Να μπουν μπροστάρηδες οι βουλευτές για τον ΦΠΑ

Να μπουν μπροστάρηδες οι βουλευτές για τον ΦΠΑ

Να μπουν μπροστάρηδες οι βουλευτές για τον ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 406 ΦΟΡΕΣ

Να μπουν μπροστάρηδες στον αγώνα για να σωθεί το τελευταίο κεκτημένο των νησιών, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ζητούν το πολιτικό προσωπικό, φορείς και παραγωγικές τάξεις της περιοχής μας από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Δωδεκανήσου, όπως προέκυψε από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, προχθές το βράδυ, στο Δημαρχείο, κατά την οποία υπήρξαν φορές που οι τελευταίοι εγκαλέστηκαν από τους παρευρισκομένους ενώ εκείνο που αποφασίστηκε είναι να επιδιωχθεί το κρίσιμο ραντεβού με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και, σε πρώτη φάση, να γίνει μία κοινή συνεδρίαση των ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα ενώ όλοι συμφώνησαν ότι, οι όποιες κινητοποιήσεις πρέπει να είναι δυναμικές και κλιμακούμενες.

Η Δωδεκάνησος θα πέσει…άκλαφτη καθώς θα είναι τέτοια η κατάρρευση της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας σε περίπτωση που καταργηθεί το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ, που και ο τουρισμός θα συρρικνωθεί μόνο…στον Αύγουστο και η κοινωνία δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει, είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλοι οι φορείς της περιοχής μας, όπως διεφάνη προχθές το βράδυ.
Το αίτημα, μάλιστα, που διατυπώθηκε από όλους και εμφατικά, με αποδέκτες τους βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Δημήτρη Γάκη και Νεκτάριο Σαντορινιό, είναι να ασκήσουν πίεση ώστε να υπάρχει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό με εκπροσώπηση της περιοχής σε επίπεδο βουλευτών Αιγαίου αλλά και φορέων.

Ο κ. Σαντορινιός, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, άφησε να διαφανεί ότι θα το προσπαθήσει ωστόσο δεν δεσμεύτηκε αφού αυτή την περίοδο κάτι τέτοιο δεν είναι και πολύ εύκολο. Είπε, επίσης, ότι, εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, η αντιπροσωπεία θα πρέπει να είναι μικρή.
Ακόμη, καθολικά σύμφωνους βρήκαν οι προτάσεις, τόσο του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου όσο και άλλων, για δυναμικές και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις ενώ εκείνο που διατυπώθηκε, κυρίως από τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις, είναι η ανάγκη, οι όποιες αντιδράσεις, να γίνουν οργανωμένα και να υπάρξει συντονισμός.

Ως μία πρώτη κινητοποίηση, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αγαίου, ότι, ήδη, έχει συγκαλέσει κοινή συνεδρίασή της με την αντίστοιχη ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι, προχθές, το βράδυ, εκπροσωπήθηκε το πολιτικό προσωπικό της περιοχής μας, όχι μόνο το σημερινό αλλά και άνθρωποι που έχουν διατελέσει στα κοινά ήταν παρόντες, όπως ο πρώην Υπουργός κ. Κοσμάς Σφυρίου, οι τέως βουλευτές κ. Βασίλης Υψηλάντης, κ. Νίκος Ζωίδης και κα Μίκα Ιατρίδη, ο τέως Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην Νομάρχης και βουλευτής κ. Γιάννης

Παρασκευάς, ο τέως Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Γιώργος Γιαννόπουλος. Επίσης, παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο (σ.σ. απουσίαζε σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αθήνα), ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος. Συμμετείχαν, ακόμη, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, δηλαδή ο κ. Νίκος Μαυροματάκος από το ΣΥΡΙΖΑ, η κα Νατάσα Βενετοκλή από τη ΝΟΔΕ, ο κ. Τάκης Πότσος από το ΚΚΕ και ο κ. Σάββας Σπυρίδης από τη Χρυσή Αυγή.

Καλή ήταν και η εκπροσώπηση στη σύσκεψη των φορέων και των παραγωγικών τάξεων καθώς το «παρών» έδωσαν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος των καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης κ. Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος των ταξιτζήδων κ. Μαστόρου, ο Πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων κ. Κατσίβας, ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Ματσίγκος, ο

Πρόεδρος των ενοικιαζομένων δωματίων κ. Τοκούζης, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ.α. Σημειώνεται ότι, από πλευράς δημοτικού συμβουλίου, εκπροσωπήθηκαν οι περισσότερες παρατάξεις, δεν ήταν, όμως, σύσσωμο το Σώμα αφού απουσίαζαν και μέλη της πλειοψηφίας. Επιστολές λόγω αδυναμίας να παρευρεθούν, απέστειλαν ο βουλευτής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και ο τέως βουλευτής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης.

Ακόμη, στην έναρξη της συνεδρίασης, μοιράστηκε στους συμμετέχοντες έκθεση-μελέτη για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου, η οποία εκπονήθηκε το 2013 από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, μετά από αίτηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Η συζήτηση και οι…κόντρες
Δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, προχθές το βράδυ, με…τα “πυρά” να στοχεύουν, κυρίως, τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι, κάποια στιγμή, εξανέστησαν λέγοντας ότι δεν ήρθαν για να απολογηθούν ενώ φάνηκε και η συνειδητοποίηση του βάρους που καλούνται να σηκώσουν αφού όλοι τους ζητούσαν να πάρουν το θέμα “πάνω τους” και να μπουν μπροστά.

Ο κ. Σαντορινιός, πάντως, που, ουσιαστικά, «άνοιξε» τη σύσκεψη μετά τον Δήμαρχο, ξεκαθάρισε ότι ούτε οι ίδιοι ούτε η κυβέρνηση θέλουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και είπε ότι αυτή τη θέλουν κάποιοι «από μέσα» για τα συμφέροντά των Εταιριών τους, όπως και οι δανειστές. Είπε, ακόμη, ότι τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευση είναι τρία, το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το ΦΠΑ και ότι εστιάζονται στο αν θα είναι δύο ή τρεις οι συντελεστές και σε τι ύψος.

Τόνισε, επίσης, ότι, σε όλες τις εκθέσεις του ΔΝΤ το θέμα επανέρχεται ενώ ο ίδιος έχει καταθέσει τρία υπομνήματα στην ηγεσία. «Είμαστε κατά της κατάργησης, η κυβέρνηση δεν θέλει να το κάνει», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Από την πλευρά του, ο κ. Γάκης, καταρχήν, καυτηρίασε τις διαφορετικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Δήμο και Περιφέρεια, κάτι οπυ δεν θα έπρεπε να γίνεται σύμφωνα με τον ίδιοαφού έτσι παρουσιάζεται και μία «διάσπαση» της αγωνιστικότητας της περιοχής και είπε ότι αυτό καταδεικνύει μία «τοπική γύμνια».

Η αναφορά του, όμως, ότι «είναι αλήθεια ότι η κατάργηση υπήρχε και στα τρία Μνημόνια», προκάλεσε την αντίδραση του τέως βουλευτής κ. Υψηλάντη, ο οποίος είπε ότι δεν είναι έτσι και ότι είναι ντροπή να μη έχουν διαβάσει τα Μνημόνια.

Συνεχίζοντας ο κ. Γάκης είπε ότι δεν μπορούμε να λέμε να παραιτηθούν οι βουλευτές και διαβεβαίωσε ότι «οι συντελεστές στα νησιά θα συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικοί και γι’ αυτό θα δώσουν τη μάχη». Δεν παρέλειψε, όμως, να χαρακτηρίσει «φωτοβολίδες» τις ενέργειες για να απευθυνθούμε στις Βρυξέλλες, εννοώντας προφανώς και την επιστολή Περιφερειάρχη στον Πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς, όπως είπε, έτσι αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης. Ο βουλευτής, έκανε, επίσης, γνωστό ότι, από την ερχόμενη Πέμπτη και μετά, είναι πιθανή συνάντηση των βουλευτών του Αιγαίου με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, για το θέμα αυτό.

Πάντως, ο Δήμαρχος παρενέβη λέγοντας ότι, η προχθεσινή σύσκεψη, έγινε σε απόλυτη συνεννόηση τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τους φορείς και τόνισε: «Όχι μόνο, λοιπόν, δεν υπάρχει γύμνια, υπάρχει πληρότητα, όχι μόνο δεν υπάρχει…δημιουργική ασάφεια αλλά υπάρχει δημιουργική προσπάθεια».

Ακολούθως, ο κ. Γάκης είπε ότι οι ίδιοι επιμένουν..κόντρα στην αφίσα, κάτι που σημαίνει να είσαι στον αγώνα και όχι να ενεργούμε πολιτικάντικα για να πλήξουμε έναν χώρο. Μάλιστα, στην επιμονή του ότι εκπορεύονται από κάπου κινήσεις για ν’ απευθυνθεί αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, προκάλεσε την απάντηση του κ. Ζαννετίδη ο οποίος είπε ότι…κατανοεί τη θέση του κυβερνητικού βουλευτή αλλά η ανάγκη να απευθυνθεί η Περιφέρεια στον κ. Γιούνκερ προέκυψε από τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Ήταν, όμως, η τοποθέτηση της κας Ιατρίδη, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των δύο βουλευτών καθώς η τέως βουλευτής άσκησε σκληρή κριτική στη στάση τους και, απευθυνόμενη προς τους ίδιους, τους είπε: «Αυτό που πολεμούσαμε μαζί, έρχεστε εσείς να το εφαρμόσετε; Θα το ψηφίσετε;. Σας καλώ, αν έρθει εκείνη ώρα, όλοι να παρατηθούμε», ρωτούσε πιεστικά η ίδια ενώ βλέποντας την αντίδρασή τους συμπλήρωσε: «Θα κριθείτε και εσείς, όσο και…αν γελάτε ειρωνικά»!

Συνεχίζοντας να απευθύνεται στους ίδιους, καθ’ όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής της, η κα Ιατρίδη τους έθεσε το δίλημμα αν θα ακολουθήσουν την κομματική πειθαρχία ή θα προασπίσουν την περιοχή. «Έχετε βάλει πολύ νερό το κρασί σας!», κατέληξε.

Φυσικά οι βουλευτές αντέδρασαν, με τον κ. Γάκη να λέει χαρακτηριστικά «δεν είμαστε υπό ανάκριση τώρα», με τον κ. Σαντορινιό να απαντάει σε χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι στην Αριστερά έχουν μάθει να είναι πειθαρχημένοι στις αρχές της υπεράσπισης των ανθρώπων που βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας, των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων, κάτι που δεν είδαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και οι ίδιοι θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό. Ο κ. Γάκης είπε ότι τους έβαλε σε μία…συνειδησιακή ανάκριση ενώ ως Αριστερά έχουν διαφορετική κοσμοαντίληψη απ’ ό,τι εκείνη, άρα η στάση τους δεν θα καθοριστεί από την προκλητική αντιπαράθεση που τους βάζει.

Όσο αφορά στις υπόλοιπες τοποθετήσεις, ο κ. Κουσουρνάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι οι ώρες και οι μέρες είναι πολύ κρίσιμες και ό,τι γίνει πρέπει να γίνει τώρα και οι αντιδράσεις πρέπει να είναι κλιμακούμενες τις επόμενες ημέρες και ώρες. Ο κ. Μαχαιρίδης, αφού τόνισε ότι το βάρος πέφτει στις πλάτες των κυβερνητικών βουλευτών και πρότεινε να…νεκρώσει όλο το Αιγαίο με τις παραιτήσεις όλου του πολιτικού προσωπικού και όλων που βρίσκονται σε κρατικές θέσεις.

Ο κ. Κόνσολας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται ενιαίο μέτωπο στο Αιγαιό και πρότεινε να συνεδριάσουν οι ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπως και τα περιφερειακά συμβούλια των δύο περιφερειών. Η κα Βενετοκλή, ξεκαθάρισε ότι στόχος τους δεν είναι να κάνουν αντιπολίτευση, και μίλησε για το ενιαίο μέτωπο Νοτίου Αιγαίου στο οποίο θα πρέπει οι κυβερνητικοί βουλευτές να πρωτοστατήσουν «και να φανεί επιτέλους ότι υπάρχει ένα λόμπυ νησιωτών, ένα λόμπυ δυνατό και κυρίως να καταλάβουμε εμείς όλοι στην αίθουσα ότι εδώ βρισκόμαστε ως νησιώτες και ως Δωδεκανήσιοι και όλα τ’ άλλα έρχονται δεύτερα».

Ο κ. Μαυροματάκος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ποτέ στα Δωδεκάνησα δεν κουβέντιασαν σοβαρά ως νησιώτες για να έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση ως τόπος, γι’ αυτό και φθάσαμε να είναι σημείο αιχμής το ΦΠΑ.

Ο κ. Πάππου, τόνισε ότι, τις συνέπειες θα τις επωμιστούν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα και κάλεσε τους βουλευτές να μπουν μπροστά και να κλείσουν το…πολυπόθητο ραντεβού με τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε αναλάβει την προσωπική δέσμευση στην προεκλογική του ομιλία στο Ροδίνι, για τη μη κατάργηση του καθεστώτος ΦΠΑ και «εμείς όλοι θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, τους οποίους έχουμε στηρίξει με την ψήφο μας».

Ο κ. Καμπουράκης, από την πλευρά του, περιέγραψε ένα…δυσοίωνο μέλλον για την περιοχή μας, εφόσον συμβεί αυτό, λέγοντας ότι, για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο το θέμα: Με οποιαδήποτε αλλαγή, αυτή την περίοδο, στους συντελεστές της Δωδεκανήσου, δεν θα υπάρχει παραίτηση, δεν…θα υπάρχει τόπος για να παραιτηθούν! Συμπλήρωσε, ακόμη: «Η δική μας επιβίωση περνάει από την επιβίωση των εργαζομένων», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»