Διπλώματα σε Ιταλούς φοιτητές

Διπλώματα σε  Ιταλούς φοιτητές

Διπλώματα σε Ιταλούς φοιτητές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 380 ΦΟΡΕΣ

Για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Αιγαίου

Στο δημαρχείο της Ρόδου πραγματοποιήθηκε χτες η τελετή απονομής των διπλωμάτων στους εννιά φοιτητές του Ιταλικού πανεπιστημίου του Teramo που παρακολούθησαν μαθήματα στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν πριν μία εβδομάδα στο ινστιτούτο Αιγαίου της θάλασσας και του ναυτικού δικαίου που εδρεύει στο νησί μας και ολοκληρώνονται σήμερα με απόλυτη επιτυχία.

Τα διπλώματα απένειμε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου. Αμέσως μετά την τελετή ο διευθυντής του ινστιτούτου δικηγόρος Νίκος Σκούρτος η θητεία του οποίου μάλιστα ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια από τον υπουργό Δικαιοσύνης, δήλωσε στη «Ρ» τα εξής: «Ήρθαμε στο δήμο της Ρόδου μαζί με τους φοιτητές και τους υπεύθυνους του προγράμματος του πανεπιστημίου του Τέραμο της Ιταλία μετά την ολοκλήρωση ενός μεταπτυχιακό δευτέρου βαθμού.

Είναι η τρίτη φορά που επιλέγουν το ινστιτούτο μας το ινστιτούτο του δικαίου της θάλασσας για να έρθουν να κάνουν την εβδομάδα του μεταπτυχιακού τους καθώς πρέπει να το κάνουν στο εξωτερικό.

Κάνουν 25 ώρες μαθήματα, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Σάββατο, και το οργανώσαμε με συνεργάτες του ινστιτούτου ανά την Ελλάδα. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν εννιά άτομα και είναι ο υψηλότερος βαθμός μεταπτυχιακού στην Ιταλία.

Από την τελετή απονομής  των διπλωμάτων
Από την τελετή απονομής των διπλωμάτων

Το αντικείμενο ήταν ναυτικό δίκαιο και δίκαιο της θάλασσας και οτιδήποτε έχει σχέση με τη θάλασσα και την οικονομία της. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στα θέματα αστυνόμευσης των θαλάσσιων συνόρων προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί, τελωνειακά θέματα, θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, ναυτιλίας οργάνωσης ναυτιλιακής επιχείρησης, ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων.

Το ινστιτούτο Αιγαίου έχει πάρα πολλές συνεργασίες. Είχαμε και το πανεπιστήμιο της Οδησσού 15 φοιτητές για μαθήματα, μετά είχαμε το πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης για 3 εβδομάδες, στις 5 Ιουλίου ξεκινά η Ροδιακή Ακαδημία του δικαίου της θάλασσας για 20ή χρονιά με 57 συμμετέχοντες από 37 χώρες, όλοι ανώτατοι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών πρέσβεις, πρόξενοι, διευθυντές υπουργείων, και μετά θα έχουμε συνεργασία με τους Κινέζους.

Το ινστιτούτο έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συνεργασία με την Κίνα και αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν η έλευση στη Ρόδο το Φεβρουάριο μίας αντιπροσωπείας 16 εκπροσώπων της πόλης Τσίνταου μία ναυτική πόλη ένα τεράστιο λιμάνι.

Υπογράψαμε ένα συμφωνητικό συνεργασίας με όλα τα Κινεζικά ιδρύματα της περιοχής αυτής με πληθυσμό 9 εκατομμύρια κατοίκους. Το έτος 2015 ήταν και το έτος συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας εμείς αναλάβαμε να διοργανώσουμε Σεπτέμβριο- Οκτώβριο κάτι πολύ σημαντικό. Είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους».

Σε ερώτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα του ινστιτούτου που βρίσκονται στην τράπεζα της Ελλάδας τα οποία με εντολή της κυβέρνησης δεσμεύονται, ο κ. Σκούρτος απάντησε ότι μέσα στις επόμενες μέρες όταν συνεδριάσει το νέο δ.σ. για να ασχοληθεί με τις πληρωμές θα υπάρξει ακριβής εικόνα για την τύχη τους.

«Τα ταμειακά διαθέσιμα του ινστιτούτου ήταν πάντα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δε ξέρουμε αν τα έχουν δεσμεύσει, τώρα που διορίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης το καινούριο δ.σ. θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση στις αρχές Ιουλίου τότε θα δούμε το θέμα γιατί πρέπει να γίνουν και οι πληρωμές» είπε ο διευθυντής του προσθέτοντας τα εξής:

«Το ινστιτούτο Αιγαίου διοικείται σύμφωνα με το νόμο από εκπροσώπους όλων των Ελληνικών πανεπιστημίων. Είναι εννιαμελές το δ.σ. και φέτος για πρώτη φορά εκπροσωπείται και ο δικηγορικός σύλλογος Πειραιά γιατί είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας και είναι και ένας δικηγορικός σύλλογος ο οποίος λόγω της θέσης του έχει μεγάλη σχέση με τη ναυτιλία και το ναυτικό δίκαιο και διοργανώνουν πολύ σημαντικά συνέδρια και η παρουσία τους εμπλουτίζει το δ.σ.»

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών