Στη Ρόδο ο αμερικανός πρέσβης

Στη Ρόδο ο αμερικανός πρέσβης

Στη Ρόδο ο αμερικανός πρέσβης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 283 ΦΟΡΕΣ

Συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο Ρόδου

Απόδειξη της φιλίας και της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπως και ότι η Ρόδος παραμένει ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς για τους αμερικανούς επισκέπτες και τον αμερικανικό στόλο, αποτελεί η παρουσία εδώ του Αμερικανού πρέσβη, κ. Ντέιβιντ Πηρς, για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο οποίος, χθες, πραγματοποίησε εθιμοτυπικές συναντήσεις τόσο με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο όσο και με το Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο.



Καταρχήν, ο κ. Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας της Πρεσβείας των ΗΠΑ, Capt. Ρόμπερτ Παλμ, επισκέφθηκε το Δημαρχείο όπου είχε συνάντηση αρκετής ώρας με τον Δήμαρχο. Αμέσως μετά, ξεναγήθηκε για λίγο στην αίθουσα εθιμοτυπίας και, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Χατζηδιάκος ξεκίνησε λέγοντας ότι είχαμε την τιμή να μας επισκεφθεί ο Αμερικανός πρέσβης με την ευκαιρία ότι είναι εδώ ελλιμενισμένο το πλοίο του πολεμικού ναυτικού και στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, η οποία είναι μία ξεχωριστή ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αμερικής.



Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, όπως είπε ο Δήμαρχος, είχαν μία γόνιμη συζήτηση και αντάλλαξαν σκέψεις, μίλησαν και για τη συνεργασία στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της Ρόδου, τις επισκέψεις του αμερικανικού στόλου, την ασφάλεια του νησιού, γιατί όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, η παρουσία εδώ και του Αμερικανού πρέσβη και του αμερικανικού στόλου που έρχονται για διακοπές, «δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η Ρόδος είναι ένας επώνυμος τουριστικός προορισμός αλλά, πάνω απ’ όλα, αν και είναι στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, είναι ο πλέον ασφαλής προορισμός στη Μεσόγειο».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος τον ευχαρίστησε και τον προσκάλεσε, όποτε μπορέσει, να επισκεφθεί ξανά τη Ρόδο και, λόγω ιδιότητας, να είναι ο καλός πρεσβευτής για τη Ρόδο στη χώρα του.

Από την πλευρά του, ο κ. Πηρς, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, είπε ότι είχαν μία υπέροχη συζήτηση και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή του στη Ρόδο και μάλιστα είπε στον Δήμαρχο ότι ήθελε να επισκεφθεί το νησί από το 1976 όταν ήταν δημοσιογράφος στο Περού.



Ακόμη, είπε ότι είναι φοιτητής κλασικών σπουδών και ότι ήθελε να γίνει αρχαιολόγος αλλά τελικά έγινε δημοσιογράφος και μετέπειτα διπλωμάτης και, φυσικά, γνωρίζει το σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η Ρόδος στην ιστορία και γνωρίζει ότι ο Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Είπε, ακόμη, ότι ανυπομονεί να επισκεφθεί την πόλη και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο να ταξιδεύει στην Ελλάδα όσο μπορεί και όχι να βρίσκεται μόνο στην Αθήνα αφού γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα από την Αθήνα.»

Δήλωσε, ακόμη, ότι ήταν πολύ σημαντικό για τον ίδιο να έρθει και να ακούσει απευθείας από τον Δήμαρχο τα ζητήματα που απασχολούν τη Ρόδο και εξέφρασε τη βούλησή του να βοηθήσει με το να πληροφορήσει την Αθήνα καλύτερα για το πως έχει η κατάσταση εδώ.

Στην Περιφέρεια
Συνάντηση αρκετής ώρας και, επίσης, σε πολύ καλό κλίμα είχε, λίγο αργότερα, και με τον Περιφερειάρχη ο Αμερικανός Πρέσβης. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος:
«Είναι εξαιρετική τιμή για την περιοχή μας και τα νησιά του Αιγαίου η επιλογή τους για τον εορτασμό της πολύ σημαντικής ημέρας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, της Ημέρας που γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι μία εκδήλωση εμπιστοσύνης, είναι μία απόδειξη της μακροχρόνιας φιλίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και γίνεται σε μία περίοδο που σηματοδοτεί μία συνεχιζόμενη συνεργασία, σε μία εποχή που η χώρα μας έχει την ανάγκη κοντά της όλους τους φίλους και όλους τους συμμάχους της. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την αμερικάνικη Πρεσβεία και τον κ. Πηρς, τον Αμερικάνο Πρέσβη για την επιλογή αυτή».
Από την πλευρά του, ο κ. Πηρς δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Χατζημάρκο:
«Είχα μία πολύ καλή συζήτηση με τον Περιφερειάρχη.

Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Ρόδο-γιατί είναι η πρώτη μου επίσκεψη στη Ρόδο-και επίσης επειδή γνωρίζω ότι η δική του δουλειά, ως Περιφερειάρχης, δεν είναι μόνο για τη Ρόδο αλλά για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας, που εκτείνεται σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Έτσι, με βοήθησε ιδιαίτερα να ακούσω τη δική του πολύ έμπειρη και πληροφορημένη σκοπιά για θέματα που αφορούν τα νησιά και δεν είναι μυστικό ποια είναι αυτά: Είναι φυσικά τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η χώρα, επίσης το μεταναστευτικό που είναι επίσης γνωστό. Αλλά μίλησε, ακόμα, με έναν τρόπο που ήταν πολύ ενδιαφέρων για μένα, για μερικά, λιγότερο γνωστά αλλά πολύ πρακτικά, ζητήματα που αντιμετωπίζει, όπως το συγκοινωνιακό και τα πρακτικά ζητήματα της συγκοινωνίας στα νησιά που είναι φυσικά ένα μεγάλο ζήτημα και οι υπηρεσίες Υγείας σε πολλά σημεία της αρμοδιότητάς του.

Οπότε, πραγματικά εκτίμησα την ευκαιρία να έχω αυτή τη συζήτηση και θέλω να πω σε προσωπικό επίπεδο ότι ανυπομονώ να επισκεφθώ μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας και σκοπεύω να το εκμεταλλευτώ αυτό τις επόμενες ημέρες».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων, ενώ ο Πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Έκθεση των αρχαιολογικών θησαυρών της Ρόδου στο Μουσείο του Λούβρου, μέρος της οποίας το επόμενο διάστημα θα μεταφερθεί στην Ρόδο.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης και οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών επρόκειτο να παραστούν χθες σε δεξίωση για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, την οποία παρέθεσε επί του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS McFAUL (DDG 74) ο κ. Michael J. Gunther.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο