Μαύρα σύννεφα για τη φετινή σεζόν

Μαύρα σύννεφα για τη φετινή σεζόν

Μαύρα σύννεφα για τη φετινή σεζόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 647 ΦΟΡΕΣ

Χαμένοι μήνες ο Απρίλιος και ο Μάιος και κίνδυνος για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της φετινής σεζόν, που κάνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, κ. Γιώργος Ματσίγκος, αφού Απρίλιος και Μάιος θεωρούνται χαμένοι μήνες, κινδυνεύουν να χαθούν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, λόγω της μη επίτευξης μέχρι τώρα συμφωνίας της χώρας μας ενώ προειδοποιεί ότι, οποιαδήποτε μεταβολή στο ΦΠΑ, θα είναι καταστροφική για τον τουρισμό στα νησιά!

Σε δηλώσεις του χθες ο ίδιος ανέλυσε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και πως αναμένεται να εξελιχθεί η σεζόν, και αναφερόμενος, καταρχήν, στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης σε σχέση με πέρυσι, είπε ότι αυτή δεν εξελίσσεται όπως περίμεναν τρεις μήνες πριν διότι περίμεναν μία καλή σεζόν και,

μάλιστα, καλύτερη από την προηγούμενη και οι κρατήσεις είχαν ξεκινήσει με πολύ θετικό πρόσημο από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, οπότε και καταγράφηκε μία σημαντική αύξηση προκρατήσεων. Δυστυχώς, όμως, από τα τέλη του Ιανουαρίου, δηλαδή από τις εκλογές και μετά, υπήρξε μία μείωση του ρυθμού των κρατήσεων απ’ όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με αποτέλεσμα τώρα πια, όχι μόνο να μη μιλάμε για αύξηση, αλλά και για κάποια μείωση.


Όπως εξηγεί ο κ. Ματσίγκος, αυτό, βέβαια, οφείλεται και σε ένα γεγονός το οποίο γνώριζαν και είχαν λάβει μέτρα και δεν είναι άλλο από τη σημαντική μείωση της ρωσικής αγοράς. Από πέρυσι γνώριζαν ότι, λόγω των πολιτικοοικονομικών προβλημάτων και των περιορισμών σε συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είχαμε μία σημαντική μείωση της τάξεως του 50%.

Και έτσι εξελίσσεται μέχρι στιγμής: Οι προβλεπόμενες αεροπορικές θέσεις από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς τη Ρόδο, είναι μειωμένες κατά 50% από πέρυσι, κάτι το οποίο μεταφράζεται περίπου σε 120 χιλιάδες αφίξεις στο νησί.


Όμως, παράλληλα, είχαν προβλέψει και είχαν προγραμματίσει πάρα πολλές έξτρα πτήσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, κάποιες επιπλέον πτήσεις από το Ισραήλ και, έτσι, ήταν αισιόδοξοι ότι θα κάλυπταν αυτή τη μείωση και ίσως να είχαμε και μία μικρή αύξηση.

Δυστυχώς, όμως, από τέλη του Γενάρη, αυτός ο ρυθμός των κρατήσεων, που είχε ξεκινήσει με πολύ θετικά πρόσημα, άρχισε να μειώνεται και φθάσαμε στο σημείο πια, τις δύο-τρεις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση από ορισμένα κράτη να είναι μάλλον μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι και όχι πια τόσο πολύ θετική.


Μάλιστα, είδαν τα αποτελέσματα άμεσα, αφού ο Απρίλιος εξελίχθηκε στη Ρόδο με μία μικρή αύξηση του 2%-3%, αναμενόμενη διότι είχαμε τους συνταξιούχους από την Αυστρία, οι οποίοι έδωσαν μία ώθηση και μία μικρή αύξηση στις αφίξεις τουριστών στη Ρόδο. Αλλά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όπως έχει γίνει γνωστό και έχει ανακοινώσει το αεροδρόμιο της Ρόδου, η κίνηση είναι, περίπου, 12% μειωμένη.

Σημειώνεται ότι και αυτή η εβδομάδα εξελίσσεται περίπου με τον ίδιο ρυθμό και θα συνεχιστεί. Η κίνηση προβλέπεται να ξεκινήσει αισθητά από το επόμενο Σαββατοκύριακο και από αρχές Ιουνίου αλλά, ο κ. Ματσίγκος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι είναι δεδομένο ότι ο Μάιος θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο.

Μείωση από Γερμανία
Το πρόβλημα, όμως, που εμφανίζεται τώρα και ανησυχεί τους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες είναι ότι, εκτός από τη Ρωσία για την οποία γνώριζαν, η Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες και δημοσιεύθηκαν στο διεθνή τύπο από την Ένωση Τουριστικών γραφείων της Γερμανίας, οι κρατήσεις που έγιναν κατά τον Απρίλιο για τη Ρόδο, παρουσίασαν μία σημαντική μείωση της τάξεως του 13% προς τη Ρόδο από τα γερμανικά τουριστικά γραφεία.

Και να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι προορισμοί για τους Γερμανούς, δηλαδή η Τουρκία και η Αίγυπτος, παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις και αυτό σημαίνει ότι το ρεύμα έχει πάει προς τις γείτονες χώρες, προς ανταγωνιστικούς μας προορισμούς, όπως επίσης παραμένει με θετικό πρόσημο η Ισπανία και η Μαγιόρκα.

Και είπε: «Επομένως, έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη σεζόν, η αβεβαιότητα συνεχίζεται με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προωθήσουμε εύκολα. Έχουμε το πρόβλημα ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε φέτος αλλά τώρα εμφανίζεται και το άλλο, διότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, είναι δεδομένο ότι οι αφίξεις προς το νησί και τη χώρα μας γενικότερα, θα είναι οπωσδήποτε μειωμένες.


Βέβαια, οι ίδιοι προσπαθούν, αυτή τη στιγμή, να περιορίσουν αυτό το μείον διότι, αν συνεχίσει αυτή η αβεβαιότητα και δεν έχουμε πολλές κρατήσεις, κάποια αεροπλάνα Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, θα ακυρωθούν. Δηλαδή, μπορεί να…ξεγελαστούμε από την κίνηση που θα υπάρχει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο αλλά από Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, εάν δεν υπάρξει μία σημαντική ανάκαμψη του ρυθμού των κρατήσεων, τότε θα έχουμε μειώσεις αεροπλάνων, κάτι που είναι πολύ άσχημο.


«Επομένως, η σεζόν απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι, με τα σημερινά δεδομένα, μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.


Επιπλέον, είπε ότι και η πελατεία δεν είναι η αναμενόμενη, δηλαδή είναι χαμηλής αγοραστικής δύναμης και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία με αρκετό κόσμο, η αγορά έξω είναι νεκρή, όλοι διαμαρτύρονται και το πρώτο που μπορεί να δει κάποιος ως ένδειξη για την κίνηση, είναι τα ταξί όπου και φαίνεται σημαντική μείωση, γι’ αυτό και αναγκάστηκαν όλοι οι ξενοδόχοι να δουλεύουν με σημαντικές προσφορές.


«Επομένως, εκτός του ότι θα έχουμε τη μείωση σε αφίξεις, είναι μειωμένη η αγοραστική δύναμη των τουριστών, τα έσοδα θα είναι μειωμένα σημαντικά», επεσήμανε, ακόμη.
Μπορεί να μην έχουμε ακυρώσεις, ωστόσο είναι ενδεικτικό όταν οι αναμενόμενες κρατήσεις είναι μειωμένες, όπως από τη Γερμανία-και πρόκειται για επίσημα στοιχεία από την Ένωση των τουριστικών γραφείων. Επομένως, είναι δεδομένο πια ότι πάμε για μία σεζόν με λιγότερες αφίξεις απ’ ό,τι πέρυσι και λιγότερα έσοδα, με μεγαλύτερο ποσοστό τα έσοδα απ’ ό,τι πέρυσι.

Τα αίτια
Ο κ. Ματσίγκος, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για το πως έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση λέγοντας ότι η αιτία είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει εάν θα συνεχίσει η Ελλάδα να είναι μέλος της Ε.Ε., εάν θα συνεχίσει να είναι στο ευρώ και το πρόβλημα που εμφανίζεται και το ζουν καθημερινά οι άνθρωποι του κλάδου από τους παλιούς πελάτες, είναι αν θα έχουν ακόμη και τα ATM χρήματα!


Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο, σημαίνει αβεβαιότητα για το αν εμείς θα έχουμε να αγοράσουμε και να προσφέρουμε υπηρεσίες στα ξενοδοχεία όπως αυτές που προβάλλουμε, αν θα έχουμε τα προϊόντα που προβάλλουμε αφού η Ρόδος, ως γνωστόν, εισάγει τα πάντα. Δηλαδή, αν θα μπορέσουμε να τα φέρουμε αφού πολλές εταιρίες από το εξωτερικό δεν στέλνουν προϊόντα στη χώρα μας εάν δεν προπληρωθούν.


«Άρα, υπάρχει αυτός ο φόβος, η ανησυχία λόγω της αβεβαιότητος μην τυχόν και δεν έχουμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες και δεν παρέχουμε τις ίδιες υπηρεσίες που παρείχαμε και πριν σε πρώτες ύλες, σε προϊόντα, άρα σε υπηρεσίες τις οποίες έχουν προπληρώσει. Γι’ αυτό φοβούνται και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η διστακτικότητα και η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων», τόνισε.


Επίσης, οι tour-operators, όπως και οι ξενοδόχοι και οι αεροπορικές εταιρίες, πρέπει να γεμίσουν το αεροπλάνο. Εάν δεν το γεμίσουν το αεροπλάνο, τότε χάνουν αρκετά χρήματα. Όπως εξηγεί ο κ. Ματσίγκος, δεν πρόκειται ακριβώς για πίεση που ασκούν, είναι ενημέρωση και ανταποκρίνεται ο ξενοδόχος.

Αφού δεν μπορεί το ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή να βλέπει πληρότητα 50% και 60% και να κρατήσει τις τιμές του. Γι’ αυτό, όπως λέει χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει ξενοδοχείο στο νησί που να μη δουλεύει σήμερα με προσφορές. Εάν δεν γίνουν προσφορές και δεν γεμίσουν τα αεροπλάνα σε ένα ποσοστό της τάξεως του 60%-70%, τότε αρχίζει η μείωση των αεροπορικών θέσεων, η ακύρωση ή η σύμπτυξη των αεροπλάνων ή η μείωση του μεγέθους του αεροπλάνου.

Αναφέρει, μάλιστα, ως παράδειγμα ο κ. Ματσίγκος ότι, πέρυσι, ερχόταν τζάμπο από τη Ρωσία πέντε φορές την εβδομάδα και μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει ακόμη αλλά μόνο τα air-bus των 168 θέσεων.

«Καταστροφική» η μεταβολή του ΦΠΑ!
Όσο για το θέμα που “καίει” την περιοχή μας, εάν υπάρξει η αλλαγή του ΦΠΑ, όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτό πια είναι η καταστροφή του τουρισμού και ιδίως των νησιών και δη του ροδιακού τουρισμού. Μάλιστα, δεν παραλείπει να τονίσει ότι δεν είναι προνομιακό το -30% που ούτε αυτό έχει καλύψει την αύξηση των τιμών λόγω μεταφορικών και των άλλων προβλημάτων και των υπηρεσιών αφού είναι ακριβότερες σε όλα τα νησιά. Και μέχρι σήμερα δεν αντιστάθηκε κανένας πολιτικός αφού σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν περιοχές με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.


Ο κ. Ματσίγκος ξεκαθαρίζει ότι θα είναι καταστροφική μια αύξηση του ΦΠΑ αφού δεν μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά, μόνο 1-2% μεταβολή θα μπορούσε να απορροφηθεί και «μεγαλύτερο από το 2% θα είναι καταστροφή».


Δεν παραλείπει, όμως, να πει ότι ο τουρισμός είναι τόσο υπερευαίσθητος που το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί ανά πάσα στιγμή. Δηλαδή, εάν αυτή τη στιγμή, ανακοινωθεί ότι τα βρήκαν σε επίπεδο χώρας, ότι ανήκουμε στο ευρώ και ότι παραμένει το ΦΠΑ στα επίπεδα που είναι σήμερα, «να είστε σίγουροι ότι, την επόμενη ημέρα, θα αλλάξει το κλίμα προς την Ελλάδα», όπως είπε και συνέχισε:

«Τα αεροπλάνα υπάρχουν, δεν έχουν ακυρωθεί ακόμη πολλά. Υπάρχει μία μικρή σύμπτυξη πτήσεων ή μικρότερων αεροπλάνων. Είναι τόσο πια οργανωμένοι οι tour-operators και η διάδοση των ειδήσεων που από την επόμενη ημέρα που ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, θα αλλάξει. Βέβαια, χάσαμε τον Απρίλιο, θα χάσουμε το Μάιο αλλά ίσως κερδίσουμε ένα μέρος από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και δεν ακυρωθούν τα αεροπλάνα».

Επιμήκυνση σεζόν
Αρνητικές είναι και ενδείξεις για την επιμήκυνση της σεζόν, παρά τις υποσχέσεις, αφού όπως λέει ο κ. Ματσίγκος, το Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί από την TUI και τον Thomas Cook επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που ανακοινώθηκε ξανά την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσημα, όμως, καμία αεροπορική εταιρία δεν πετάει το Νοέμβριο αλλά αυτοί οι δυο είχαν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν 21-22 Νοεμβρίου και του χρόνου να ξεκινήσουν μέσα Μαρτίου, ωστόσο, όπως σημειώνει, αυτά έμειναν στα λόγια και τα χαρτιά.


Όπως λέει, επίσημα δεν υπάρχει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για φέτος, όπως και ούτε θα ξεκινήσει πιο νωρίς η επόμενη χρονιά που ευνοούσε αφού του χρόνου το Καθολικό Πάσχα είναι 27 του Μάρτη και το δικό μας πρωτομαγιά και είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουμε πέντε εβδομάδες διαφορά. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και πρόθεση και αυτό είναι σε συνάρτηση με το τι γίνεται του χρόνου.


«Δεν έχει υπογραφεί σχεδόν κανένα συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά, παρ’ όλο που οι ανταγωνιστές μας έχουν υπογράψει και η TUI, πριν μερικές ημέρες, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα για την ερχόμενη χρονιά και 200 ξενοδοχεία του προγράμματός της ήδη πωλούνται, προς όλους τους προορισμούς:

Τουρκία, Ισπανία, Αίγυπτος και η Ελλάδα απουσιάζει αφού κανένας ξενοδόχος και κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να δεσμευτεί σήμερα και να υπογράψει ένα συμβόλαιο με το σημερινό ΦΠΑ και την ερχόμενη χρονιά ή τον επόμενο μήνα, να ανακοινωθεί μία σημαντική αύξησή του». Όπως λέει, κανένας δεν παίρνει το ρίσκο, ούτε ο ξενοδόχος, ούτε ο tour-operator, ούτε η αεροπορική εταιρία.


Επίσης, ήταν μεγάλο λάθος, κατά τον ίδιο, η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μείνει το ΦΠΑ αφού στον τουριστικό κλάδο…μεταφράζεται ότι..η σεζόν φέτος τελειώνει τον Σεπτέμβρη. Άρτα, ποιος θα κλείσει διακοπές το Φθινόπωρο όταν δεν γνωρίζει το καθεστώς ΦΠΑ που θα επικρατεί.


Δηλαδή, ο Υπουργός όρισε τη σεζόν μέχρι τον Σεπτέμβρη αλλά μπορεί να είναι αρχές ή τέλος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι κρατήσεις και να μην παίρνουν για Σεπτέμβρη-Οκτώβρη.


Τέλος, όσο αφορά για την περίφημη ρήτρα χρεοκοπίας που ακούστηκε ότι τους ζητούν, ο ίδιος διάβασε ότι υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις για κάποια γκρουπ που προγραμματίζονται μήνες πριν και προπληρώνονται, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει λογικό και αναμενόμενο, ότι, δηλαδή, ζήτησαν από τα ξενοδοχεία μία προστασία.


Όμως, για τα συμβόλαια, που ο ίδιος υπογράφει πάνω από 500 με όλη Ευρώπη, δεν έχει υπογράψει κανένα, ούτε τους έχει πιέσει κανένας tour-operator να βάλουν κάποιους όρους είτε για αλλαγή νομίσματος είτε κάποιον άλλο.

Η πίεση που υπάρχει είναι ότι πρέπει επιτέλους να πάρουμε απόφαση, διαφορετικά θα γεμίσουν τα αεροπλάνα προς τους ανταγωνιστικούς προορισμούς και ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων για την επόμενη χρονιά, είναι δεδομένο ότι θα είναι πολύ μειωμένος συγκριτικά με πέρυσι. Και όσο περνούν οι μέρες, τόσο χάνουμε κρατήσεις για Σεπτέμβρη και Οκτώβρη φέτος και οπωσδήποτε και για την επόμενη σεζόν, καταλήγει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα