Δύο Σύριοι στο εδώλιο για το ναυάγιο στο "Ζέφυρος"

Δύο Σύριοι στο εδώλιο για το ναυάγιο στο "Ζέφυρος"

Δύο Σύριοι στο εδώλιο για το ναυάγιο στο "Ζέφυρος"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 357 ΦΟΡΕΣ

Στις αρχές Ιουλίου στο Τριμελές Εφετείο επί κακουργημάτων

Το ναυάγιο του ξύλινου σκάφους με τους 92 μετανάστες, που σημειώθηκε τον Απρίλιο λίγα μέτρα από την ακτή Ζέφυρος της Ρόδου και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τρεις άνθρωποι, θα αναβιώσει στις αρχές Ιουλίου στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν δύο Σύριοι ηλικίας 26 και 27 ετών οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί από τους αλλοδαπούς διασωθέντες ως οι κυβερνήτες τους σκάφους.

Οι δύο αλλοδαποί κατηγορούνται για μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στο εσωτερικό της χώρας, πολιτών τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος από κοινού και από κερδοσκοπία κατά συρροή εκ της οποίας πράξης επήλθε θάνατος και μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, πρόκληση ναυαγίου από το οποίο επήλθε θάνατος και κίνδυνος για άνθρωπο καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Για αυτές τις κατηγορίες οι δύο Σύριοι, οι οποίοι βρίσκονται προφυλακισμένοι, απολογήθηκαν συνοδευόμενοι από το δικηγόρο τους κ. Στέλιο Αλεξανδρή στην ανακρίτρια Ρόδου όπου και αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και ισχυρίστηκαν πως και αυτοί είναι παράτυποι μετανάστες που έφυγαν από τον εφιάλτη του πολέμου που ζούσαν στην πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Ειδικότερα, οι αλλοδαποί είπαν πως το σκάφος το οδηγούσε ένας Τούρκος και πίσω ακριβώς από αυτό είχε δεμένο ένα μικρό ταχύπλοο. Όταν ξεκίνησαν από τις τουρκικές ακτές, διαπίστωσαν ότι ο καιρός ήταν αρκετά κακός, και πως δεν υπήρχαν σωσίβια ή σωστική λέμβος εκτός από το ταχύπλοο που είχε δέσει ο Τούρκος. Όταν πέρασαν την οριογραμμή και μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο Τούρκος καπετάνιος – σύμφωνα με τους Σύριους- έδεσε το τιμόνι του σκάφους με ένα σχοινί και τους είπε πως θα τους πάει στην ακτή. Ο ίδιος πήδηξε στο ταχύπλοο και αφού έκοψε το σχοινί τράπηκε σε φυγή αφήνοντάς τους στο έλεος της θάλασσας και του καιρού.

Οι δύο αλλοδαποί ισχυρίστηκαν πως λίγη είδαν τα όσα συνέβησαν αφού οι περισσότεροι μετανάστες βρίσκονταν στην καμπίνα. Ο 26χρονος όμως και ο 27χρονος που είχαν δει, αντιλήφθηκαν ότι το σκάφος ήταν πλέον ακυβέρνητο και υπήρχε κίνδυνος να βουλιάξουν. Έτσι αποφάσισαν να προσπαθήσουν να το κουμαντάρουν καθώς γνώριζαν λίγα πράγματα. Και οι δύο Σύριοι αρνήθηκαν ότι αυτοί έκαναν την μεταφορά και δήλωσαν στην ανακρίτρια ότι είχαν καταβάλλει το ποσό των 1800 δολαρίων ο καθένας, μετά από παζάρια με τα μέλη του κυκλώματος.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση των δύο Σύριων, στέλνοντας τους στις φυλακές.

Βούλιαξε σε λίγα λεπτά
Το ναυάγιο έγινε περίπου στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας 20 Απριλίου 2015, μόλις 30- 50 μέτρα από την ακτή Ζέφυρος της Ρόδου.
Στο σημείο υπάρχουν βράχια που δεν φαίνονται καθώς είναι κάτω από το νερό, πάνω στα οποία προσάραξε το ξύλινο σκάφος που μετέφερε συνολικά 92 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά, και οι περισσότεροι επιβάτες είτε δεν γνώριζαν κολύμπι είτε δεν είχαν σωσίβια!

Μέσα σε λίγη ώρα ήδη το μισό πλοίο είχε βουλιάξει! Τα κομμάτια του είχαν διαλυθεί και βρίσκονταν στη θάλασσα, μαζί με ανθρώπους που φώναζαν καλώντας με όση δύναμη είχαν στα πνευμόνια τους, βοήθεια!
Περαστικοί αλλά και εργαζόμενοι στο κτίριο της Εφορίας είδαν το σκάφος και κάλεσαν το Λιμεναρχείο.

Από εκείνη την ώρα άρχισε μία μαζική προσπάθεια διάσωσης των παράτυπων μεταναστών. Λιμενικοί, εθελοντές, απλοί πολίτες βούτηξαν μέσα στα παγωμένα νερά και με αυτοθυσία κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς 89 ανθρώπους. Οι τρεις δεν τα κατάφεραν! Ένα νεαρό παλικάρι 23 ετών από την Συρία, μία 43χρονη μητέρα από την Ερυθραία και ο πεντάχρονος γιος της, ανασύρθηκαν νεκροί!

Ακόμη και απλοί πολίτες που βρέθηκαν εκεί από ενδιαφέρον ή ακόμη και περιέργεια δεν δίστασαν να πέσουν στη θάλασσα και να βοηθήσουν στη διάσωση. Στην ίδια επιχείρηση πήραν μέρος επίσης, ελικόπτερο σούπερ πούμα, ένα ρυμουλκό, το σκάφος του λιμενικού, αρκετά ψαράδικα ακόμη και βάρκες, το έργο των οποίων αποδείχτηκε σημαντικό αφού κατάφεραν (κυρίως τα μικρά σκάφη) να ελιχθούν στα βράχια που υπάρχουν εκεί και να φθάσουν στους ναυαγούς που κρατιούνταν από τα συντρίμμια του ιστιοφόρου!
Και όσο ο καιρός αγρίευε και τα κύματα που έσκαγαν στην ακτή μεγάλωναν τόσο η προσπάθεια

όλων γινόταν εντονότερη!
Άνδρες κάθε ηλικίας, γυναίκες σε κατάσταση σοκ αλλά και παιδιά άρχισαν να βγαίνουν στα βράχια με την βοήθεια των ανδρών του λιμενικού αλλά και των εθελοντών. Άλλοι τρέμοντας από το κρύο και άλλοι μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν ότι τελικά είχαν σωθεί!
Μετά την ολοκλήρωση της διάσωσης 26 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν σε αστυνομία και Λιμεναρχείο προκειμένου να γίνουν οι νόμιμες διαδικασίες.

Όπως έγινε γνωστό, οι αλλοδαποί ήταν από Συρία και Ερυθραία. Από αυτούς 64 ήταν άνδρες, 19 γυναίκες και 6 παιδιά, οι οποίοι είχαν πληρώσει περίπου 2.300 -2.500 δολάρια ο καθένας για την μεταφορά τους. Τέσσερις από αυτούς αναγνώρισαν στα πρόσωπα των δύο Σύριων τους ανθρώπους που χειρίζονταν το σκάφος με αποτέλεσμα τη σύλληψή τους και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους.

Διαβάστε ακόμη

Στα «πράσα» πιάστηκε 42χρονος που έκλεβε βενζίνη με αντλία από πρατήριο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ελεύθερη με όρους η 30χρονη Ρομά που εμπλέκεται στην υπόθεση διαρρήξεων

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...

Συνελήφθη καταδικασθείς για ζωοκλοπή και ζωοκτονία