Ιστορικό ντοκουμέντο το βιβλίο του Σταύρου Παπαδόπουλου

Ιστορικό ντοκουμέντο το βιβλίο του Σταύρου Παπαδόπουλου

Ιστορικό ντοκουμέντο το βιβλίο του Σταύρου Παπαδόπουλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 529 ΦΟΡΕΣ

Εκατοντάδες συμπατριώτες μας στην εκδήλωση παρουσίασής του

Σε μια τεκμηριωμένη επιστημονικά έρευνα, με ιστορικά στοιχεία, ντοκουμέντα, συνε-ντεύξεις από τους πρωταγωνιστές μιας άλλης, εποχής, στα «πέτρινα χρόνια» της κατοχής των νησιών μας, αποτυπωμένη με τρόπο απλό και κατανοητό προς όλους τους αναγνώστες, αντιστοιχεί το βιβλίο του εκπαιδευτικού Σταύρου Παπαδόπουλου, «Τα κατηχητικά σχολεία στη Ρόδο την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1937-1945» το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα, στη Ρόδο.

Η αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο ήταν ασφυκτικά γεμάτη, από εκατοντάδες συμπολίτες μας, που τίμησαν το έργο και την προσπάθεια του διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού κου Σταύρου Παπαδόπουλου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ως κύριοι εισηγητές-παρουσιαστές του βιβλίου, τόσο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, όσο και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Σπύρος Συρόπουλος.

Μίλησαν επίσης, και αναφέρθησαν στην σπουδαία ιστορική σημασία για τα Δωδεκάνησα και τη Ρόδο, του έργου αυτού, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κος Χαράλαμπος Κόκκινος, ενώ παρέστησαν δεκάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, συγγενείς ατόμων που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για το ζήτημα της διάσωσης της ελληνικής γλώσσας κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί υπό τις εκδόσεις «Τέχνη» στα βιβλιοπωλεία, αναφέρεται στην περίοδο της Ιταλοκρατίας 1937-1945, όπου μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα που άντλησε από διάφορες πηγές αλλά και πρωτότυπες μαρτυρίες ο ερευνητής – συγγραφέας, αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο, ο αγώνας και η αγωνία των πατριωτών μας, να διατηρήσουν ζωντανή και αναλλοίωτη τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, κόντρα σε ένα καθεστώς που από την πρώτη στιγμή, επιχείρησε να τα λεηλατήσει, με απαγορεύσεις, διώξεις, φυλακίσεις και πρωτοφανείς τιμωρίες.
Στη σπουδαιότητα του βιβλίου, για τον τόπο και την ιστορία μας αναφέρθηκαν επίσης ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας και ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος.

Με τη σειρά του ο αντιπρύτανης κος Συρόπουλος, με μια εμπεριστατωμένη ομιλία του, καθήλωσε το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, αναλύοντας τους στόχους, τη σπουδαιότητα, τη μεθοδικότητα της έρευνας του εκπαιδευτικού, αλλά και την προσφορά του βιβλίου αυτού στην ιστορία του τόπου και τους πολίτες του. Ο ίδιος κατέληξε ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για τον ερευνητή, αλλά και τον μαθητή και ότι συμβάλλει, στην ανασύσταση της μνήμης, πέραν από τη διαφύλαξή της.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή την έκδοση και επισήμανε ότι αποτυπώνο-νται ουσιαστικά μέσα από αυτό η ιστορία της Δωδεκανήσου, η πίστη, ο αγώνας, οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά του τόπου και των κατοίκων του.

Επίσης τόνισε «Με πίστη στα ιδανικά και στις αξίες του έθνους, ο Δωδεκανησιακός λαός με την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μας, κράτησε με μεγάλη προσπάθεια και αγώνες την Ελληνική ψυχή αναλλοίωτη και διατήρησε την ελπίδα για λευτεριά και δικαιοσύνη.»

Ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου ευχαρίστησε έναν-έναν όλους εκείνους που με τον τρόπο τους συνεισέφεραν στη συγγραφή του, ενώ περιέγραψε την έρευνα που πραγματοποίησε, στα ιστορικά αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, καθώς επίσης και απευθείας με τους «πρωταγωνιστές» εκείνης της εποχής που βρίσκονται σήμερα εν ζωή, ή με τους συγγενείς τους, που παραχώρησαν σπουδαία ντοκουμέντα για να μπορέσει να γραφτεί η ιστορία. Ο ίδιος, εξέφρασε επίσης την πικρία του, ως εκπαιδευτικός περισσότερο, ότι η τοπική ιστορία δεν διδάσκεται στα σχολεία μας.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας