Προβληματισμός για τη μεταφορά του νερού στα μικρά νησιά

Προβληματισμός για τη μεταφορά  του νερού στα μικρά νησιά

Προβληματισμός για τη μεταφορά του νερού στα μικρά νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 274 ΦΟΡΕΣ

Συζητήθηκε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο

Σύμπτυξη της αναβληθείσας συνεδρίασης της Αμοργού και αυτής που θα γινόταν στη Λέρο, σε μία νέα που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη στις 28 Ιουλίου, αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο στη χτεσινή έκταση συνεδρίασή του.

Το σώμα συνήλθε με τηλεδιάσκεψη σε Ρόδο και Σύρο, για να αποφασίσει πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Αμοργού που δε διεξήχθη στις 5 του μήνα λόγω του δημοψηφίσματος.

«Εναι εξαιρετικά δυσάρεστο σε όλους η μη πραγματοποίηση της συνεδρίασης της Αμοργού. Με τις τράπεζες κλειστές και τον περιορισμό στις αναλήψεις, με το δημόσιο να πληρώνει τους συμβούλους μετά από 8 και 10 μήνες για τα έξοδα που κάνουν, σήμερα δεν έχουμε το δικαίωμα ( και σήμερα είναι ηθικό ζήτημα ) να πούμε στους συμβούλους να δαπανήσουν 300-400 ευρώ για να έρθουν σε συνεδρίαση την ώρα που αυτά μπορεί να είναι τα τελευταία μετρητά για να στηρίξει την οικογένειά του.

Αυτός είναι ο λόγος που πήραμε τις αποφάσεις αυτές. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση και με τις λιγότερες μετακινήσεις» δήλωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος τοποθετούμενος επί του θέματος.
Όπως αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουλίου με τηλεδιάσκεψη σε Ρόδο και Σύρο.

Για τα άνυδρα νησιά
Συζητώντας στη συνέχεια επίσης εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της παράτασης για δύο χρόνια της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το υπουργείο Αιγαίου για τη δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού στα άνυδρα νησιά, το σώμα έδωσε τη θετική ψήφο του, αν και οι σύμβουλοι ενστερνίστηκαν τους προβληματισμούς του περιφερειάρχη για την αναγκαιότητα να δοθεί βιώσιμη λύση για τα νησιά αυτά.

Η σύμβαση έληξε στο τέλος Ιουνίου και ανανεώνεται σύμφωνα με την απόφαση για δύο ακόμα χρόνια. Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση με βάση τη σύμβαση η Περιφέρεια παρέχει νερό στα άνυδρα νησιά από τις γεωτρήσεις της Καλάθου αναλαμβάνοντας και τα έξοδα ηλεκτροδότησής τους, και το υπουργείο Αιγαίου αναλαμβάνει τη μεταφορά του νερού.


Μιλώντας για το θέμα ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «παρουσιάστηκαν και φέτος μεγάλα προβλήματα στους διαγωνισμούς για τη μεταφορά του νερού, και επειδή το Σεπτέμβριο πρέπει να είναι έτοιμοι, εμείς πρέπει από τώρα να κάνουμε όλες τις διοικητικές πράξεις.

Με αφορμή τη συζήτηση αυτή εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου να σταματήσει η διαδικασία μεταφοράς νερού και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να φτάσουν τα νησιά μας σε ένα σημείο να παράγουν εκεί το νερό το οποίο χρειάζονται.

Γιατί πιστεύουμε ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό και από την άλλη δεν είμαι σίγουρος ότι η ποιότητα του νερού που φτάνει στα νησιά μας είναι αυτή που πρέπει. Και στο τέλος τα νησιά αποκτούν νερό αφού… έχουν πρώτα ξεμείνει.

Το να χτιστεί ένα δίκτυο στα νησιά με αφαλατώσεις σκοντάφτει στο εξής: τα νησιά είναι μικροί δήμοι χωρίς προσωπικό και τεχνικούς και δε γίνεται συντήρηση των αφαλατώσεων. Γι αυτό και πολλές δε λειτουργούν.

Από την άλλη είναι πολύ υψηλό το κόστος λειτουργίας γιατί το ρεύμα χρεώνεται με οικιακό τιμολόγιο με παράδειγμα το δήμο της Σύμης που κάθε χρόνο ψάχνει χρήματα για να πληρώσει τη ΔΕΗ.

Η σκέψη ήταν όπου υπάρχουν αφαλατώσεις και όπου τοποθετηθούν καινούριες να ανατεθεί σε εταιρία η τεχνική παρακολούθησή τους.

Εμένα πολλές φορές μου είπαν από το Υπουργείο ότι αυτό έχει προχωρήσει και είναι έτοιμο να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Ξεκαθαρίζω ότι έμείς δε θέλουμε να πάρουμε αυτό το αντικείμενο πάνω μας για να έχουμε νέες αρμοδιότητες, και δεν υπάρχουν σενάρια συνωμοσίας για το θέμα, αλλά ζητάμε να δοθεί λύση και να έχουν όλα τα νησιά μας νερό»

Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση, ένα κυβικό νερού κοστίζει για να μεταφερθεί 10 με 11 ευρώ ποσό αδιανόητα υψηλό, όπως επεσήμανε ο περιφερειάρχης για να προσθέσει ότι η έρευνα αγοράς που έγινε για να λειτουργούν οι αφαλατώσεις από τους ιδιώτες έδειξε ότι το νερό έχει κόστος από 1,80 έως 3,50 ευρώ!.

Από την πλευρά τους και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι, που έλαβαν το λόγο, επεσήμαναν ότι η μεταφορά του νερού είναι δαπανηρή και ότι οι αφαλατώσεις είναι μονόδρομος, ενώ τονίστηκε ότι αν εγκατασταθούν πολλές τέτοιες μονάδες τότε θα λειτουργήσει και ένα βιώσιμο δίκτυο συντήρησης.

Μάλιστα υπογραμμίστηκε ότι αν και δόθηκαν πολλά χρήματα για την εγκατάστασή τους, σήμερα είτε υπολειτουργούν είτε δε λειτουργούν καθόλου για τεχνικούς λόγους.

Διαβάστε ακόμη

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά