Εξώδικος συμβιβασμός μεταξύ του δήμου Ρόδου και Εκκλησίας

Εξώδικος συμβιβασμός μεταξύ  του δήμου Ρόδου και Εκκλησίας

Εξώδικος συμβιβασμός μεταξύ του δήμου Ρόδου και Εκκλησίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 797 ΦΟΡΕΣ

Συζητείται αύριο το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

Το ποσό των 40.309 ευρώ αναμένεται να βάλει σύντομα στα ταμεία της η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά Σορωνής, έπειτα από εξώδικο συμβιβασμό που κατέληξε με το δήμο Ρόδου για υπόθεση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης το 1998.

Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρίαση, έπειτα από την παραπομπή του θέματος που έγινε με ομόφωνη θετική εισήγηση από την Οικονομική Επιτροπή.

Το ιστορικό
Ειδικότερα στην γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Ρόδου κ. Δημήτρη Σαλαμαστράκη, αναφέρεται: «Με το από 15-7-1998 Προεδρικό Διάταγμα «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης του οικισμού Σορωνής» εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη της τότε Κοινότητας Σορωνής. Σε εφαρμογή του Π.Δ. συντάχθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου η οικεία Πράξη Εφαρμογής του οικισμού Σορωνής του τότε Δήμου Καμείρου.

Μεταξύ των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης περιλαμβάνονταν και τα παρακάτω ακίνητα τα οποία ανήκουν στην κυριότητα του Ιερού Ναού Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά Σορωνής, από την αρχική θεμελιώδη καταγραφή:
1) αγρός που βρισκόταν στην κτηματική περιφέρεια Σορωνής, έκτασης 720 τ.μ.
2) αγρός που βρισκόταν στη θέση «Κολιτσίδες» της κτηματικής περιφέρειας Σορωνής, έκτασης 1.340 τ.μ.

Σύμφωνα με τους πίνακες της πράξης εφαρμογής Σορωνής, όπως αυτοί διορθώθηκαν με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 3781/22-05-2014 έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Ιερός Ναός του Ευαγγελιστού Λουκά δικαιούται αποζημίωση:
1) για την κτηματολογική μερίδα 699 γαιών Σορωνής από το δήμο Ρόδου για 660,50 τ.μ., ενώ δεν οφείλει εισφορά σε γη
2) για την κτηματολογική μερίδα 897 γαιών Σορωνής από το δήμο Ρόδου για 377,70 τ.μ., ενώ οφείλει εισφορά σε χρήμα για 15.47 τ.μ.

Με τη με αριθμό 1 / 2 -11-2011 έκθεση της Επιτροπής του ΠΔ 5/1986 προσδιορίστηκε η τιμή αποζημίωσης για την εισφορά σε χρήμα για τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στην επέκταση του σχεδίου πόλεως Σορωνής, μεταξύ των οποίων και τα παραπάνω ακίνητα στο ποσό των 40 ευρώ ανά τ.μ.

Για την καταβολή της αποζημίωσης για τα απαλλοτριούμενα τμήματα των ακινήτων του ο Ιερός Ναός άσκησε την από 24-3-2014 αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου που στρεφόταν εναντίον του δήμου Ρόδου και ζητούσε να αναγνωριστεί ότι είναι δικαιούχος αποζημίωσης για τα παραπάνω τμήματα.

Επί της αίτησης αυτής εκδόθηκε η με αριθμό 20/2015 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία αναγνωρίστηκε ο Ιερός Ναός Σορωνής ως δικαιούχος αποζημίωσης».

Στην γνωμοδότηση γίνεται επίσης αναφορά σε δύο άλλες περιπτώσεις απαλλοτριώσεων στην περιοχή, έτσι ώστε να υπάρχει εικόνα για τις τιμές ανά τ.μ. Πιο συγκεκριμένα στην μια περίπτωση κάτοικος της Σορωνής πέτυχε να υπάρξει απόφαση για προσωρινή τιμή 66 ευρώ ανά τ.μ., αλλά ο δήμος με την έφεση που άσκησε και εκδικάζεται στις 25-9-2015 ζητάει να προσδιοριστεί η τιμή στα 45 ευρώ.
Επιπλέον ένας ακόμη κάτοικος πέτυχε με απόφαση που εκδόθηκε μέσα στο 2015 να προσδιοριστεί προσωρινή τιμή στα 55 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου Ρόδου προτείνει να αποζημιωθεί ο Ιερός Ναός Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά Σορωνής και για τα δύο ακίνητα με τιμή 40 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή για το μεν πρώτο το ποσό που προκύπτει ως αποζημίωση είναι 26.420 ευρώ, για το δε δεύτερο 14.489,20 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Ιερός Ναός με την αίτησή του για συμβιβασμό αποδέχεται να αποζημιωθεί με τα παραπάνω ποσά. Ακόμη αξίζει να αναφερθεί ότι η Οικονομική Επιτροπή με την 53/2015 απόφασή της, συμβιβάστηκε με τον Ιερό Ναό Σορωνής για τον καθορισμό αποζημίωσης για άλλα τμήματα, δύο άλλων ακινήτων του με κτηματολογικές μερίδες 757 και 939 γαιών Σορωνής με το ποσό των 58 ευρώ και 55 ευρώ αντίστοιχα. Τελικά η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ρόδου έκανε ομόφωνα αποδεκτή την εισήγηση και απομένει να ψηφιστεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας για να ολοκληρωθεί ο εξώδικος συμβιβασμός των δύο πλευρών.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος