Ξεκινά η μάχη για να σωθούν τα νησιά

Ξεκινά η μάχη για να σωθούν τα νησιά

Ξεκινά η μάχη για να σωθούν τα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 374 ΦΟΡΕΣ

Στην «αντεπίθεση» περνάει ολόκληρο το Αιγαίο για να αποτρέψει τη φοροκαταιγίδα που φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα νησιά, με σημείο αιχμής την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ καθώς, όπως έγινε γνωστό, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στο ακριτικό Καστελλόριζο, η εβδομάδα που αρχίζει από αύριο είναι εβδομάδα επαφών και κινητοποιήσεων για το μείζον αυτό θέμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση, το Νότιο Αιγαίο συντονίζεται με το Βόρειο Αιγαίο και την ερχόμενη Τρίτη 26 του μηνός, οι Περιφερειάρχες κ. Γιώργος Χατζημάρκος και κα Χριστιάνα Καλογήρου αναμένεται να έχουν συνάντηση, στην Αθήνα, με τους βουλευτές όλου του Αιγαίου για το θέμα αυτό, θέλοντας προφανώς να εκφράσουν την καθολική αντίδραση όλων των νησιών σ’ αυτό που επίκειται.

Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη 27 Μαΐου, προγραμματίζεται να γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νησιά, τις οποίες θα οργανώσουν τοπικοί φορείς και σύλλογοι.

Tο κλίμα είναι πάντως ιδιαίτερα βαρύ σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εκ των κυβερνητικών παραγόντων υποστηρίζουν ότι δεν έχει κλείσει το θέμα.
Με βάση τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πάνε για κατάργηση, γεγονός που θα επιφέρει τεράστια καταστροφή στις τοπικές οικονομίες των νησιών.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι η αφίσα που κυκλοφόρησαν από κοινού, σε καταχώρηση σε Αθηναϊκές εφημερίδες ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου και ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας.

Σε όλα πάντως τα νησιά του Αιγαίου επικρατεί “πολεμικό” κλίμα, και στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα και οι δυναμικές κινητοποιήσεις, σε μία προσπάθεια να περισωθούν οι μειωμένοι συντελεστές.

Προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται διεργασίες, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Ανοικτό επίσης μένει το ζήτημα να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ή με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, που έχουν ζητήσει οι τοπικοί παράγοντες, κατά την συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι τοπικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι κατά την συνάντηση αυτή θα καταφέρουν να πείσουν τον πρωθυπουργό για τις καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Κατά κοινή ομολογία πάντως το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Τα άλλα θέματα
Καταρχήν, αρκετή κουβέντα έγινε για τα τοπικά προβλήματα που απασχολούν το Καστελλόριζο και τα νησάκια Ρω και Στρογγύλη, τα οποία είναι αρκετά και σοβαρά.
Πρωταρχικό είναι το ζήτημα του νερού και της ύδρευσης, μια και η λιμνοδεξαμενή του Καστελλορίζου έχει περιέλθει σε αχρηστία και δεν λειτουργεί εδώ και δεκαοκτώ χρόνια. Έτσι, πληρώνουν υδροφόρες για να τους φέρνουν νερό.

Η πρόταση της Περιφέρειας είναι να γίνεται αφαλάτωση αλλά με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή να την έχει ιδιώτης και να παίρνει το νερό απευθείας ο Δήμος, κάτι το οποίο θα έχει πολύ λιγότερο κόστος καθώς θα πληρώνει στη μισή τιμή.
Για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση της Περιφέρειας στα αρμόδια Υπουργεία.

Τα νησιά αυτά, όμως, αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως το θέμα της παροχής υπηρεσιών Υγείας καθώς υπάρχει έλλειψη γιατρών, όπως και ελλιπής στελέχωση υπηρεσιών γενικότερα και, βέβαια, είναι και το συγκοινωνιακό ζήτημα.
Το θέμα της Υγείας γενικότερα στα νησιά της περιοχής μας, υπήρχε ξεχωριστά στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης. Πρόκειται για θέμα που έβαλε η «Λαϊκή Συσπείρωση», ωστόσο έχουν ληφθεί ξανά αποφάσεις γι’ αυτό.
Τέλος, στην ημερήσια διάταξη υπήρχε και το θέμα για τη διατύπωση της θέσης του περιφερειακού συμβουλίου επί του μεταναστευτικού ζητήματος.

Κοινή πεποίθηση όλων και, βεβαίως, του Περιφερειάρχη είναι ότι η περιφέρειά μας δεν μπορεί να αντέξει το μεταναστευτικό κύμα και θα πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και να τοποθετηθούν συνοριοφύλακες.

Διαβάστε ακόμη

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη για την απώλεια της Νικολούζου Μητσού Μυράνθης

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια