Kρίσιμη συνάντηση για τους συντελεστές του ΦΠΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη

Kρίσιμη συνάντηση για τους συντελεστές του ΦΠΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη

Kρίσιμη συνάντηση για τους συντελεστές του ΦΠΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 295 ΦΟΡΕΣ

Το…πολυπόθητο ραντεβού της αντιπροσωπείας των νησιών του Αιγαίου με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά, βέβαια, με την αγωνία για τη διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κλείστηκε, τελικά, αύριο, Πέμπτη 4 Ιουνίου, στις 4:00 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στον απόηχο της απόφασης που ελήφθη κατά τη σύσκεψη που συγκάλεσε για το μείζον θέμα του ΦΠΑ, την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, επικοινώνησε μαζί του, χθες το μεσημέρι, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι, σε πρώτη φάση, «κλείστηκε» το ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομικών για την ερχόμενη Πέμπτη.


Υπενθυμίζεται ότι, στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, η απόφαση που ελήφθη είναι να επιδιωχθεί, και μάλιστα επιτακτικά, συνάντηση αντιπροσωπείας του Αιγαίου με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου οι αιρετοί της περιοχής μας να τους εκθέσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει μία μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ.

Μάλιστα, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους εκπροσώπους, τόσο της Αυτοδιοίκησης όσο και των φορέων, που συμμετείχαν στη σύσκεψη και κυρίως τους εν ενεργεία αλλά και τους πρώην βουλευτές που θεωρεί ότι ήταν σημαντική η συμβολή τους αφού κάποιοι από αυτούς είτε είχαν ασχοληθεί με το θέμα είτε είχαν ψηφίσει το νόμο και τις τροποποιήσεις του.
Χθες το μεσημέρι, λοιπόν, ο Δήμαρχος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Σαντορινιό ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι, έκλεισε, σε πρώτη φάση, το ραντεβού με τον Υπουργό, τον κ. Βαρουφάκη, για αύριο, Πέμπτη στις 4:00 το απόγευμα.

Έτσι, ο Δήμαρχος ανέλαβε το συντονισμό με τους υπολοίπους εκπροσώπους τον αρχών του Αιγαίου, δηλαδή ενημέρωσε τόσο την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου όσο και τον εκεί Πρόεδρο της ΠΕΔ, που είναι ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, όπως και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν σε πτήση για το Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι, στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον Υπουργό, θα μεταβεί μία αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από τους Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τους Προέδρους των δύο ΠΕΔ, τους Προέδρους των δύο Οικονομικών Επιμελητηρίων όπως και τους Προέδρους των δύο Εμπορικών Επιμελητηρίων. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία θεωρείται μεγάλη αφού ζήτησαν να είναι μικρότερος ο αριθμός, ωστόσο ο Δήμαρχος θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Επίσης, “ανοιχτό” παραμένει εάν θα συμμετάσχουν στη συνάντηση και οι βουλευτές του Αιγαίου, κάτι το οποίο έχει αναλάβει να συντονίσει ο κ. Σαντορινιός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος μίλησε με τον κ. Βαρουφάκη και έκλεισε το ραντεβού, κάτι το οποίο δεν ήταν δύσκολο αφού ο Υπουργός, παρά τη “φορτωμένη” ατζέντα του, εμφανίστηκε δεκτικός στο να δει και να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των νησιών του Αιγαίου.
Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει το ραντεβού με τον πρωθυπουργό αφού, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, κάτι τέτοιο θεωρείται αρκετά δύσκολο αυτή την περίοδο και για αντικειμενικούς λόγους.

Ο Δήμαρχος, πάντως, δήλωσε χθες: «Τουλάχιστον, να ξέρουμε την Πέμπτη τις προθέσεις του Υπουργού Οικονομικών γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί η επόμενη κίνησή μας».
Σημειώνεται ότι, πριν κλειστεί το ραντεβού με τον Υπουργό, ο κ. Χατζηδιάκος, με την ιδιότητά του Προέδρου της ΠΕΔ, είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίασή της στην Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο στις 11:00 το πρωί. Όπως είπε, λοιπόν, χθες, όλα θα εξαρτηθούν από αυτά που θα τους πει ο Υπουργός. Εάν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν, όμως, θα πρέπει να προχωρήσουν συντονισμένα όλοι οι Δήμοι και τα νησιά του Αιγαίου.

«Νομίζω ότι δρομολογούνται κάποια πράγματα και πιστεύω να έχουμε μία γόνιμη συζήτηση και ευχάριστα αποτελέσματα από τη συνάντησή μας με τον κ. Βαρουφάκη, και πιστεύω ότι θα βγάλει όλους από μία δύσκολη θέση και πάνω απ’ όλα την οικονομία του τόπου», είπε, χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι, τελικά, το Σάββατο δεν θα είναι κοινή συνεδρίαση με την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου επειδή δεν προλάβαινε ο Πρόεδρός της να τη συγκαλέσει, ωστόσο θα υπάρχει αντιπροσωπεία της στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και θα γίνουν συνεννοήσεις, ακόμα και τηλεδιάσκεψη, οπότε, όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, θεωρείται ότι οι αποφάσεις θα είναι κοινές.

Παρέμβαση Βασίλη Υψηλάντη

Ο τ. Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, που συμμετέχουν σε κόμματα του δημοκρατικού τόξου, μετά τις δηλώσεις στη Βουλή του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη για την τύχη των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά του Αιγαίου και την απαράδεκτη αντιμετώπιση από τους θεσμούς του θέματος. Ο τ. βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά με κάθε μέσο να ζητήσουν να μην περιληφθεί στη συμφωνία το επιβαρυντικό για τη ζωή των νησιωτών μέτρο.

Ο κ. Υψηλάντης επισημαίνει ότι εκχωρώντας το δικαίωμα αυτό στους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α στα νησιά, που πηγάζει από την του άρθρου 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2006, είναι σαν να εκχωρούμε ένα βασικό και ουσιαστικό κεκτημένο της χώρας μας, γεγονός που διακυβεύει την ομαλή συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απεμπολούμε ένα δικαίωμα που κανείς στο μέλλον δεν θα μας επιστρέψει...


Ζητά να αναδείξουν την απαράδεκτη κατάσταση, κατά τους ισχυρισμούς του κ. Βαρουφάκη και να ζητήσουν να παύσουν οι ενέργειες αυτές που αντιστρατεύονται τις αρχές λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες εξωθούν “εν τοις πράγμασι” στο περιθώριο της Ένωσης τη χώρα μας.


Επίσης να δοθούν εξηγήσεις για τη στάση αυτή των θεσμών που έχουν απλά και μόνον ως στόχο να πλήξουν προβληματικές νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες σήμερα εκτός των άλλων υφίστανται πρώτες τις αρνητικές συνέπειες από την "εισβολή" μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και βέβαια και να αποτρέψετε την εφαρμογή τους.

Διαβάστε ακόμη

Τα προβλήματα της νησιωτικότητας

Εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

Σε δράσεις πολιτισμού πρόκειται να συνδράμει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου

Η σημασία της ανακήρυξης του μητροπολίτη Ρόδου Κυρίλλου σε επίτιμο διδάκτορα

Τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη τιμά ο δήμος Ρόδου σε ειδική εκδήλωση

Προφυλακίστηκε ο αρχαιοφύλακας της Νισύρου μετά την απολογία του

Προσφορές στη Δομή Συσσιτίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας Ρόδου