Βίντεο: «Οι αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων περιγράφονται με μια φράση: το σύνδρομο της "λάμπας"»

Βίντεο: «Οι αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων περιγράφονται με μια φράση: το σύνδρομο της "λάμπας"»

Βίντεο: «Οι αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων περιγράφονται με μια φράση: το σύνδρομο της "λάμπας"»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 74 ΦΟΡΕΣ

Τι είπε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης ο Νεκτάριος Σαντορινιός

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής και μέλος της επιτροπής, Νεκτάριος Σαντορινιός, τοποθετήθηκε με θέμα τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης στην εποχή των Μνημονίων και σχολίασε το πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που συζητείται.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπογράμμισε πως ο Καλλικράτης ήταν ο πρώτος μνημονιακός νόμος προ του μνημονίου που αποδυνάμωσε την Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τη δυνατότητα των τοπικών κοινοτήτων να αποφασίζουν και να φροντίζουν για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί τίποτα στην τοπική αυτοδιοίκηση και για αυτό θεωρώ, τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός πως ιδίως για τα νησιά τα ζητήματα πχ. του νερού, της αποχέτευσης και της ενεργειακής διαχείρισης πρέπει να είναι θέματα του Μητροπολιτικού Δήμου. Παράλληλα οι Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες πρέπει, συμπλήρωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους μέσω της σύνταξης ενός προϋπολογισμού καθημερινότητας και να υπάρχει και η δυνατότητα τεχνικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Γιατί, συνέχισε, ο βουλευτής, από τη λειτουργία του Καλλικράτη, αλλά ακόμα και από τη λειτουργία του Καποδίστρια, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες πλέον δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Έτσι δημιουργήθηκε το σύνδρομο της «λάμπας». Σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, σου λέει ο Πρόεδρος: «Δεν έχω λεφτά να αλλάξω ούτε μια λάμπα» και με τις διαδικασίες που έχει ο Δήμος δεν μου δίνει λάμπα, δεν έχω και ηλεκτρολόγο για να αλλάξω την λάμπα. Αυτό είναι το έσχατο σημείο για τους ανθρώπους στις τοπικές κοινότητες.

Ακόμη ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφερόμενος στην τροπολογία για την πληρωμή των υποχρεώσεων των Δήμων παρελθόντων ετών, που πέρασε η κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά πως τα μικρά νησιά δεν έχουν προσωπικό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη γραφειοκρατία του συστήματος, καθώς συνήθως έχουν μόνο έναν υπάλληλο.

Όσοι αντιδρούν στην τροπολογία μας λένε δηλαδή ότι θα έπρεπε μέσα σε τέσσερις ημέρες αυτός ο ένας υπάλληλος να αναρτήσει, να κάνει όλες τις ανακλήσεις ενταλμάτων και να τα αναρτήσει και στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ; αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ας έρθουν να το κάνουν όσοι το λένε αυτό, απάντησε δεικτικά.

Επεσήμανε επίσης ότι ιδίως για τα μικρά νησιά όπου δεν μπορούνε με κανένα τρόπο να ωριμάσουν έστω και ένα μικρό έργο 100.000 ευρώ θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και κάποιος φορέας βοηθήσει στην υλοποίηση και ωρίμανση των έργων.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του βουλευτή:

Κύριε Υπουργέ, είναι πάρα πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που παίρνετε και νομίζω ότι όντως ο μεγάλος ασθενής είναι αυτή τη στιγμή οι Δήμοι. Όχι αναφορικά με τη λειτουργία τους, αλλά λόγω του θεσμικού πλαισίου έτσι όπως δημιουργήθηκε κυρίως από τον Καλλικράτη. Διότι, ο Καλλικράτης ήταν ο πρώτος μνημονιακός νόμος προ του μνημονίου, ο οποίος αντί να διορθώσει πράγματα, τα κατέστρεψε. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο αυτό και πανθομολογούμενο.

Επειδή εγώ έρχομαι από νησιωτικές περιοχές στις οποίες αναφερθήκατε, νομίζω ότι υπάρχουν, ιδίως για τα νησιά, κεντρικά ζητήματα υποδομών. Όπως για παράδειγμα το νερό, η αποχέτευση, η ενεργειακή διαχείριση. Αυτά τα ζητήματα σε κάθε νησί μπορούν και πρέπει να τα διαχειρίζεται, Μητροπολιτικά εάν θέλετε, ένας Δήμος.

Όμως από την άλλη έχουμε παρατηρήσει ότι από τη λειτουργία του Καλλικράτη, αλλά ακόμα και από τη λειτουργία του Καποδίστρια, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες πλέον δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Όπως και εσείς είπατε, οι Πρόεδροι αυτών δεν έχουν καν την ελάχιστη αποζημίωση και υπάρχει το ζήτημα της «λάμπας». Σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, σου λέει ο Πρόεδρος: «Δεν έχω λεφτά να αλλάξω ούτε μια λάμπα» και με τις διαδικασίες που έχει ο Δήμος δεν μου δίνει λάμπα, δεν έχω και ηλεκτρολόγο για να αλλάξω την λάμπα.

Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο που να μην λειτουργεί ούτε καν για τα βασικά η Τοπική Κοινότητα με αυτό το πλαίσιο. Επομένως, είναι ένα πολύ μεγάλο ζητούμενο το ποιες αρμοδιότητες θα δώσουμε στις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά την προσωπική μου άποψη, θα έπρεπε σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, πρώην Καποδιστριακού Δήμου, να υπάρχει η δυνατότητα σύνταξης προϋπολογισμού καθημερινότητας και να υπάρχει και η δυνατότητα τεχνικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι και το εκλογικό σύστημα, και κατά τη γνώμη μου είναι πολύ ουσιαστικό το γεγονός ότι έχουμε ψηφοδέλτια της τάξης των 280 ατόμων που για να συμπληρωθούν, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Θα πρέπει να διαχωριστεί το Δημοτικό Συμβούλιο από τα Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο θέματα: Άποψή μου είναι ότι προφανώς και πρέπει οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να γίνουν 13. Για να μην πω ότι θα έπρεπε να πάμε σε ένα μοντέλο όπου όσα μπορούν να μεταφερθούν στην Περιφέρεια να μεταφερθούν. Και όσα πρέπει να κρατήσει το Κράτος να πάνε σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα, ανά πρώην Νομό.

Τέλος, επειδή αναφερθήκατε στο ΕΣΠΑ. Τα μικρά νησιά δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΠΑ και δεν έχουν πρόσβαση γιατί δεν έχουν τεχνική υπηρεσία, καθώς έχουν μόνο έναν υπάλληλο. Μας λέει τώρα η αντιπολίτευση για τις εντολές παρελθουσών οικονομικών ετών, αυτή η Τροπολογία που φέρνουμε.

Δηλαδή, αυτοί εννοούν ότι θα έπρεπε μέσα σε τέσσερις ημέρες αυτός ο ένας υπάλληλος να αναρτήσει, να κάνει όλες τις ανακλήσεις -άλλη γραφειοκρατία αυτή- και να τα αναρτήσει και στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Όλα αυτά με έναν υπάλληλο. Ας έρθουν να το κάνουν όσοι το λένε αυτό.

Αλλά από κει και πέρα, πρέπει να δούμε μέσα από την τεχνική βοήθεια, πως μπορεί να υπάρξει μια πραγματική ώθηση. Ιδίως στα μικρά νησιά όπου δεν μπορούνε με κανένα τρόπο να ωριμάσουν έστω και ένα μικρό έργο 100.000 ευρώ. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και κάποιος φορέας να έρθει να τους βοηθήσει και να τους ωριμάσει τα έργα. Νομίζω ότι είναι σημαντικότατη η πρωτοβουλία που έχετε πάρει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»