Εικοσιτρείς γαλάζιες σημαίες θα απονεμηθούν στο νησί μας

Εικοσιτρείς γαλάζιες σημαίες θα απονεμηθούν στο νησί μας

Εικοσιτρείς γαλάζιες σημαίες θα απονεμηθούν στο νησί μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 464 ΦΟΡΕΣ

Θα μπορούσαν πάντως τα πράγματα να ήταν καλύτερα

Είκοσι τρεις συνολικά γαλάζιες σημαίες απονέμονται φέτος σε παραλίες της Ρόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Στο πλαίσιο του ίδου προγράμματος βραβεύονται επίσης έξι παραλίες στο νησί της Κω, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα θα απονεμηθούν 395 γαλάζιες σημαίες, όσες περίπου και τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το νησί μας οι γαλάζιες σημαίες σε σχέση με πέρυσι είναι λιγότερες κατά μια, ενώ στο σύνολο της χώρας το νησί της Ρόδου κατέχει τη δεύτερη θέση, πίσω από το δήμο του Αγίου Νικολάου Κρήτης που συνολικά παίρνει 26 σημαίες.

Ειδικότερα οι παραλίες που βραβεύονται στο νησί της Ρόδου είναι οι εξής:
Κιοτάρι 3
Λάρδος 1
Λάρδος 3
Αφάντου 2
Κολύμπια
Κολύμπια Α - Λιμανάκι
Αμμούδες/Φαληράκι
Καβουράκια
Καλλιθέα
Μαντώματα
Φαληράκι / Καστράκι
Φαληράκι 1
Φαληράκι 2
Φαληράκι 3
Φαληράκι 4
Φαληράκι 5
Ρένη 1
Τριάντα Β
Βαγιές/Λαδικό
Φαληράκι/Καθαρά
Ανατολικά Ενυδρείου
Γαλούνι/Κοκκινόγια
Κρεμαστή-Τριάντα

Αντίστοιχα στο νησί της Κω οι 6 γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν στις εξής παραλίες:
Γουρνιάτης
Τρούλος
Άκρο Χελώνας
Πευκοκεφαλή/Άγιος Φωκάς
Λάμπη
Μαρμάρι

Αξιοσημείωτο είναι ότι και φέτος κανένα άλλο νησί της Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Κω) δεν πήρε γαλάζια σημαία, γεγονός που θεωρείται ανεπίτρεπτο, αφού όλα σχεδόν τα νησιά, μπορούν να αποκτήσουν τη σημαντική αυτή διάκριση.

Σε επίπεδο νομού τα Δωδεκάνησα έχουν 29 γαλάζιες σημαίες και βρίσκονται στην τρίτη θέση πανελληνίως, αφού προηγείται ο νομός Λασιθίου με 44 σημαίες και ο νομός Χαλκιδικής με 39 σημαίες (29 σημαίες έχει επίσης ο νομός Χανίων και 22 ο νομός Κυκλάδων).
Το 2012 τα Δωδεκάνησα είχαν 37 σημαίες, το 2013 25 σημαίες και το 2014 29 σημαίες.

Σε επίπεδο δήμων, ο δήμος Ρόδου κατέχει τη δεύτερη θέση πανελληνίως έναντι 26 του δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης ενώ έπονται ο δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής με 14 σημαίες και ο δήμος Σιθωνίας με 14 σημαίες.

Ο δήμος Ρόδου το 2012 είχε 32 σημαίες, το 2013 20 σημαίες, το 2014 24 σημαίες και φέτος 23.
Σαφές είναι δηλαδή ότι ούτε η Ρόδος ούτε τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 395 ΣΗΜΑΙΕΣ
Τριακόσιες ενενήντα πέντε ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες κέρδισαν φέτος τη διεθνή αναγνώριση της Γαλάζιας Σημαίας, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 3η θέση ανάμεσα σε 50 χώρες.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στην Παραλία Κατερίνης από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η οποία είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες».

«Τα βραβεία δεν είναι για πάντα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου. «Ανά τακτά διαστήματα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και, αν υπάρχει πρόβλημα, οι σημαίες υποστέλλονται. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνονται συνήθως 5-8 σημαίες, αλλά πέρυσι αφαιρέσαμε συνολικά 38 σημαίες. Ωστόσο, λόγω 30 νέων βραβείων δεν σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο συνολικό αριθμό» εξήγησε.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας είναι το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE), το οποίο εδρεύει στη Δανία και έχει 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Πέρα από την ποιότητα των νερών κολύμβησης υπάρχουν ακόμα 32 κριτήρια που αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Το πρόγραμμα εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΕΕΠΦ, την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1951).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”
Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE - Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)

Ως εκπρόσωπος του FEE, η ΕΕΠΦ είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” από το 1992.

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα