Στην αίθουσα των ασθενών θα φιλοξενηθεί η έκθεση του Λούβρου για τη Ρόδο

Στην αίθουσα  των ασθενών θα  φιλοξενηθεί η έκθεση του Λούβρου για τη Ρόδο

Στην αίθουσα των ασθενών θα φιλοξενηθεί η έκθεση του Λούβρου για τη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 666 ΦΟΡΕΣ

Από τις 10 Ιουλίου έως τις 15 Νοεμβρίου

Στη μεγάλη αίθουσα των ασθενών στον όροφο του αρχαιολογικού μουσείου Ρόδου, εκεί όπου έχουν εκτεθεί ανάγλυφες επιτύμβιες πλάκες των ιπποτών, ιπποτικά εμβλήματα και η ρωμαϊκή σαρκοφάγος που χρησιμοποιήθηκε ως τάφος του Μεγάλου Μαγίστρου Κορνεγιάν, θα φιλοξενηθεί η έκθεση με τίτλο «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί πύλη από και προς την Ανατολή. Από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως τους αρχαϊκούς χρόνους».

Όπως έγινε γνωστό, θα εκτεθούν 48 αρχαία αντικείμενα που θα μεταφερθούν από το μουσείο του Λούβρου για να φιλοξενηθούν στην έκθεση, η οποία θα παραμείνει στο νησί μας από τις 10 Ιουλίου έως και τις 15 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του ΚΑΣ την Τρίτη προκειμένου να δοθούν και οι τυπικές άδειες για το στήσιμο της έκθεσης στο μουσείο.

Όπως ήδη έγραψε η «Ροδιακή» ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης είναι εκείνος που θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της έκθεσης, ενώ είναι πολύ πιθανό να παραβρεθεί και ο υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας, μαζί με τον πρόεδρο του μουσείου του Λούβρου.

Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτή θα είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας για φέτος και όπως είναι φυσικό θα δοθεί διάσταση σε διεθνές επίπεδο, με οφέλη τόσο στη Ρόδο όσο και στην Ελλάδα γενικότερα.

Για τη φιλοξενία της έκθεσης και την κάλυψη των εξόδων που απαιτούνται η περιφέρεια θα διαθέσει από ίδιους πόρους ποσό 55.000 ευρώ, δαπάνη που εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή του πολιτισμού του νησιού μας παγκοσμίως.

Μάλιστα προβλέπεται μεταξύ άλλων η κάλυψη του γεγονότος από όλα τα μέσα ενημέρωσης ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα, η εκτύπωση καταλόγων για την έκθεση και η μεταφορά δημοσιογράφων για την «κάλυψη» των εγκαινίων της.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τη μεταφορά μέρους της έκθεσης ελήφθη σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τον διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου κ. Jean-Luc Martinez, όμως οι συνεννοήσεις είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο,

πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, οπότε είχαν φιλοξενηθεί στη Ρόδο ηΥπεύθυνη Προβολής του Μουσείου κα Laurence Roussel, η Υπεύθυνη Τύπου κα Christine Cuny, η Επιμελήτρια της έκθεσης κα Anne Coulie, καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών ΜΜΕ, όπως Le Monde, Le Figaro, L’ Express, Le Journal και Des Artes & L’ Oeil.

Οι συζητήσεις προχώρησαν στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έναρξη της Έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου και η οριστικοποίηση της θετικής απόφασης ήρθε το ίδιο βράδυ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου με τονδιευθυντή του Μουσείου κ. Jean-Luc Martinez.

Σημειώνεται ότι η έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πύλες της στα μέσα Νοέμβρη για το κοινό και διήρκεσε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2015.

Τονίζεται ότι στα εκθέματα που παρουσιάστηκαν στο Παρίσι συμπεριλαμβάνονταν ευρήματα από τους μυκηναϊκούς τάφους της Πυλώνας, αλλά και από τους τάφους του 11ου αι. π.Χ. που βρέθηκαν πρόσφατα στην περιοχή της Αγίας Αγάθης στο Χαράκι.

Εκτέθηκαν επίσης επιλεγμένα αντικείμενα που προέρχονται από τις νεκροπόλεις της Ιαλυσού και της Καμείρου και αποτελούν ευρήματα των ανασκαφών που είχαν διενεργηθεί από τους Ιταλούς αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής. Αρκετά προέρχονται από το ιερό της Αθηνάς Ιαλυσίας στο λόφο του Φιλερήμου και ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστα στο κοινό.

Στις ίδιες προθήκες εκτέθηκαν αντικείμενα από το Μουσείο του Λούβρου, αλλά και από το Βρετανικό Μουσείο και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης, αρχαιολογικά μουσεία τα οποία κατέχουν μεγάλες συλλογές από ροδιακές αρχαιότητες ήδη από τον 19ο αι., όταν η Ρόδος αποτελούσε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ωστόσο η έκθεση περιείχε επίσης πολλά περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, μοναδικής τέχνης από το Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο, που μαρτυρούν ότι στη Ρόδο άκμαζε η τέχνη της χρυσοχοϊας στην αρχαϊκή περίοδο (7ος-6ος αι. π.Χ.)

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς