Κουτσουρεμένες εφημερίες στα κέντρα υγείας και τα ιατρεία των νησιών

Κουτσουρεμένες εφημερίες στα κέντρα υγείας και τα ιατρεία των νησιών

Κουτσουρεμένες εφημερίες στα κέντρα υγείας και τα ιατρεία των νησιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 451 ΦΟΡΕΣ

Aπό το κακό στο χειρότερο η κατάσταση

Με κουτσουρεμένες εφημερίες θα λειτουργούν στο εξής κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία σε νησιά της περιφέρειάς μας, καθώς η 2η ΥΠΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές των προγραμμάτων εφημέρευσης.

Η εξέλιξη αυτή που έγινε γνωστή χθες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που καταδικάζονται από την απόφαση της ΥΠΕ ενώ ενημερώθηκε και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ώστε να γίνει παρέμβαση στο υπουργείο υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ρ» η υπηρεσία προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση λόγω του ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του 2015 είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τις δεδουλευμένες εφημερίες του 2014.

Στο εξής οι παραπάνω μονάδες υγείας, δηλαδή τα κέντρα υγείας θα εφημερεύουν με έναν μόνο γιατρό και ένα δεύτερο να βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ τα περιφερειακά ιατρεία θα εφημερεύουν μόνο τα… Σαββατοκύριακα.

Η απόφαση αφορά 25 κέντρα υγείας μέσα στα οποία είναι τα Κ. Υ Αρχαγγέλου, Έμπωνα, Καρπάθου και Πάτμου, και 35 περιφερειακά ιατρεία ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τα ιατρεία Αντιμάχειας, Σύμης, Τήλου, Χάλκης, Μεγίστης, Κάσου, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Λειψών και Γενναδίου.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση « σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών η διακομιδή και η συνοδεία του ασθενούς θα πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση μεταξύ των εφημερευόντων ιατρών και του υπεύθυνου για το συντονισμό επιστημονικής λειτουργίας του κέντρου υγείας». Πάντως οι υπεύθυνοι της ΥΠΕ υπογραμμίζουν ότι η προσαρμογή των εφημεριών γίνεται με γνώμονα την ασφαλή ( ! ) λειτουργία κάθε μονάδας αλλά με την παράλληλη δέσμευση να λειτουργεί αυτή μέσα στα στενά πλαίσια του προϋπολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους υπεύθυνους στα κέντρα υγείας της περιοχής μας μόλις πήραν στα χέρια τους την απόφαση επικοινώνησαν με τη 2η ΥΠΕ και εξέφρασαν την αντίδρασή τους, επισημαίνοντας ότι με τις εφημερίες να περικόπτονται στο 50% οι μονάδες τους δε μπορούν να λειτουργήσουν.

Μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο υγείας Αρχαγγέλου που έχει να καλύψει μία τεράστια περιοχή με αρκετές χιλιάδες κατοίκους και πολλαπλάσιο αριθμό τουριστών. Είναι λοιπόν αδύνατο να καταφέρει ο ένας και μοναδικός γιατρός που θα εφημερεύει να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες.

Ακόμα πιο τραγικά θα είναι τα πράγματα στα περιφερειακά ιατρεία των μικρών νησιών τα οποία θα εφημερεύουν μόνο τα… Σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος αρρωστήσει ή συμβεί κάτι έκτακτο τις καθημερινές δεν θα υπάρχει γιατρός μετά το μεσημέρι στο ιατρείο για να προσφέρει βοήθεια.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα τι θα γίνει αν κάποιος τουρίστας χρειαστεί γιατρό και βρίσκεται σε ξενοδοχείο μικρού νησιού απόγευμα ή βράδυ και πως θα αντιμετωπιστεί για παράδειγμα ένα δυστύχημα με τραυματίες από το μοναδικό εφημερεύοντα γιατρό ενός κέντρου υγείας αν ταυτόχρονα υπάρχει περιστατικό που θα πρέπει να εξυπηρετηθεί κι εκείνο.

Θα υπάρχει βέβαια και μία ταυτόχρονη εφημερία ετοιμότητας όπως τη χαρακτηρίζουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι το ίδιο με την κανονική εφημερία. Πάντως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της ΥΠΕ δεκάδες κάτοικοι της νότιας Ρόδου συγκεντρώθηκαν στο ιατρείο Γενναδίου για να στηρίξουν τους γιατρούς και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις περικοπές των εφημεριών.

Ανακοίνωση Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών
«Με μια αιφνιδιαστική απόφαση (16-6-15) η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, δίνει τη χαριστική βολή στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας κατεδαφίζοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο από το σύστημα εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας των νησιών του Αιγαίου και της ανατολικής Αττικής. Με εντολή προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας διατάσσεται η άμεση και δραματική περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας να εφημερεύει ένας και μοναδικός γιατρός και ένα άλλος να είναι σε ετοιμότητα.

Στους πιο τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος) προβλέπεται να υπάρχει και δεύτερος γιατρός σε ενεργό εφημερία. Όμως ένας γιατρός είναι πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο εργασίας, να εξετάζει επί 16 ως 24 ώρες, να πραγματοποιεί τις επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί το νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού), να πραγματοποιεί κατ' οίκον επισκέψεις και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής.

Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εντολή η εντατικοποίηση της δουλειάς θα οδηγήσει στην σωματική κατάρρευση των γιατρών, θα αυξήσει τα ιατρικά λάθη και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, την σωματική ακεραιότητα και την ζωή των ασθενών.

Με δεδομένο πως δεν προβλέπεται εφημερία ετοιμότητας στους αγροτικούς γιατρούς, ουσιαστικά οι αγροτικοί γιατροί αφήνονται να εφημερεύουν χωρίς την επίβλεψη ειδικού γιατρού και χωρίς εκπαίδευση, να αντιμετωπίζουν δυνητικά περίπλοκα περιστατικά.

Δεν έφτανε που οι γιατροί των Κέντρων Υγείας εφημερεύουν, απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, καθώς δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το ποσό των εφημεριών του πρώτου τριμήνου, που έλαβαν οι συνάδελφοι τους στα Νοσοκομεία. Δεν φτάνει που εργάζονται σε πραγματικά άθλιες συνθήκες, με τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά και Πολυδύναμα ιατρεία λειτουργούν με τεράστια κενά σε νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, παρασκευαστές, ειδικευμένους και αγροτικούς γιατρούς. Αρκετά Κέντρα Υγείας έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία των μικροβιολογικών και ακτινολογικών τους εργαστηρίων, ενώ σε όλα λείπουν υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια εργαστηρίων, γραφική ύλη, είδη υγιεινής.

Με την παρούσα απόφαση του Διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ. τα Κέντρα Υγείας, στην ουσία υποβαθμίζονται σε αγροτικά ιατρεία 24ωρης ετοιμότητας, με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους γιατρούς και κακής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το κοντινότερο νοσοκομείο είναι συχνά πολύ δύσκολο να προσεγγιστεί π.χ. λόγω καιρού, ενώ πρόσθετες δυσκολίες δημιουργούνται από τα γνωστά προβλήματα στο ΕΚΑΒ και στο σύστημα διακομιδών.

Είναι δε εντυπωσιακό πως η εντολή περικοπής των προγραμμάτων εφημεριών δίνεται ΤΩΡΑ, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου αφ ενός και σε μέρες που υπάρχουν στα νησιά κύματα προσφύγων αφ ετέρου. Δηλαδή, ζητείται η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών – καθαρά για οικονομικούς λόγους όπως ομολογείται στο έγγραφο της 2ηςΥΠΕ – τώρα που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός των νησιών !

Απαιτούμε :
- Να ανακληθεί η απαράδεκτη εντολή της 2ης ΥΠΕ για περικοπή εφημεριών στα ΚΥ
- Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους που αρνούνται να την εφαρμόσουν
- Να αποζημιωθούν οι επί 6 μήνες απλήρωτες εφημερίες στους γιατρούς των ΚΥ
- Να καλυφθούν τα κενά στα νησιά με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό»

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο