου τους Γιώργος Ματσίγκος, ερωτηθείς από τη «Ρ» εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του, αλλά παράλληλα και την ευχή να μπορέσει να πείσει η υπουργός την κυβέρνηση για την ορθότητα της θέσης αυτής.

«Μία έξτρα φορολόγηση θα βάλει ταφόπλακα στον κλάδο, αφού πλέον θα χάσουμε κάθε ελπίδα ανταγωνιστικότητας» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό θα θέσει πλέον θέμα επιβίωσης των μονάδων.

Αναρωτήθηκε μάλιστα πως θα ανταγωνιστούμε τις γειτονικές χώρες οι οποίες ήδη κάνουν προσφορές από 20% έως 30%.

Πάντως ο κ. Ματσίγκος επεσήμανε και εκείνος ότι αν αποφασιζόταν να εφαρμοστεί ένα λογικό τέλος και να ισχύσει από την επόμενη χρονιά αυτό θα μπορούσε να γίνει δεκτό, όχι όμως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.

Μάλιστα όπως είπε τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί αναφέρουν ρητά ότι στις τιμές συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι φόροι και επομένως δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο πελάτης.


Στασιμότητα στα συμβόλαια του 2016 και καθυστέρηση προκαταβολών
Η φιλολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για την επιβολή τέλους διαμονής, έχει προκαλέσει σοβαρή δυσχέρεια στο κλείσιμο συμβολαίων για την επόμενη χρονιά.

«Από Αγγλία και Σκανδιναβία δύο μεγάλες αγορές για τη Ρόδο δεν έχει υπογραφεί κανένα συμβόλαιο» δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου και αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί λόγω της φημολογίας, των σεναρίων και της αβεβαιότητας.

Θα έπρεπε όπως είπε να είχαν κλειστεί τα συμβόλαια εδώ και καιρό, ενώ και οι τουρ οπερέϊτορς πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη καθυστερούν όπως τόνισε και οι προκαταβολές για τη φετινή σαιζόν.

Από την πλευρά του και ο κ. Ματσίγκος επιβεβαίωσε την αναταραχή που υπάρχει με το κλείσιμο των νέων συμβολαίων λέγοντας χαρακτηριστικά «αρνούμαστε να υπογράψουμε για του χρόνου γιατί δε ξέρουμε τι θα επιβαρυνθούμε εμείς και τι οι πελάτες μας».

Επιβεβαίωσε όμως και τις πιέσεις των τουρ οπερέιτορς για τα συμβόλαια φέρνοντας ως παράδειγμα τη διευθύντρια της TUI Γερμανίας η οποία δήλωσε ότι όσο καθυστερούν τα συμβόλαια να υπογραφούν τόσο θα καθυστερεί και η πώληση του προορισμού και του ξενοδοχείου.

Σε αντίθεση με την Τουρκία και την Αίγυπτο οι οποίες ήδη… πουλάνε στη Γερμανία.

ΠΟΞ: σε ομηρία ο Ελληνικός τουρισμός
Τις ίδιες ανησυχίες αποτυπώνει και η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν αλλά και μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα πλήξουν καίρια τον Ελληνικό τουρισμό. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Εν μέσω τουριστικής περιόδου και στη φάση κλιμάκωσης των κρατήσεων από τις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού, ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται «όμηρος» μίας άκρατης σεναριολογίας σχετικά με σειρά εξεταζόμενων έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων.

Είναι ευνόητο πως οποιαδήποτε «συζήτηση» για πρόσθετες, επαχθείς επιβαρύνσεις στο ξενοδοχειακό προϊόν της χώρας ενώ τρέχει η τουριστική περίοδος, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους τους και παράλληλα, γεμίζει σύγχυση και ανασφάλεια τα εκατομμύρια ξένων πολιτών των χωρών που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό και την εθνική οικονομία. Ιδίως, μάλιστα, όταν πιθανολογείται η εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε συγκεκριμένες, μόνον, περιοχές της χώρας ή σε μεμονωμένες κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, έχει τεκμηριωθεί, βάσει μελετών, ότι η αύξηση των συντελεστών θα πλήξει δραματικά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Σε μία περίοδο δε, που όλοι οι ανταγωνιστές του, εντείνουν τις προσπάθειές τους να καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος αγόγγυστα συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση και πρόθυμα θα συνεισφέρει περαιτέρω όπου δει, στον βαθμό που του αναλογεί. Αρκεί οι αποφάσεις που λαμβάνονται και τα μέτρα που επιβάλλονται να βασίζονται σε προσεκτική μελέτη των πραγματικών τους επιπτώσεων στην οικονομία, στην αγορά και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Διαβάστε ακόμη

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά