Διεθνές θερινό σχολείο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Διεθνές θερινό σχολείο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Διεθνές θερινό σχολείο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 380 ΦΟΡΕΣ

Από τις 12 μέχρι τις 22 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο, το 2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο σχεδιασμού και ανάπτυξης εκπαιδευτικών παιχνιδιών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με τίτλο "Designing Educational Games Summer School, DEGSS 2015".

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια σε υπολογιστές (Serious Games) είναι παιχνίδια που σχεδιάστηκαν για ένα "σοβαρό" σκοπό και όχι αποκλειστικά για διασκέδαση. Τέτοιου είδους παιχνίδια βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως στο χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας, της πολιτικής, της διαχείρισης κρίσεων, του σχεδιασμού πόλεων, κτλ.


Ο κύριος στόχος του θερινού σχολείου είναι να παρέχει εκπαίδευση και εμπειρίες στους συμμετέχοντες για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την κατασκευή ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού για υπολογιστές. Από την αρχική ιδέα και την ενσωμάτωση μαθησιακών στόχων, μέχρι την κατασκευή του πρωτότυπου ενός παιχνιδιού, χωρίς μάλιστα να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις στους υπολογιστές.


Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει το αντικείμενο σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Σε θεωρητικό επίπεδο περιλαμβάνει θέματα σχετικά με τις θεωρίες μάθησης μέσω του παιχνιδιού (game based learning και τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, καλές πρακτικές, το σχεδιασμό αλληλεπιδράσεων, διεπαφής και γενικότερα το σχεδιασμό μιας εφαρμογής. Σε πρακτικό επίπεδο θα καλυφθούν όλα τα στάδια παραγωγής ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού, από την αρχική σύλληψη μέχρι την παραγωγή ενός πρωτότυπου.


Το θερινό σχολείο απευθύνεται σε:
1. Φοιτητές ή πτυχιούχους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου, υποψήφιους διδάκτορες ή διδάκτορες των οποίων οι σπουδές αφορούν α) κλάδους της εκπαίδευσης που επιθυμούν να γνωρίσουν ή να εμβαθύνουν στις εκπαιδευτικές χρήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας. και β) κλάδους της Πληροφορικής που επιθυμούν να επεκτείνουντις γνώσεις τους στον τομέα των εκπαιδευτικών παιχνιδιών ή να εξειδικευτούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο.


2. Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που επιθυμούν να ενσωματώσουν τα εκπαιδευτικά παιχνίδια στη διδασκαλία τους.


3. Σε οποιονδήποτε άλλον με εμπορικό, ερασιτεχνικό ή άλλο ενδιαφέρον για τις χρήσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην εκπαίδευση.


Για τους φοιτητές προβλέπεται απόδοση 4 μονάδων ECTS.
Επίσης από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο, το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για την Ψηφιακή Αφήγηση, με τίτλο "Digital Storytelling Summer School, DiSSS 2015".


H ψηφιακή αφήγηση είναι η πρακτική της χρησιμοποίησης εργαλείων της Πληροφορικής για τη δημιουργία ιστοριών. Αυτού του είδους η αφήγηση, επιτρέπει τους μαθητές να δημιουργούν από κοινού και να μοιράζονται τις ιστορίες τους έξω από την παραδοσιακή γραπτή μορφή, χρησιμοποιώντας τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τις πολιτιστικές τους ε-μπειρίες.


Οι ψηφιακές ιστορίες περιέχουν ένα σύνολο από εικόνες, κείμενο, ήχους, αφήγηση, βίντεο κλιπ ή/και μουσική. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι η ψηφιακή αφήγηση, σε συνδυασμό με άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έχει θετικό αντίκτυπο στα επιτεύγματα και τις επιδόσεις των μαθητών.


Έτσι λοιπόν, η σύγχρονη εκπαιδευτική πρακτική προκρίνει τη συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες δημιουργίας και αφήγησης ψηφιακών ιστοριών (συχνά με συνεργατική εργασία), διότι με τον τρόπο αυτό αποκτούν δεξιότητες σε ποικίλους τομείς.


Στόχος του θερινού σχολείου είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες στα εργαλεία και τις τεχνικές για τη χρήση της ψηφιακής αφήγησης σε μια σχολική τάξη. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις για το πώς δομούνται οι ιστορίες, ποια στοιχεία περιλαμβάνουν, τα εργαλεία, τις στρατηγικές και τις καλές πρακτικές για μια πετυχημένη ψηφιακή αφήγηση.


Το θερινό σχολείο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην απόκτηση εμπράγματων εμπειριών, θα αναλύσει ρεαλιστικά σενάρια και μελέτες περιπτώσεων (σχέδια μαθήματος) και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, συνήθως από μαθητές και εκπαιδευτικούς, στη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών στην τάξη. Κάτω από αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν δικά τους σχέδια μαθήματος που θα ενσωματώνουν ψηφιακές αφηγήσεις, ενώ παράλληλα θα είναι ικανοί να ενθαρρύνουν τους μαθητές ώστε να γίνουν και αυτοί δημιουργοί ψηφιακών ιστοριών.


Το θερινό σχολείο απευθύνεται σε:
1. Φοιτητές ή πτυχιούχους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου, υποψήφιους διδάκτορες ή διδάκτορες των οποίων οι σπουδές αφορούν α) κλάδους της εκπαίδευσης που επιθυμούν να γνωρίσουν ή να εμβαθύνουν στις εκπαιδευτικές χρήσεις της ψηφιακής αφήγησης και β) κλάδους της Πληροφορικής που επιθυμούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους ή να εξειδικευτούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο.


2. Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή αφήγηση στη διδασκαλία τους.


3. Σε οποιονδήποτε άλλον με εμπορικό, ερασιτεχνικό ή άλλο ενδιαφέρον για τις εκπαιδευτικές εφαρμογές της ψηφιακής αφήγησης.


Για τους φοιτητές προβλέπεται απόδοση 4 μονάδων ECTS.
Τέλος από τις 15 μέχρι τις 25 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο, το 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο σχεδιασμού και ανάπτυξης τρισδιάστατων εκπαιδευτικών εφαρμογών, με τίτλο "Educational uses of 3D Graphics-Virtual Reality, SSVR 2015".


Η Εικονική Πραγματικότητα και γενικά τα τρισδιάστατα γραφικά, είναι στην αιχμή των εξελίξεων στην επιστήμη της Πληροφορικής. Το θερινό μας σχολείο εκμεταλλεύεται την εμπειρία του ακαδημαϊκού προσωπικού από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και άλλα πανεπιστήμια στους παραπάνω τομείς, για τη διάδοση της γνώσης στους συμμετέχοντες. Το SSVR 2015 είναι μια εστιασμένη δράση με χαρακτηριστικά εντατικής εκπαίδευσης, με στόχο να συνδυάσει την εικονική πραγματικότητα και την εκπαίδευση.


Είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για όσους αναζητούν πληροφορίες και δεξιότητες για το σχεδιασμό, τα οργανωτικά και τεχνικά βήματα που απαιτούνται για την ενσωμάτωση των εν λόγω εφαρμογών στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Το θερινό σχολείο απευθύνεται σε:
1. Φοιτητές ή πτυχιούχους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου, υποψήφιους διδάκτορες ή διδάκτορες των οποίων οι σπουδές αφορούν α) κλάδους της εκπαίδευσης που επιθυμούν να γνωρίσουν ή να εμβαθύνουν στις εκπαιδευτικές χρήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας. και β) κλάδους της Πληροφορικής που επιθυμούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στον τομέα των τρισδιάστατων εκπαιδευτικών εφαρμογών ή να εξειδικευτούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο.


2. Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που επιθυμούν να ενσωματώσουν τρισδιάστατους εικονικούς κόσμους στη διδασκαλία τους.


3. Σε οποιονδήποτε άλλον με εμπορικό, ερασιτεχνικό ή άλλο ενδιαφέρον για τις χρήσεις των τρισδιάστατων εικονικών κόσμων στην εκπαίδευση.
Για τους φοιτητές προβλέπεται απόδοση 4 μονάδων ECTS.

Διαβάστε ακόμη

Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά

Παράσταση Διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς της Ρόδου

Συχνό φαινόμενο οι επιθέσεις μεθυσμένων τουριστών σε διασώστες του ΕΚΑΒ!

Τα αποτελέσματα του ΤΕΕ στα Δωδεκάνησα – Πώς ψήφισαν οι μηχανικοί

Συμμετέχει στη σημερινή απεργία ο Σύλλογος Υπαλλήλων του δήμου

Στην Κάρπαθο η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου: Με υποδέχονται με ένα "καλώς το παιδί μου"!

Αντ. Γιαννικουρής: «Η πρωτιά της ΔΚΜ στα Δωδεκάνησα, σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο μας γεμίζει ευθύνη»

Γ. Σάββενας, επικεφαλής ΔΚΜ: Από σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν για όλους μας