Το προφίλ δράστη και θύματος ενός βιασμού

Το προφίλ δράστη και θύματος ενός βιασμού

Το προφίλ δράστη και θύματος ενός βιασμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1046 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλη επιτυχία κατέγραψε το σεμινάριο αντιμετώπισης σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Κέντρο Πανάγου, στη Σχολή Χορού Αγγελικής και Εμμανουέλλας Παπαντωνίου το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015.

Το «DAS STREETFIGHTING TEAM ROUBINIS» και η Σχολή Χορού Αγγελικής και Εμμανουέλλας Παπαντωνίου, πραγματοποίησαν σεμινάριο με θέμα τη σεξουαλική βία. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα προγράμματα ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης σεξουαλικών επιθέσεων. Ο Α’ κύκλος του σεμιναρίου ήταν τρίωρος και περιλάμβανε το σύνολο του φάσματος που έχει σχέση με τη σεξουαλική βία, έναντι των γυναικών.


Ο Γ. Ρουμπίνης, αφού ανέλυσε πλήρως το νομικό πλαίσιο που αφορά στα κάθε είδους αδικήματα που περιλαμβάνονται στην άσκηση σεξουαλικής βίας, τόσο από τη πλευρά του δράστη- βιαστή, όσο και από τη μεριά του θύματος, τη προστασία την οποία προσφέρει η πολιτεία στο θύμα, τόσο από νομικής άποψης όσο και ψυχολογικής, κάτι που πρώτιστα χρειάζεται το θύμα.


Ανέφερε επίσης ότι έχει παρατηρηθεί κατά το παρελθόν αρκετά θύματα να έχουν περάσει στην απέναντι πλευρά και να έχουν γίνει θύτες. Σε περίπτωση δε των γυναικών, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, που μετά από μία τέτοια δυσάρεστη εμπειρία, αλλάζουν προτιμήσεις, διότι νιώθουν απέχθεια προς το ανδρικό φύλλο.
Το προφίλ ενός βιαστή, σύμφωνα με τον Γ. Ρουμπίνη κυριότερα
• Παρουσιάζουν έντονες σεξουαλικές ορέξεις από μικρές ηλικίες,
• Παρακολουθούν βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο από μικρή ηλικία,
• Συνδυάζουν το σεξ με τη βία και
• Σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
• έχουν σταματήσει την εκπαίδευση στο γυμνάσιο, παρουσιάζουν ασταθές επαγγελματικό ιστορικό, συνήθως ως ανειδίκευτοι, εμφανίζουν στο ψυχιατρικό ιστορικό και γενικά στην κοινωνική επιδεξιότητα


• Οι βιαστές, σε σχέση με τους παιδόφιλους, τείνουν να είναι νεότεροι σε ηλικία, να έχουν τελειώσει γυμνάσιο, να επιβάλλονται (επιθετικοί) παρά να τους επιβάλλονται (παθητικοί), καθώς και να έχουν παντρευτεί ή να έχουν συσχετιστεί με γυναίκα για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ τείνουν λιγότερο να εμφανίζουν πνευματική καθυστέρηση ή κάποιο οργανικό εγκεφαλικό σύνδρομο «Ο θύτης – βιαστής, μπορεί να μην είναι μόνο ευκαιριακός – άγνωστος», κάτι το οποίο είναι και το πιο σύνηθες στο μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων, ανέφερε ο κ. Ρουμπίνης, ενώ ανέλυσε τη ψυχολογία του θύματος έπειτα από το βιασμό, συμπτώματα και τάσεις που παρουσιάζει.


Ενδεικτικά αναφέρουμε
το 76% των θυμάτων βιασμού αναφέρουν τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες μέσα σ ένα χρόνο από την επίθεση, όπως ευερεθιστικότητα (άγχος, διαταραχές ύπνου, δυσκολίες στη συγκέντρωση), Flashbacks, εφιάλτες, μούδιασμα, αποφυγή σκέψεων επίθεσης, ή πραγμάτων, μερών, προσώπων επίθεσης, διαταραχές στην λήψη της τροφής, χρήση αλκοόλ και ουσιών, προσπάθειες να σταματήσουν να σκέφτονται την επίθεση, προσπάθειες να σκεφτούν πως να διορθώσουν ότι έγινε, προσπάθειες να σκεφτούν πως θα μπορούσαν να ξεφύγουν Τα θύματα μπορούν να νιώθουν:


Σοκ, έλλειψη εμπιστοσύνης, εκφραζόμενες συναισθηματικές αντιδράσεις όπως θυμό, φόβο, άγχος γενικό ή συνδεόμενο με θέματα του βιασμού, κλάματα, ή ελεγχόμενη έκφραση (τα συναισθήματα καλύπτονται, ηρεμία, μειωμένο συναίσθημα)
Παρουσιάστηκαν προβολές βίντεο και καθώς και ομολογίες θυμάτων βιασμού και οι συμμετέχουσες παρακολούθησαν και εκπαιδεύτηκαν αναλυτικά και συγκεκριμένα σε τεχνικές και μεθόδους αντιμετώπισης μίας σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού.
Το σεμινάριο απευθυνόταν αποκλειστικά σε γυναίκες και τελούσε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας INTERNATIONAL STREETFIGHTING UNION (Ι.S.U.).

Διαβάστε ακόμη

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου