Με ελαφρυντικά καταδικάστηκαν οι περισσότεροι των κατηγορουμένων

Με ελαφρυντικά καταδικάστηκαν  οι περισσότεροι των κατηγορουμένων

Με ελαφρυντικά καταδικάστηκαν οι περισσότεροι των κατηγορουμένων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 517 ΦΟΡΕΣ

Για την μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών του 2012

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κάθισαν χθες δέκα άτομα αλλοδαποί και έλληνες κατηγορούμενοι στην υπόθεση διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, με την κωδική ονομασία «TRAP IN CODES OF HEROIN», η οποία είχε εξιχνιαστεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου τον Απρίλιο του 2012.

Όπως είναι γνωστό στην υπόθεση αρχικά κατηγορούνταν 67 άτομα από τους οποίους τον Ιούνιο του 2013 στο πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) οι 8 κρίθηκαν αθώοι (ένας λόγω αμφιβολιών), σε τρεις δεν επιβλήθηκε ποινή, 19 κρίθηκαν ένοχοι αλλά ατιμώρητοι ως τοξικομανείς, ένας κρίθηκε ένοχος αλλά ατιμώρητος ως περιστασιακός χρήστης, και πέντε κρίθηκαν ένοχοι για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 3 ετών με τριετή αναστολή έκαστος.

Από τους υπόλοιπους, οι 11 είχαν κριθεί ένοχοι χωρίς όμως τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου και τους επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές κάθειρξης για τις οποίες και άσκησαν έφεση.
Έτσι χθες η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου το οποίο αφού αναγνώρισε ελαφρυντικά για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων τους επέβαλε τις εξής συνολικές ποινές:

Σε 42χρονο ημεδαπό φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα, σε 24χρονο Ροδίτη 5 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα, σε 52χρονο κάτοικο Ρόδου ποινή φυλάκισης 5 χρόνια και 6 μήνες προς 5 ευρώ την ημέρα, σε 44χρονο Ροδίτη 3 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση προς 5 ευρώ την ημέρα, σε 46χρονο κάτοικο Ρόδου φυλάκιση 4 ετών και έξι μηνών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα, σε 29χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών την οποία αναστέλλει υπό τον όρο της επιτήρησης κοινωνικής αρωγής και εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ η ίδια ποινή η οποία αναστέλλεται με τους ίδιους όρους επιβλήθηκε και σε 28χρονο Αλβανό.

Το δικαστήριο επέβαλε εξάλλου ποινή φυλάκισης 3 ετών την οποία αναστέλλει επί τριετία σε 42χρονο κάτοικο Ρόδου, φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών την οποία μετατρέπει προς 5 ευρώ την ημέρα σε 34χρονο κάτοικο Ρόδου και τέλος φυλάκιση 4 ετών και έξι μηνών την οποία αναστέλλει υπό τον όρο της κοινωνικής επιτήρησης και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, σε 38χρονο Αλβανό.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Κώστας Ασλάνης, Ανθούλα Καραολάνη, Ειρήνη Φιλίππου, Ασημένη Βεργή, Ευαγγελία Ταμπάκη, Στεργία Παπαχριστοδούλου, Κατερίνα Βολονάκη, Άκης Δημητριάδης και Παύλος Σαράκης.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις 28 Απριλίου 2012 από αστυνομικούς της Δίωξης μετά από πολύμηνη έρευνα που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «TRAP IN CODES OF HEROIN» και σε αυτήν φέρονται να εμπλέκονται 33 άτομα, ο καθένας από τα οποία είχε το δικό του ρόλο στην εγκληματική οργάνωση που είχε συσταθεί.

Συγκεκριμένα, από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι από το Οκτώβριο του 2010, ο 32χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής που είναι έγκλειστος στη φυλακή και φέρεται ως αρχηγικό μέλος συγκρότησε εγκληματική ομάδα, η οποία μετεξελίχθηκε και δρούσε σε οκτώ τομείς υποομάδες, με υπαρχηγούς δύο κάτοικους Ρόδου ηλικίας 22 και 49 ετών αντίστοιχα οι οποίοι έχουν συλληφθεί.

Στις υποομάδες αυτές είχαν ενταχθεί σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι συλληφθέντες, οι οποίοι σε συνεργασία και με τα λοιπά μέλη (εγκλείστους και μη) και κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, πραγματοποιούσαν τις αγοραπωλησίες της ηρωίνης σε τοξικομανείς του νησιού και εισέπρατταν τα χρήματα από το εμπόριο των ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε σπίτια όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
- Ηρωίνη συνολικού βάρους 270,7 γραμμαρίων
- Κάνναβη βάρους 22,6 γραμμαρίων
- Είκοσι επτά (27) ναρκωτικά χάπια
-Τρία (3) διαδερμικά έμπλαστρα περιέχοντα την δραστική ουσία φαιντανύλη

- Τέσσερις (4) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
- Το χρηματικό ποσό των 10.170 ευρώ
- Τέσσερα (4) Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα
- Μια (1) δίκυκλη μοτοσικλέτα
- Είκοσι τέσσερα (24) κινητά τηλέφωνα και επιπλέον επτά (7) κάρτες sim
- Επτά (7) στιλέτα
- Δυο (2) σιδερογροθιές.

Επιπλέον, από την εξέταση και ανάλυση των στοιχείων, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης από τις αρχές του 2011, έχουν διακινήσει πάνω από 159.000 ευρώ, τα οποία σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ μέρος της ηρωίνης η οποία προορίζονταν για πώληση από το ίδιο κύκλωμα, φέρονται να είναι (σύμφωνα με πληροφορίες) και τα 992 γραμμάρια τα οποία εντοπίστηκαν να τα μεταφέρει 39χρονος από την Αθήνα, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Απριλίου, αλλά και τα 592 γραμ. ηρωίνης που εντοπίστηκαν θαμμένα στις 28 Ιουνίου 2012 στο χώρο της αυλής των ενοικιαζομένων δωματίων όπου διέμεναν τρία από τα συλληφθέντα μέλη του κυκλώματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης αφορούν και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των εμπλεκομένων (περισσότερες από 250 σελίδες είναι η περίληψη αυτών), από τις οποίες και προκύπτει αναλυτικά ο ρόλος που διαδραμάτιζε ο κάθε ένας αλλά και συνολικά.

Επίσης στη πλειοψηφία τους οι συλληφθέντες αλλά και οι εμπλεκόμενοι είναι γνωστοί στις διωκτικές αρχές και από άλλες υποθέσεις για παράβαση του ίδιου νόμου είτε σε βαθμό πλημμελήματος είτε σε βαθμό κακουργήματος.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»