Δραματική μείωση στις επιχορηγήσεις του δήμου

Δραματική μείωση στις  επιχορηγήσεις του δήμου

Δραματική μείωση στις επιχορηγήσεις του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 228 ΦΟΡΕΣ

Μόλις 170.000 ευρώ θα διατεθούν στον ΠΡΟΤΟΥΡ

Η δραματική μείωση των επιχορηγήσεων του Δήμου της Ρόδου σε Οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα και ό,τι αυτή συνεπάγεται στην πράξη για τη λειτουργία και τις δράσεις τους, αναμένεται να γίνει αισθητή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαΐου, στην οποία και έρχονται για έγκριση οι σχετικές εισηγήσεις.

Σημειώνεται ότι, όπως κατ’ επανάληψη έχουν τονίσει τόσο ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος όσο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, οι μειώσεις αυτές γίνονται προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του Δήμου, μετά την απώλεια των περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ από την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Καθώς προχωράει η σεζόν και υπάρξει η αναμενόμενη εισροή εισόδων στο Δήμο, σταδιακά αναμένεται να αποκαθίστανται και οι περικοπές στα Νομικά Πρόσωπα.
Ωστόσο, τα χρήματα με τα οποία επιχορηγεί ο Δήμος Ν.Π. όπως η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο ΠΡΟΤΟΥΡ, ο ΔΟΠ κ.α. έχουν μειωθεί κατά πολύ. Ενδεικτικά είναι τα όσα προβλέπονται στις εισηγήσεις που έρχονται για έγκριση στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:

Στον ΠΡΟΤΟΥΡ
Καταρχήν, αρκετά μεγάλη είναι η περικοπή στην επιχορήγηση του ΠΡΟΤΟΥΡ καθώς μειώνεται κατά μερικές…εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και φθάνει, πλέον, τα 170 χιλιάδες ευρώ.
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή της στο δ.σ. η αρμόδια Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου:

«Τα τελευταία χρόνια ο ΠΡΟΤΟΥΡ ενεργεί την τουριστική προβολή της Ρόδου στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στη λοιπή Ελλάδα και το εξωτερικό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου και ειδικότερα το Τμήμα Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης, ασχολείται με τη λειτουργία των γραφείων πληροφοριών και συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης, στο λιμάνι, τη Μεσαιωνική Πόλη, τη Λίνδο και το Φαληράκι καθώς, επίσης, με επιμορφωτικά θέματα, ημερίδες και συνέδρια με θέματα τουρισμού εντός Ρόδου.
Καταγράφει και προβάλλει εντός των ορίων του Δήμου Ρόδου ήθη και έθιμα, θρησκευτικές εορτές και πανηγύρεις και γενικότερα με ότι σχετικό με τη λαογραφία του νησιού.

Για την προβολή του νησιού, το τουριστικό μάρκετινγκ, καθώς και όλες τις δράσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τουριστικές εκθέσεις, workshops, δημοσιογραφικές ομάδες, συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με τουρ-οπερέιτορς, συνεργασίες με αεροπορικές εταιρίες,
καταχωρήσεις σε έντυπα, αλλά και παραγωγή του απαιτούμενου υλικού, η ευθύνη έχει εκχωρηθεί στον ΠΡΟΡΟΥΡ, ο οποίες εδώ και δεκαοχτώ χρόνια υλοποιεί όλες αυτές τις δράσεις σε συνεργασία με τους κατεξοχήν τουριστικούς φορείς του νησιού, όπως η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το ΕΒΕΔ, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, η Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων Ρόδου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, την Ένωση Εστιατόρων, η Ένωση Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Ρόδου, οι οποίοι συμμετέχουν και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και οι οποίοι αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για τη χάραξη της τουριστικής στρατηγικής της Ρόδου.

Πέραν από τα παραπάνω, ο οργανισμός έχει αποκτήσει ευρύ δίκτυο συνεργατών στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή προτεραιότητα στη δέσμευση χώρων στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, αρωγή στη διοργάνωση τουριστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων των τουριστικών αγορών του ενδιαφέροντος της Ρόδου.

Επιπλέον, το πνεύμα και ο τρόπος λειτουργίας που χαρακτηρίζει τον Οργανισμό, επιτρέπει την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το Δήμο Ρόδου καθώς, από τη μία πλευρά, παρέχεται στον οργανισμό στέγη και υλικοτεχνική υποδομή προσφορά των παραγωγικών τάξεων και, από την άλλη πλευρά, ο Οργανισμός διευκολύνει το Δήμο Ρόδου, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που προκύπτουν από την ανελαστικότητα των ωραρίων των δημοτικών υπαλλήλων, τη μη δυνατότητα εργασίας τους στο εξωτερικό, την εργασία τους σε αργίες και Σαββατοκύριακα, που συνήθως πραγματοποιούνται όλες αυτές οι δράσεις».

Στον ΔΟΠΑΡ
Στα 600 χιλιάδες ευρώ φθάνουν οι περικοπές του ΔΟΠΑΡ, μετά την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου λόγω της κατάργησης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., και έτσι ο Οργανισμός προχώρησε και σε αναμόρφωση του δικού του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.
Ο ΔΟΠΑΡ προχώρησε σε περικοπές σε διάφορες συντηρήσεις που είχε προγραμματίσει καθώς και στις προμήθειες.

Στον ΔΟΠ
Κατά 400 χιλιάδες ευρώ μειώνεται η επιχορήγηση του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, δηλαδή από 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες ευρώ που ήταν η αρχική “πέφτει” στο 1 εκατ. 200 χιλιάδες ευρώ. Αυτό έχει ως συνέχεια να γίνουν περικοπές σε λειτουργικά έξοδα και προμήθειες.

S.O.S. από το Μουσείο
Κατά 100 χιλιάδες ευρώ μειώνεται η επιχορήγηση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου, η οποία τελικά ανέρχεται στα 236 χιλιάδες ευρώ.
Στην εισήγηση, πάντως, που έρχεται στο δ.σ. από τον Πρόεδρο του Μουσείου κ. Νίκο Φρόνα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι προβλέπουν μόνο τις άκρως απαραίτητες και υποχρεωτικές ετήσιες συμβάσεις που θα υλοποιηθούν και ενημερώνουν ότι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού πραγματοποιείται με τις εξής επιφυλάξεις:

Για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2014 στους χώρους του Μουσείου, ο Δήμος Ρόδου δεν δαπάνησε ούτε ένα ευρώ αφού έγιναν με τη συνδρομή χορηγιών μετά από προσπάθεια του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. Ακόμη, τονίζεται ότι η πρωτεύουσα σημασία που έχουν οι συντηρήσεις των έργων τέχνης γιατί αρκετά απ’ αυτά χρειάζονται συντήρηση άμεσα και είχε προβλεφθεί το ποσό των 1000 ευρώ το οποίο τελικά μειώνεται κατά 800 ευρώ.

Αναφέρεται, μάλιστα, στην εισήγηση χαρακτηριστικά: «Κατά ομολογία των ειδικών εάν τα έργα της 1ης μόνιμης Συλλογής (περίπου 180) που εκπροσωπούν τον 19ο αι. δεν συντηρηθούν άμεσα, η συλλογή θα καταστραφεί»!

Επίσης, ο μεγαλύτερος από τους δύο αποθηκευτικούς χώρους δεν διαθέτει καθόλου πόρτα προκειμένου να απομονώνεται ο χώρος της αποθήκης των έργων από τον παρακείμενο χώρο εργασίας του προσωπικού.

Ακόμη, η περίφημη Συλλογή Ιωαννίδη που παρέλαβε το Μουσείο δεν μπορεί να εκτεθεί μόνιμα για να τη θαυμάζουν οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω αύξηση της αίγλης και της επισκεψιμότητας της Πινακοθήκης αφού θα πρέπει να προβούν στη μελέτη και αγορά μουσειακών προθηκών για την ανάδειξης, κάτι, όμως, που επίσης δεν πρόκειται να υλοποιηθεί λόγω μη ύπαρξης χρημάτων στους ΚΑ.

Επίσης, υπάρχει αδυναμία και στις συντηρήσεις των κλιματιστικών-μέτρησης κλιματολογικών συνθηκών, για την καλή και εύρυθμη λειτουργία των έργων της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, τα οποία ξεπερνούν τα 1170 και κάποια απ’ αυτά χρειάζονται άμεση συντήρηση λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στους χώρους των κτιρίων και δεν κρίνονται επαρκείς για την ασφαλή αποθήκευση τόσο μεγάλου πλήθους έργων.
Παρατίθενται, ακόμη, και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο σχετικά με το ΙΚΑ και την καταβολή δεδουλευμένων, έπειτα από αποφάσεις του Πρωτοδικείου Ρόδου και του Άρειου Πάγου, για τα οποία δηλώνει αδυναμία να καταβάλλει.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο