Θα συνδράμει ο δήμος στην ανακαίνιση του Ορφανοτροφείου

Θα συνδράμει ο δήμος στην ανακαίνιση του Ορφανοτροφείου

Θα συνδράμει ο δήμος στην ανακαίνιση του Ορφανοτροφείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 285 ΦΟΡΕΣ

Παρεμβάσεις θα γίνουν και στα άλλα ιδρύματα Πρόνοιας

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα συνδράμουν στην ανακαίνιση του μοναδικού κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Ρόδου, μια και τα προνοιακά ιδρύματα δεν διαθέτουν μηχανικούς και για το σοβαρό αυτό έργο ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, δέχθηκε, χθες, στο γραφείο του, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο των κοινωνικών δομών στο νησί, που αποτελούν μέρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας του Νοτίου Αιγαίου, κ. Σάββα Πεταλά, τα μέλη του Δ.Σ., τη Διευθύντρια αλλά και τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Κολιάδη κ.α.

Όπως είπε, είχαν συζητήσει το θέμα από την αρχή της θητείας και είχε ζητηθεί τότε από τον Δήμο η τεχνική στήριξη γενικά του Κέντρου επειδή δεν διαθέτουν Τεχνικές Υπηρεσίες και ενώ τα ιδρύματα είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν κάποιους πόρους, είτε Κρατικούς είτε από δωρεές και χορηγίες συνδημοτών μας και άλλων φορέων, να μπορέσουν να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις των προνοιακών δομών στη Ρόδο. Πρόκειται για το Ίδρυμα των Κολυμπίων, το Γηροκομείο, το Ορφανοτροφείο και τον Άγιο Ανδρέα.


Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η συγκέντρωση των χρημάτων αυτών δεν επαρκούσε για την υλοποίηση των έργων. Έτσι, ζήτησαν την τεχνική στήριξη και, στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν συνταχθεί από τις Τ.Υ.-εδώ ευχαρίστησε όλη τη Διεύθυνση και Αντιδήμαρχο-δύο μικρές αλλά σημαντικές μελέτες για τις κτιριακές δομές, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί. Μάλιστα, χθες, παραδόθηκε η δεύτερη και προφανώς το Κέντρο θα προχωρήσει στη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Το δεύτερο, όμως, και σημαντικότερο είναι ότι, από την πρώτη στιγμή, ζητήθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. η συνδρομή του Δήμου για κάποιες μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Ωστόσο, με το γνωστό πρόβλημα το οικονομικό που έχει ο Δήμος και με τον Επίτροπο που δεν επιτρέπει να εκτελέσουν εργασίας σε κτίρια των προνοιακών δομών επειδή ο Δήμος δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας και υπάρχει και ο κίνδυνος καταλογισμού, συμφώνησαν να συνάψουν μία προγραμματική σύμβαση. Δηλαδή, θα διαθέσει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, οι υπηρεσίες του Δήμου θα εκπονήσουν τις μελέτες, θα υπογραφεί μία π.σ., ο Δήμος θα αναθέσει την εκτέλεση του έργου και θα το επιβλέπουν οι μηχανικοί του Δήμου.

Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε ιδιαίτερα πρόθυμος για να αποκτήσει το νησί κάποιες αξιοπρεπείς κοινωνικές δομές ή να βελτιώσει αυτές που υπάρχουν γιατί πρόκειται για κτίρια αρκετών ετών που κάθε χρόνο απαιτούν κάποιες συντηρήσεις, όπως είπε.
Δική του εκτίμηση είναι, επίσης, ότι, δυστυχώς, και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι μία από τις δομές των οποίων ζητήθηκαν τα διαθέσιμα, όχι τα αποθεματικά.

Και δήλωσε:
«Είναι κρίμα, λοιπόν, να έχεις συγκεντρώσει χρήματα, είτε από χορηγίες, από ιδιώτες, τα οποία εγώ τα θεωρώ ανταποδοτικά αφού τα παίρνεις για συγκεκριμένο σκοπό και δεν πρέπει να υπαχθούν στην κατηγορία αυτών που θα πάνε στον κεντρικό κορβανά της τράπεζας της Ελλάδος. Αλλά ακόμα και αν είχαν χρηματοδότηση από το Κεντρικό Κράτος, το Υπουργείο εν προκειμένω, για να γίνει κάποιο έργο, σημαίνει ότι έχει προγραμματιστεί και είναι ανάγκη ειδικά στις κοινωνικές δομές, να εκτελεστεί αυτό το έργο».

Θέλει, λοιπόν, με αυτές τις π.σ. οποιαδήποτε διαθέσιμα υπάρχουν για τη βελτίωση των υποδομών να προλάβουν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο και κατά προτεραιότητα να διατεθούν αυτά τα χρήματα για τον σωστό σκοπό, που είναι η βελτίωση των κτιριακών δομών.

Από την πλευρά του, ο κ. Πεταλάς εξήγησε ότι το έργο αφορά σε μελέτες αποκατάστασης και των στηθαίων και της οροφής του κτιρίου του Ορφανοτροφείου, η οποία εδώ και χρόνια παρουσιάζει κάποια σημαντικά προβλήματα καθώς πρόκειται για κτίρια που είναι αρκετά παλιά. Το κτίριο, αυτό που ο κόσμος γνωρίζει ως Ορφανοτροφείο Θηλέων, είναι ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα και, όπως είπε, οι μηχανικοί του Δήμου με ιδιαίτερη ευαισθησία το προσέγγισαν και πρέπει να γίνουν άμεσα κάποιες παρεμβάσεις στα στηθαία και για λόγους στατικότητας του κτιρίου αλλά και για λόγους ασφάλειας.

Το βασικό, όμως, σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, είναι ότι τα προνοιακά ιδρύματα, από τότε που δημιουργήθηκαν εδώ και είκοσι-τριάντα χρόνια, στερούνται Τ.Υ., με την έννοια ότι ακόμα και αν υπάρχει στο Οργανόγραμμα, δεν υφίστανται μηχανικοί παρά μόνο ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κτλ. «Άρα, εμείς, επί της ουσίας, δεν έχουμε το στελεχιακό δυναμικό για να μπούμε σε μία διαδικασία να κάνουμε μελέτες και αυτό είναι και αρκετά κοστοβόρο», τόνισε.
Ευχαρίστησε, λοιπόν, τόσο τον κ. Κολιάδη όσο και τον άλλο μηχανικό του Δήμου, τον κ. Φωτίου αλλά και τον Δήμαρχο για την πολιτική απόφαση και μάλιστα είπε έτσι εξοικονομούν και πόρους.


Το δεύτερο το οποίο ανέφερε είναι ότι έχουν κάνει μία καλή διαχείριση οικονομικών και υπάρχει πλεόνασμα γύρω στα 600 χιλιάδες ευρώ, μ’ αυτό καταφέρνουν τόσο καιρό και στηρίζουν τα ιδρύματα, και θα αναπροσαρμόσουν τον προϋπολογισμό τους άμεσα για να προβλεφθεί αυτό το κονδύλι, αλλά και με τον κ. Καρνάβα και τον κ. Ζανενντούλη θα αναζητήσουν χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Νιάρχος», που είναι πρόθυμο να βοηθήσει. Και είπε, στη συνέχεια:

«Άρα, λοιπόν, η βοήθεια του Δήμου είναι διττή: Και στο ότι μας έκανε μία μελέτη σημαντική η οποία θα κόστιζε ένα σωρό λεφτά και αυτά τα εξοικονομήσαμε αλλά ότι δέχεται και στη συνέχεια να υποστηρίξει τεχνικά το έργο στην επίβλεψη και παραλαβή». Μένει, ακόμα, ένα σκέλος της μελέτη, που είναι η θερμομόνωση και η υγρομόνωση διότι αυτά τα κτίρια λόγω της ιδιαιτερότητας και της αρχιτεκτονικής των Ιταλών φθείρονται, και σ’ αυτή τη μελέτης θα συμβάλει και ο Δήμος. Εξέφρασε, ακόμη, την ικανοποίησή του ότι η τοπική κοινωνία είτε μέσω φορέων, είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω επιχειρηματιών, τους στηρίζει”.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών