Μπλόκο του ΣτΕ στην επένδυση της Αφάντου

Μπλόκο του ΣτΕ στην επένδυση της Αφάντου

Μπλόκο του ΣτΕ στην επένδυση της Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 539 ΦΟΡΕΣ

Του Χάρη Ντιγριντάκη
από την Επένδυση

Στον σκόπελο του ΣτΕ δείχνει να κολλάει-έστω και προσωρινά- ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την Αφάντου. Η σημερινή διοίκηση του Ταμείου αφήνει να εννοηθεί ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε προχειρότητες της απελθούσας διοίκησης.


Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι νέοι επικεφαλής φαίνεται ότι επέδειξαν αδράνεια -ίσως δεν πρόλαβαν- στους χειρισμούς τόσο για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης όσο και για την Αφάντου.

Ειδικά για τον Αστέρα, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί παρακαταθήκη για την εκ νέου υποβολή του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) προς όφελος των επενδυτών, με στόχο την άντληση του ποσού των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι δύσκολα θα δοθεί από άλλον επενδυτή.

Προς το παρόν η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει υποβάλει ακόμη νέο σχέδιο προς έγκριση για την Αφάντου.
Επισημαίνεται ότι το ΣτΕ απέρριψε το προηγούμενο (ΕΣΧΑΔΑ), που υποβλήθηκε, αφού βρέθηκαν 31,6 στρέμματα παραλίας με διαφορετικό χαρακτήρα.

Αποφάσισε, συγκεκρινένα, να απέχει από την επεξεργασία του σχεδίου, καθώς, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε το Δεκέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ, διαπιστώθηκε ένα λάθος και συνεπώς πρέπει να τροποποιηθεί και να υποβληθεί ξανά.
Ειδικότερα, το ΕΣΧΑΔΑ καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου» ή «γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρεμμάτων, και το «Νότιο Αφάντου», 255,7 στρεμμάτων. Τα δύο τμήματα παραχωρήθηκαν τον Ιούλιο του 2014.

Το πρώτο στην εταιρεία Μ.Α. Angeliades Inc. αντί 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments αντί 15,2 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα εδράζεται κυρίως στην έκταση που προορίζεται προς αξιοποίηση από τη δεύτερη εταιρεία. Εν τω μεταξύ, περιθώριο έως τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να δώσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες ΤΑΙΠΕΔ και Εθνική Τράπεζα στον επενδυτή που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος για την αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, προκειμένου να προχωρήσει στην απόκτηση της εισηγημένης με το αρχικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί καρπό της συνεννόησης της διοίκησης της Εθνικής Τραπέζης και του ΤΑΙΠΕΔ και έρχεται έπειτα από έναν μήνα διαβουλεύσεων με τον επενδυτή.

Διαβουλεύσεις που ήταν αναγκαίες, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος να υπερκεραστεί το εμπόδιο που προέκυψε από την απόρριψη του ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ομάδα που έχουν συγκροτήσει οι πωλητές-δηλαδή Εθνική Τράπεζα και ΤΑΙΠΕΔ- και ο προτιμητέος επενδυτής Jermyn Street Real Estate Fund αναζήτησαν άλλους τρόπους για την ανάπτυξη του τουριστικού και παραθεριστικού συγκροτήματος.

Και η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε ότι με το υπάρχον πολεοδομικό πλαίσιο είναι δυνατή η δόμηση όχι μόνο των ιδίων αλλά και επιπλέον 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Πλην, όμως, όχι με τις ίδιες, πολύ μεγάλες, παραθεριστικές κατοικίες, που προκάλεσαν μεταξύ άλλων την απόρριψη του ΣτΕ, αλλά με διαφορετικό και φιλικότερο στο περιββάλλον τρόπο δόμησης.

Ο εκπρόσωπος του πολυμετοχικού επενδυτικού σχήματος Jermyn Street Real Estate Fund φέρεται να έχει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ενημερωθεί για την επικείμενη ανακοίνωση προθεσμίας ενός μηνός.

Προθεσμία που κρίνεται, βεβαίως, απαραίτητη, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαβουλευθούν μεταξύ τους όλοι οι μέτοχοι του σχήματος. Υπενθυμίζεται ότι στην Jermyn Street Real Estate Fund, η οποία λειτουργεί υπό σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Άραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Croup, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, η οποία -όπως έχει αποκαλύψει η «Ε»- ενδέχεται να επαυξήσει τα μερίδιά της στην κοινοπραξία, καθώς και δύο funds της ΑGC.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο