Συμφωνίες δύο ταχυτήτων για τα συμβόλαια του 2016

Συμφωνίες δύο ταχυτήτων για τα συμβόλαια του 2016

Συμφωνίες δύο ταχυτήτων για τα συμβόλαια του 2016

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 436 ΦΟΡΕΣ

Συμπίεση των τιμών στα μικρά ξενοδοχεία, ενώ στα μεγάλα παρουσιάζονται δυνατότητες ελιγμών

Σε αχαρτογράφητα νερά κιντούνται αυτή την περίοδο οι επαφές των ξενοδόχων με τους ξένους tour operators για τα συμβόλαια του 2016. Οι συζητήσεις για τις μικρές μονάδες φιλοξενίας σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί με τη βρετανική αγορά και ήδη ξεκίνησαν οι επαφές με τους τουριστικούς οργανισμούς από τη Ρωσία, τη Σκανδιναβία και τη Γερμανία, η οποία μέσω των ισχυρών tour operators ελέγχει το “παιχνίδι”. Κοινός τόπος, η συμπίεση των τιμών που υφίστανται τα μικρά ξενοδοχεία, ενώ τα μεγάλα παρουσιάζουν δυνατότητες ελιγμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε”, οι Βρετανοί tour operators υπέγραψαν μηδενικές αυξήσεις, υποχρεώνοντας τους μικροξενοδόχους και τα ενοικιαζόμενα να απορροφήσουν την όποια αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις προκύψει μετά την υπογραφή των συμβολαίων. Τουναντίον, τα μεγάλα καταλύματα απαιτούν τον επιμερισμό κατά το ήμισυ της όποιας αύξησης του ΦΠΑ. Σε ορισμένες αλυσίδες υπήρξαν οριακές αυξήσεις σε πρόσφατα ανακαινισμένα ξενοδοχεία.

Η πολιτική δύο ταχυτήτων που εφαρμόζουν οι tour operators είναι εμφανές ότι βάζει “θηλιά στον λαιμό” των μικρών ξενοδοχείων. Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των ξενοδοχείων επιδιώκει να πάει πίσω την όποια συμφωνία με τις άλλες τουριστικές αγορές και δη με τη γερμανική που κινεί τα νήματα, δεδομένου ότι TUI-κυρίως -αλλά και Thomas Cook ελέγχουν tour operators ή έχουν απλώσει τα εταιρικά πλοκάμια τους στις περισσότερες αγορές.

Ασφαλιστική δικλείδα στα συμβόλαια που θα υπογράψουν αυτήν την εποχή τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με τους tour operatos για το 2016, σχετικά με την όποια αλλαγή γίνει στον ΦΠΑ, προτείνει στους επιχειρηματίες του χώρου ο πρέοδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης. Η σχετική ρήτρα έχει προταθεί προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων μέσω των εκπροσώπων τους, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και τη Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ), που είναι μέλη του ΣΕΤΕ.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η εισήγηση είναι στα συμβόλαια να προστεθεί μια παράγραφος που θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τη συμφωνηθείσα τιμή με το ύψος του νέου ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέαδη, εάν η ρήτρα αυτή τηρηθεί από όλους τους επιχειρηματίες, οι tour operators θα αναγκαστούν να τη δεχτούν. διευκρινίζοντας ότι η ρήτρα δεν έχει σχέση με το αν το συμβόλαιο που θα υπογραφεί θα προβλέπει αυξήσεις ή μειώσεις τιμών για την επόμενη χρονιά.

Άλλωστε, ο κ. Ανδρεάδης ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον ΣΕΤΕ με σκοπό τη σύναψη συμμαχίας με αντίστοιχους συνδέσμους των χωρών της νότιας Ευρώπης, που θα εκπροσωπεί συνολικά τη νότια Ευρώπη. Ήδη έχουν γίνει επαφές με τους συνδέσμους σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο και επιδίωξη είναι αυτός ο κοινός φορέας να ανακοινωθεί στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ τον Οκτώβριο.

Σχετικά με την πορεία των κρατήσεων φέτος, ο κ. Ανδρεάδης υπογραμμίζει ότι λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για συμφωνία σε ορισμένες αγορές παρατηρείται πάγωμα ή και μείωση, ωστόσο η αίσθηση όλων είναι ότι μόλις υπάρξει συμφωνία θα επανέλθει η αυξητική ροή.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, το αποτύπωμα στον τουρισμό από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση που έχει επηρεάσει όχι μόνο τις κρατήσεις αλλά και τα συμβόλαια του 2016 έχει ως εξής:
“Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν γίνει αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά η εν εξελίξει διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές έχει ξεκινήσει να αφήνει αρνητικό αποτύπωμα και στον τουρισμό. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Αν πάρουμε ως βάση τα 24 εκατ. διεθνών αφίξεων, πρέπει να τεθούν από σήμερα οι βάσεις για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία το 2016.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της έκδοσης visa Schengen. Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε σύμφωνοι με μια αύξηση του τουρισμού πακέτου ως τα ανώτερα όρια του μ.ό. των ανταγωνιστών μας. Μόνο έτσι δεν θα δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος”.

Καταλήγοντας αναφέρει:
“Παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που, δυστυχώς, καθυστερεί, κυρίως λόγω αντιρρήσεων των δανειστών μας.

Η πρόταση του ΙΟΒΕ για flat tax rate 20%, θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα. Η κατοχύρωση των όρων όλων των φορολογικών συντελεστών μιας επένδυσης σε βάθος 10ετίας θα βοηθούσε στη δημιουργία κλίματος σιγουριάς και θα αναθάρρυνε επενδυτικά κεφάλαια να εστιασθούν στην Ελλάδα, η οποία είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός”.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

ntigrintakis@ependisinews.gr από την Επένδυση

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Γιαννικουρής: «Η πρωτιά της ΔΚΜ στα Δωδεκάνησα, σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο μας γεμίζει ευθύνη»

Γ. Σάββενας, επικεφαλής ΔΚΜ: Από σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν για όλους μας

Γ.Νικητιάδης : «Η Κυβέρνηση αντί να προστατεύει τους καταναλωτές, προστατεύει αυτούς που τους παραπλανούν»

Έσπασε πυροσβεστικός κρουνός στην πόλη της Ρόδου - Σε ποτάμι μετετράπησαν οι δρόμοι

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Εγκαίνια στο ανακαινισμένο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Λειψών

Απεργούν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στις 21 Μαΐου

Κινητοποιούνται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Ρόδο για κακομεταχείριση ζώου