ΝΑΙ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ψηφίζουν οι τοπικοί φορείς

ΝΑΙ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ψηφίζουν οι τοπικοί φορείς

ΝΑΙ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ψηφίζουν οι τοπικοί φορείς

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 543 ΦΟΡΕΣ

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τουρισμό και για τις ελλείψεις στην αγορά • Ζητούν την ακύρωση του δημοψηφίσματος γιατί η χώρα οδηγείται σ’ εθνικό διχασμό

Να ακυρωθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής που θα οδηγήσει σε εθνικό διχασμό και θα υποβάλλει τη χώρα σε ακόμα δυσμενέστερες οικονομικές περιπέτειες ζητούν οι περισσότεροι επαγγελματικοί φορείς της περιοχής μας.

Τοπική αυτοδιοίκηση και παραγωγικές τάξεις της Ρόδου συναντήθηκαν χτες στην Περιφέρεια μετά από κάλεσμα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου προκειμένου να συζητήσουν για τις πολιτικές εξελίξεις και να καταλήξουν σε κοινή γραμμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγικές τάξεις απηύθυναν κραυγή απόγνωσης καθώς όπως επεσήμαναν η αγορά της Ρόδου αργοπεθαίνει, και εντός των ημερών θα στερέψουμε από τρόφιμα, καύσιμα και χρήματα.

Ήδη πολλά ΑΤΜ (πχ. Κολύμπια) δεν έχουν χρήματα για να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες, ενώ πολύ σύντομα και αν δεν αλλάξει κάτι, ξενοδοχεία θα αναγκαστούν να κλείσουν αφού δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, οι οποίοι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν και λόγω έλλειψης καυσίμων.

Αν δεν ανοίξουν σύντομα και οι τράπεζες σε περίπου δέκα μέρες όπως τονίστηκε θα τελειώσουν και τα αποθέματα των σουπερ μάρκετ, ενώ έχει σταματήσει και κάθε συναλλαγή των επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Η ομαλότητα και η κανονικότητα της ζωής σε αυτή τη χώρα, διαταράχθηκε με έναν τρόπο, που έχει βάλει τους πάντες σε μία τεράστια αγωνία για το ποιο είναι το μέλλον και για το ποιο είναι το διακύβευμα.

Φτάσαμε σε οριακό σημείο, ξεπεράστηκε και αυτό το όριο και από χτες τα μεσάνυχτα όλη η χώρα είναι στο κενό. Δε ξέρει κανένας σήμερα πότε θα επανέλθει το τραπεζικό σύστημα. Η χώρα έχει στεγνώσει από χρήματα, από φίλους και από χρόνο, αυτό είναι το τρίπτυχο που σκοτώνει.

Οι κίνδυνοι για τη χώρα είναι τεράστιοι. Η αγορά διαλύεται. Είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου που δίνει ανάσα. Περιττό να πούμε για τη σαιζόν του 2015, χάνεται και η σαιζόν του 2016. Τελικά δε χάνεται μόνο η σαιζόν αλλά χάνεται η φήμη του προορισμού.

Σαν αυτοδιοικητικοί φορείς σε κεντρικό επίπεδο πήραν αποφάσεις με εξαιρετικά ξεκάθαρο μήνυμα. Ένα μήνυμα που λέει τα εξής: είναι δημοκρατική λειτουργία αδιαμφισβήτητα συνταγματική και δημοκρατική το να προσφύγεις σε δημοψήφισμα.

Αυτό που κάνει τους φορείς να ζητούν την ακύρωση της διαδικασίας αυτής, είναι ότι τη Δευτέρα το πρωί, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα δεν έχει παραχθεί για την καθημερινότητα για τα ζητήματα που έχουν κάνει τη ζωή όλων μαρτύριο το πρακτικό αποτέλεσμα.
Είτε με ναι είτε με όχι οι αγωνίες θα είναι σχεδόν ίδιες.

Πάμε σε δημοψήφισμα με ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Να τοποθετηθούμε επί μίας δέσμης προτάσεων που κατατέθηκαν από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση. Ισχύει αυτή η δέσμη; νομίζω όχι. Υπάρχει μία διαδικασία συζήτησης ζωντανή, φαίνεται ότι έγιναν βήματα και από τις δύο πλευρές.
Εγώ θα συμμετάσχω ως πολίτης σε αυτό το δημοψήφισμα αλλά θα απαντήσω σε αυτό το οποίο η δική μου πολιτική πείρα με οδήγησε να εξάγω ως πραγματικό διακύβευμα.

Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια με όλα προβλήματα που υπάρχουν είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Από χτες τα μεσάνυχτα δεν έχουμε κοινοτικούς πόρους.

Θα χάσουμε τα προγράμματα απασχόλησης και τις επιδοτήσεις, τη βοήθεια στο σπίτι, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το τεχνικό πρόγραμμα σε κάθε φορέα και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι όλα κοινοτικοί πόροι.

Γίνεται μία υπερεκμετάλλευση σε όρους όπως την αξιοπρέπεια και αναρωτιέμαι είναι αξιοπρέπεια η ουρά για τα 60 ευρώ; τα διλήμματα είναι βαριά, μεγάλη ανησυχία για το διχασμό γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι όποτε βρεθήκαμε σε αυτό το σταυροδρόμι σπανίως τον αποφύγαμε.

Γι’ αυτό είναι το αίτημά μας να ακυρωθεί η διαδικασία. Δεν έχει χάσει τη λαϊκή εντολή ο Έλληνας πρωθυπουργός, όμως δεν έχει δικαίωμα να ρίξει τη χώρα σε αυτό το κενό. Η χώρα είναι σε μία κλωστή.

Αυτοί που είναι στο ναι θέλουν τα μέτρα των δανειστών; Ποιόν υπηρετεί η δραχμή; Φυσικά τον πλούσιο. Ποιόν ευνοεί η πτώχευση; Αυτόν που έχει χρήματα. Πρέπει να τελειώσουμε με τις ψευδαισθήσεις και τις εύκολες λύσεις.

Δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή. Πρέπει να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση. Έχει την απόλυτη και έμπρακτη στήριξή μας. Υπάρχει χρόνος μέχρι την Κυριακή».


Ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος μιλώντας στη συνάντηση τόνισε ότι η αγωνία καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του καθενός προσθέτοντας ότι, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν τις φανταζόμασταν.

«Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες μόνο και με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Μέσα από την καθημερινότητα αναδείχτηκε ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένα μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε αυτές τις μέρες είναι ο διχασμός, η παθογένεια του ελληνικού κράτους η μεγάλη κατάρα της φυλής.

Για όσο χρόνο χρειαστεί να μπεί η χώρα στο δρόμο της οι φορείς των ΟΤΑ δεν θα μπορούν να προσφέρουν ούτε τα ελάχιστα στους πολίτες. Παρ’ όλα αυτά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Αν στα μέσα ενημέρωσης παρουσιαστούν εικόνες που δεν αντιπροσωπεύουν τη Ρόδο φαντάζεστε ποια θα είναι η επίπτωση; Αν σταματήσουν για παράδειγμα τα λεωφορεία της ΡΟΔΑ και δε μεταφέρουν τουρίστες; Αν δε μπορούν να λειτουργήσουν οι δομές;

Θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολες στιγμές. Η επόμενη μέρα θα έχει εκτός από το οικονομικό κενό και το κοινωνικό κενό. Δε ξέρω αν θα υπάρχουμε ως κοινωνία και αν θα μπορούμε να πορευτούμε.

Οι δήμαρχοι του νοτίου Αιγαίου θα ζητήσουμε με επιστολή την ανάκληση του δημοψηφίσματος και η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο την ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας.

Στην αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Το δημοψήφισμα πρέπει να ακυρωθεί γιατί είναι κενό περιεχομένου όσον αφορά τα ερωτήματα. Μία προσβολή στον ελληνικό λαό, όταν θέτεις ένα δημοψήφισμα το ακυρώνεις συνταγματικά καθώς το περιεχόμενό του είναι απατηλό. Εξαπατά τον Έλληνα πολίτη γιατί είναι κενό περιεχομένου, όταν άλλα θέλει να εκμαιεύσει και όταν άλλα εκφράζει μέσα από τη διατύπωση του ερωτήματος.

Αν οδηγηθούμε σε αυτό οι σύντομες διαδικασίες οδηγούν κάποιον να αποφασίσει υπό το θυμικό της οργής του παράπονου της αγανάκτησης για τα μέτρα και τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί όμως αυτό δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Ο καλύτερος σύμβουλος είναι η λογική η οποία λέει ότι δεν μπορούμε να εκτραπούμε από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Έχουμε ευθύνη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας» κατέληξε ο δήμαρχος.


Χ. Κόκκινος
Μιλώντας στη συνάντηση ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος επεσήμανε ότι υπάρχει ένα διαδικαστικό ζήτημα καθώς το δημοψήφισμα είναι στην κυριολεξία στον αέρα.
Το εκλογικό υλικό έπρεπε να είχε φτάσει στην Περιφέρεια μέχρι και χτες το πρωί για να σταλεί σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Ρόδου και των άλλων νησιών, αλλά δυστυχώς ακόμα το περιμένουν ( σχετικά έγραψε η «Ρ»)
Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου ώστε να σταλεί με κάθε δυνατό τρόπο και κυρίως με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.

Γ. Μαχαιρίδης
Το κίνδυνο να οδηγηθούμε σε νέο εθνικό διχασμό επεσήμανε μιλώντας χτες και ο Γιάννης Μαχαιρίδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δε φταίνε οι Ευρωπαίοι για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα. «Πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια, εμείς φατάιμε που κάναμε ένα αντιπαραγωγικό κράτος» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι εδώ και 20 χρόνια ζούμε από πόρους της ΕΕ.

Α. Καμπουράκης
Την έντονη ανησυχία του για την τραγική κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία στο νησί μας, τις προσεχείς μέρες εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΞΡ Αντώνης Καμπουράκης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά το πολύ σε 10 με 12 μέρες τα ξενοδοχεία στο νησί μας θα κλείσουν αναγκαστικά καθώς δεν θα μπορούν να προμηθευτούν με τα απαραίτητα για τη σίτιση και εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Πρόβλημα θα υπάρξει όμως σύντομα και με τις μετακινήσεις των εργαζομένων σε αυτά καθώς τα καύσιμα θα στερέψουν και τα μέσα μεταφοράς θα ακινητοποιηθούν. Βέβαια το πρόβλημα θα αφορά και τη μεταφορά των τουριστών.
Η κατάσταση αυτή παρά τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές που προσφέρουν θα αποθαρρύνει τους τουρίστες για διακοπές στο νησί.

Γ. Πάππου
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, περιέγραψε την κατάσταση στην αγορά, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις τις τελευταίες μέρες υπολειτουργούν. Οι δυσχέρειες στις συναλλαγές εμποδίζουν την προμήθεια των επιχειρήσεων τροφίμων κυρίως με νωπά προϊόντα.
«Η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε σε ποιο καθεστώς δραχμής θα επιστρέψουμε; Επ’ αυτού δήλωσε ότι η ισοτιμία της δραχμής δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αυτή που κάποιοι θέλουν να φαντάζονται και να νομίζουν καθώς υπογράμμισε ότι θα προηγηθεί υποτίμηση η οποία θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία.

Ν. Μπόνης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που βιώνει αυτές τις μέρες η τοπική αγορά, τονίζοντας ότι οι εισπράξεις βρίσκονται σε τραγική θέση.

Μ. Μιχαήλ
Ο πρόεδρος του οικονομικού επιμελητηρίου Μιχάλης Μιχαήλ υπογράμμισε ότι η έλλειψη ρευστότητας θα μας οδηγήσει σε ακόμα πιο οδυνηρές καταστάσεις ζητώντας να σταματήσουν οι πειραματισμοί.

Κ. Κωνσταντινίδης
Υπέρ του ναι τάχθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Κώστας Κωνσταντινίδης, τονίζοντας ότι εκτός Ευρώπης θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πολλαπλάσια προβλήματα διακυβεύοντας το μέλλον των παιδιών μας. Θα βρεθούμε, όπως είπε, στην απόλυτη φτώχεια, καθώς οι πλούσιοι είναι οι μόνοι που θα επιζήσουν.
Μιλώντας για την κατάσταση στον τουρισμό, τόνισε ότι οι ακυρώσεις είναι περισσότερες από τις κρατήσεις και ότι το μέλλον είναι ζοφερό για τον τουρισμό μας.

Ι. Γρύλλης
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ιάκωβος Γρύλλης επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να «δώσει» γραμμή στους συναδέλφους του για το τι θα πράξουν, καθώς όπως τόνισε κάθε ένας έχει τα δικά του κριτήρια και ερεθίσματα ώστε να αποφασίσει.

Κοινή δήλωση των φορέων

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι φορείς προχώρησαν στην έκδοση κοινής δήλωσης η οποία αναφέρει τα εξής: «Ενωμένοι , κοινωνία και κόσμος της εργασίας απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το δημοψήφισμα που μολύνει με το μικρόβιο του διχασμού την ελληνική κοινωνία και την αποκόπτει από την θέση όπου ανήκει. Τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Το δημοψήφισμα, εκ των εξελίξεων πλέον, είναι άνευ αντικειμένου. Αν η κυβέρνηση δεν το ανακαλέσει, είναι βέβαιον ότι οδηγούμαστε σε μια άλλη, τριτοκοσμική Ελλάδα.
Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, διατρανώνουμε με όλους τους τρόπους και με κάθε μέσο την πίστη μας στο «NAI» και ότι θα παλέψουμε γι αυτό.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι το «NAI» δεν είναι «ορφανό», είναι υπερήφανη και υπεύθυνη θέση από όλους εμάς, που δεν διαπραγματευόμαστε τη συμμετοχή της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης .

Διότι ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης και το ευρώ είναι μονόδρομος για την Ελλάδα και μη διαπραγματεύσιμο κεκτημένο για τους Ευρωπαίους Έλληνες πολίτες.
Διότι δεν παραδίδουμε τη χώρα στην ραγδαία φτωχοποίηση, που θα μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε ανθρώπινα ερείπια.
Διότι δεν θα ανεχθούμε άλλο τον εγκληματικό λαϊκισμό που οδήγησε την Ελλάδα στα σημερινά αδιέξοδα.

Εδώ και λίγες ώρες, έχει γίνει πραγματικότητα το αδιανόητο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, σε οικονομικό, νομικό και πολιτικό κενό.
Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αυτήν τραγωδία. Να επιστρέψει η χώρα και η ζωή των Ελλήνων πολιτών στην κανονικότητα.
Ο μόνος τρόπος είναι ένα γενναίο, καθαρό, υπερήφανο «ΝΑΙ».

Το «NAI» που σηματοδοτεί για τον ελληνικό λαό το τέλος των ψευδαισθήσεων, το τέλος του εγκληματικού λαϊκισμού, την επιστροφή στην αλήθεια ως μόνη οδό σε ένα δρόμο αναστροφής της οικονομικής και ηθικής κατάπτωσης, την επάνοδο στην ομαλότητα και την κανονικότητα, την επανάκτηση της αξιοπρέπειας που πεθαίνει καθημερινά μπροστά στα ATM

Οι συνυπογράφοντες:
Γεώργιος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Φώτης Χατζηδιάκος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου
Ιωάννης Μαχαιρίδης, τ. Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Χατζής Χατζηευθυμίου, πρώην Δήμαρχος Ροδίων
Ιωάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Αντώνιος Καμπουράκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Κώστας Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ
Μιχαήλ Μιχαήλ, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Νικόλαος Μπόνης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
Παναγιώτης Καραγιάννης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου
Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου
Γιώργος Ματσίγκος, Πρόεδρος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου
Χαράλαμπος Παλογιαννίδης, Διευθυντής ΠΡΟΤΟΥΡ
Κωνσταντίνος Σαρρής, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
Κώστας Κατσίβας, Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων
Νικόλαος Τσούλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου
Ιωάννης Κλούβας, Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου
Κατερίνα Παπασάββα, Πρόεδρος Συλλόγου Πτυχ. Αισθητικών Δωδεκανήσου & Κυκλάδων

Ανακοίνωση Χ. Κόκκινου
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε χτες ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος αναφέρεται τόσο στο ότι δεν έχει φτάσει το εκλογικό υλικό για το δημοψήφισμα όσο και στην παρουσία του στη χτεσινή συνάντηση των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας.
«Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος, υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Δωδεκάνησο ενημερώνει ότι η εκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος βρίσκεται στον κυριολεξία στον αέρα.
Παρά την έγκαιρη αποστολή εγγράφων (29/6/2015) προς το Υπουργείο Εσωτερικών που αναφέρει ότι για λόγους νησιωτικότητας το εκλογικό υλικό (φάκελοι, ψηφοδέλτια, βιβλία εκλογικών διαδικασιών, εκλογικοί κατάλογοι) έπρεπε να είχε φτάσει το αργότερο μέχρι -Τετάρτη 1/7/2015- στη Ρόδο (στα γραφεία της ΠΝΑ) ώστε να γίνει η ομαλή διανομή του στα νησιά. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ο κ. Χ. Κόκκινος ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαντορινιό και κ. Γάκη και τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κόνσολα που επικοινώνησαν μαζί του και ζήτησε την συμπαράστασή τους. Ο ίδιος μετά την αυριανή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στα γραφεία της ΠΝΑ στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών και να γίνουν αντιληπτές οι ειδικές συνθήκες της περιοχής μας λόγω νησιωτικότητας.

«Σήμερα το μεσημέρι 1/7/2015 ο κ. Κόκκινος παραβρέθηκε στην συνάντηση των παραγωγικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Ρόδου που διοργάνωσε η ΠΝΑ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου καταγράφηκε η αγωνία των πολιτών ενόψει του Δημοψηφίσματος».


Ανακοίνωση Γ. Φλεβάρη
«Σέβομαι όσους αποφάσισαν να ψηφίσουν ναι στο δημοψήφισμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σέβομαι όσους αποφάσισαν να ψηφίσουν όχι. Οι μεν και οι δε, μαζί με όσους σκέφτονται να μην συμμετέχουν στο δημοψήφισμα, αν γίνει, είναι ο Ελληνικός λαός. Η οικογένειά μας, τα αδέρφια μας, οι φίλοι μας, οι συγγενείς, οι συνεργάτες, ο γείτονας, ο πλησίον μας.

Δεν είναι εχθρός μας όποιος ψηφίζει διαφορετικά απ’ ότι εμείς. Έχει άλλη άποψη και έχουμε δημοκρατία. Συνάντησα πριν λίγο στο δρόμο έναν αδελφικό φίλο, που πάντα είναι δίπλα μου στα εύκολα και τα δύσκολα και έχει «ματώσει» όποτε χρειάστηκε για μένα. Αφού μιλήσαμε, μοιράζοντας σκέψεις και αγωνίες, μου είπε ότι θα βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από αυτήν που θα βρεθώ εγώ την Κυριακή.

Πώς μπορώ να μην τον σεβαστώ; ΠΏς μπορώ να μην σεβαστώ τους ανθρώπους που στήριξαν την παράταξη κι εμένα προσωπικά με την δική τους δύναμη, εκτίμηση και σεβασμό για μένα; Οι ανθρώπινες σχέσεις και η ζωή είναι αμφίδρομες και επιβεβαιώνονται συνεχώς. Πολλοί από αυτούς που νιώθουμε κοντά μας όπως μας νιώθουν και αυτοί, θα βρεθούν την Κυριακή απέναντί μας κι εμείς απέναντί τους. Έχουμε και έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα.

Σεβόμαστε τον εαυτό μας όταν δεχόμαστε τη διαφορετικότητα της γνώμης του άλλου. Όταν προχώρησα στους δρόμους της πόλης, λίγο πριν φτάσω στο κέντρο, συνάντησα δυο γνώριμους μου από παλιά, έναν συνομήλικο μου κι έναν μεγαλύτερο να συζητούν. Ποτέ δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις ούτε συμπάθειες, ανήκαμε πάντα σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και κάποιες φορές και με τους δυο, είχα έντονους διαξιφισμούς και είχαμε πολιτικές αντιπαραθέσεις με σκληρές εκφράσεις.

Τώρα μου είπαν και οι δυο ότι οι ψήφοι μας θα προσμετρηθούν στην ίδια θέση υπέρ του ΝΑΙ, της Ελλάδας και της Ευρώπης… Γνωρίζω καλά και κάθε στιγμή αυτό επιβεβαιώνεται ότι η μάχη της Κυριακής δεν αποτελεί μια συμβατική αναμέτρηση. Οι όροι και τα όπλα των «μονομάχων» είναι ασύμμετρα και αντισυμβατικά. Δεν θα διεξαχθεί με τα δεδομένα της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας από την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους έως σήμερα. Προσοχή και ψυχραιμία, σύνεση και συναίνεση. Ναι στην ενότητα και την ομοψυχία! Όχι στο διχασμό της Ελληνικής κοινωνίας».

Ανακοίνωση διευθυντών ξενοδοχείων
«Το ΔΣ του Συλλογου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου συνεδρίασε εκτάκτως λογω των ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και δηλώνει τα εξής:
Το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα λόγω της ασάφειας αλλά και της ανύπαρκτης πρότασης για την επόμενη ημέρα, θεωρούμε ότι δεν δίνει καμιά λύση αλλά επιτείνει τα προβλήματα της χώρας
Η χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η διενέργεια του Δημοψηφίσματος ήταν καταστροφική και έχει ήδη σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και ιδιαίτερα στο πλέον δυναμικό της κομμάτι, που είναι ο Τουρισμός που εμείς εκπροσωπούμε

Δεν καλυπτόμαστε από την δημιουργική ασάφεια που είναι πάντα ένα όπλο στα χέρια των δυνατών αλλά και αυτών που θέλουν τα λεγόμενα τους να επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες
Πιστεύουμε ότι στην δεδομένη στιγμή, το ΝΑΙ αποτελεί μονόδρομο, ρεαλιστική επιλογή αλλά και μοναδικό εχέγγυο για την παραμονή μας στο Ευρώ!»

Σχέδιο εκκένωσης της χώρας από τους τουρίστες
Όπως αναφέρει το Χρήμα και Τουρισμός «δυστυχώς μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, μεγάλοι tour operators του εξωτερικού, με εντολή των κεντρικών γραφείων, καταρτίζουν σχέδια εκκένωσης της χώρας, από τους τουρίστες, τα οποία θα ενεργοποιηθούν, αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, με ελλείψεις τροφίμων, μετρητών στα ATM's ή μη αποδοχή ξένων πιστωτικών καρτών.
Και βέβαια σε περίπτωση GREXIT, με ταραχές στο εσωτερικό της χώρας.

Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν:
- την εξασφάλιση διαμονής και τροφής
- την εξασφάλιση μικρών ποσών για μικροανάγκες
- την αυξημένη φύλαξη των κατά τόπους γραφείων των t.o's.
- τις ασφαλείς μεταφορές των τουριστών στους τόπους αναχώρησης
- την αναχώρηση για τις πατρίδες τους

Ως προς το τελευταίο, εξετάζονται δύο εκδοχές, οι οποίες διαφοροποιούνται από το αν θα είναι ανοιχτά ή όχι τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Αν ναι θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις προς το εξωτερικό.
Αν όχι, έχουν σχεδιαστεί δύο λύσεις: μεταφορά στην Αθήνα, ακτοπλοϊκώς ή οδικώς, αν είναι εν λειτουργία το "Ελ. Βενιζέλος" .
Μεταφορά σε Τουρκία και Ιταλία, αν είναι κλειστό το "Ελ. Βενιζέλος", και αναχώρηση για τις πατρίδες τους από εκεί.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί