Η Ρόδος είναι το θωρηκτό της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Ρόδος είναι το  θωρηκτό της Ελληνικής  Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Ρόδος είναι το θωρηκτό της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 424 ΦΟΡΕΣ

Δια στόματος του Αναπληρωτή ΥΠΠΟ κ. Ξυδάκη, που μίλησε ενθαρρυντικά για την ανάκτηση της προγραμματικής σύμβασης

Το θωρηκτό της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού της Ελλάδας είναι η Ρόδος, όπως ειπώθηκε και από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος χθες εβρισκόμενος στο νησί, εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να ανανέωση της πολυπόθητης προγραμματικής σύμβασης για την Παλιά Πόλη και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μνημείο.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ενέπλεξε το εγκώμιο της Ρόδου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως " η προγραμματική σύμβαση αυτή η οποία και διέσωσε και ανέδειξε την πόλη, δεν είναι μια σύμβαση, είναι μια σχέση μεταξύ κράτους και πόλεως της Ρόδου.

Αυτή η σχέση θα παραμείνει, δεν μπορεί να διακοπεί με κανένα τρόπο". Ο ίδιος, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης, έγινε μια πολύ ωραία δουλειά που αφορούσε την ολοκλήρωση των δικτύων της Παλιάς Πόλης, ένα έργο που δεν ολοκληρώθηκε αλλά έμεινε μισό. "Έγινε μια πολύ ωραία δουλειά, υπάρχει ο σχεδιασμός, υπάρχει η μελέτη, και αμέσως το πάντρεψα στο μυαλό μου με αυτό που αρχίζουμε να σχεδιάζουμε στην Παλιά Πόλη Χανίων.

Πολύ μεγαλύτερη έκταση, αλλά όχι τέτοιας ιστορικής αξίας όπως στη Ρόδο" σημείωσε ο Υπουργός.
Να σημειωθεί πως ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται στο νησί μας ο Υπουργός, είναι η ίδρυση μέσα στην Παλιά Πόλη ενός "Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης και Έρευνας για την Προστασία, Διατήρηση και Αειφόρο Ανάπτυξη Ιστορικών Πόλεων", γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει και την "αναγέννηση" του Μνημείου.

Αμέσως μετά, ο Υπουργός αναφέρθηκε και δύο άλλες μικρότερες προγραμματικές συμβάσεις, που θα αφορούν το Μόντε Σμιθ και το πάρκο στο Ροδίνι. "Νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από εκεί, μπορούμε να δούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και εντοπισμένα το Μόντε Σμιθ, το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σαν έναν άλλο μεγάλο πόλο έλξης, να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνουν αυτές οι Ακροπόλεις στην καρδιά μιας σύγχρονης πόλης, και ένα μικρότερο έργο, το οποίο όμως και αυτό έχει τεράστια αξία, στο πάρκο Ροδίνι" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρόντες ήταν οι βουλευτές κ. Δημήτρης Γάκης και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η έφορος Αρχαιοτήτων κ. Μάνια Μιχαηλίδου και η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αντιπρόεδρος του τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Τώνια Μοροπούλου, αναφέρθηκε στην πολιτιστική φυσιογνωμία της Ρόδου, η οποία διαρκώς ενισχύεται και δείχνει τον απέραντο πλούτο της, αλλά και στη σημαντική παρουσία της στο Μουσείο του Λούβρου, η πτέρυγα της οποίας αποτελεί το καμάρι του Μουσείου, με τρομερή επισκεψιμότητα.

«Εδώ είδα κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό, με μεγάλες αντοχές, μια πολιτιστική φυσιογνωμία έντονη και ανθεκτική, αντέχει στον τουρισμό. Ο τουρισμός και ο πολιτισμός θα επανέρχεται διαρκώς στις συζητήσεις μας. Ο πολιτισμός όμως είναι μια μεγάλη προστιθέμενη αξία για το νησί της Ρόδου, για την οικονομία, την κοινωνία της.

Ο πολιτισμός δεν έιναι ένα απλό εργαλείο για τον τουρισμό, ο τουρισμός είναι εργαλείο για τη Ρόδο, για την ελληνική οικονομία και την Ελληνική κοινωνία, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο αλλά δεν μπορεί να είναι το μοναδικό», ανέφερε ο Υπουργός μεταξύ άλλων.

Έπειτα, ο υπουργός σημείωσε πως "αυτό που μας δίνει η Ρόδος από άκρη σε άκρη, είναι ιστορία, πλούτος φυσικός, ένα φυσικό τοπίο με μεγάλη ποικιλία και μεγάλη ομορφιά, και ένα ανθρωπογενές περιβάλλον το οποίο εκτείνεται σε πολύ μεγάλη ιστορική έκταση και με διαρκή ακμή" ενώ αναφορικά με την αρχαιολογική υπηρεσία, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε, "ο λόγος ύπαρξης της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι τόποι σαν τη Ρόδο, η Ρόδος αποτελεί ένα απο τα διαμάντια του στέμματος της αρχαιολογικής υπηρεσίας".

Ο κ. Ξυδάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ακίνητα που ανήκουν στο ΤΑΠ, τονίζοντας πως θα πρέπει να καταγραφεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται λεπτομερώς ούτως ώστε να γνωρίζουν την αγοραία κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς επίσης και να δημιουργηθεί ένα επικαιροποιημένο αρχείο με αυτά.


Λίγο νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού με τον δήμαρχο, εκεί αναφέρθηκαν στον Στρατηγικό σχεδιασμό για την προστασία των Ιστορικών Πόλεων, την καινοτόμο διατήρηση και συντήρησή τους με επιστημονική υποστήριξη ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη τεκμηρίωση και διάγνωση για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι αυτή που δημιουργεί, προάγει και αναπαράγει τον πολιτισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εθνικό Θέατρο, για το οποίο ο κ Ξυδάκης, είχε λεπτομερή ενημέρωση.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η ολοκλήρωση της μελέτης του Εθνικού Θεάτρου, η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την ολοκλήρωση των δικτύων και την συντήρηση της Μεσαιωνικής πόλης. Σήμερα ο Υπουργός συνοδευόμενος από τους Βουλευτές και το Δήμαρχο, θα επισκεφτεί την Καλλιθέα και τη Λίνδο, προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για τα εκτελούμενα έργα.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς