Στο έλεος του Θεού βρίσκεται το ιπποτικό φρούριο Ασκληπειού

Στο έλεος του Θεού βρίσκεται  το ιπποτικό φρούριο Ασκληπειού

Στο έλεος του Θεού βρίσκεται το ιπποτικό φρούριο Ασκληπειού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 485 ΦΟΡΕΣ

Στο έλεος του Θεού και της… αδιαφορίας παραμένει εδώ και πολλά χρόνια μια ακόμη ιστορική τοποθεσία, το Ιπποτικό Φρούριο του Ασκληπειού στη νότια Ρόδο.

Το συγκεκριμένα Φρούριο είναι του 15ου αιώνα και το μοναδικό που έχει διασωθεί (ερειπωμένο) στη νότια Ρόδο από την Ιπποτική περίοδο, καθώς σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα (Γενναδίου, Πρασονησίου και του «Ερημοκάστρου» που βρισκόταν ανάμεσα σε Βάτι και Αρνίθα) σώζονται μόνο τα θεμέλια και τα σχέδιά τους στη Μάλτα.


Έτσι λοιπόν η Δημοτική Κοινότητα Ασκληπειού αποφάσισε δειλά-δειλά να ξεκινήσει τις διαδικασίες αφενός αναστήλωσής του, αφού και αυτό τελεί υπό κατάρρευση και στη συνέχεια αξιοποίησής του.
Ειδικότερα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινότητας αποφασίστηκε να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρώτο βήμα είναι η αποτύπωσή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς είναι ήδη χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική ζώνη, η οποία όμως πιθανόν να καθυστερήσει δεδομένης και της υποστελέχωσης της υπηρεσίας.


Εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, η επόμενη φάση θα είναι η μελέτη αναστήλωσης, η οποία θα γίνει από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα και με τις επαφές που είχαν τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ασκληπειού.


Στόχος και φιλοδοξία της προέδρου της Κοινότητας κ. Μαρίας Παπαβασιλείου και των υπολοίπων συμβούλων, είναι αν όλα πάνε καλά να γίνει η ανάδειξη μιας άλλης μορφής τουρισμού, της περιηγητικής, από το Φρούριο του Ασκληπειού έως και την παραλία στο Κιοτάρι, μέσω της χάραξης μονοπατιών.

Οι γεωτρήσεις
Ένα ακόμη σημαντικό έργο πνοής το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία και με την ΔΕΥΑΡ, είναι η διάνοιξη γεωτρήσεων στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα επρόκειτο αρχικά για δύο δοκιμαστικές γεωτρήσεις οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία, στον «Κουναρά» που θα εξυπηρετεί τον παραδοσιακό οικισμό και στην Μεγάλη Γη που θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της ξενοδοχειακής ζώνης ολόκληρης της νότιας Ρόδου.


Αντίθετα η τρίτη προσπάθεια στην περιοχή «Κοκκινόγεια» ήταν ανεπιτυχής και εγκαταλείφθηκε.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς