Επαναλειτουργεί το κέντρο  περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Την επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλο-ντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων, ανακοίνωσε ο περιφερειακός διευθυντής Α’ βάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλης Καραγιάννης. Σε επιστολή του προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το δήμο Ρόδου ο κ. Καραγιάννης αναφέρει τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά ενημερώνω τους συμπολίτες μας Δωδεκανήσιους και Κυκλαδίτες καθώς και την εκπαιδευτική κοινότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πως επαναλειτουργεί το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ στη Ρόδο.   Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων ιδρύθηκε το 2002 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μετά από πρόταση του Δήμου Πεταλούδων.

Ουσιαστικά λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2004 με την παρουσία των πρώτων εκπαιδευτικών που στελέχωσαν το Κέντρο. Στεγάζεται σ’ ένα σύγχρονο κτίριο, το Πνευματικό Κέντρο Θεολόγο, στολίδι για την περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Θεολόγου.

Είναι το μοναδικό στο νομό Δωδεκανήσου και συμμετέχει μαζί με άλλα 29 τέτοια Κέντρα στην Ελλάδα στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα γνώσης και προστασίας του Φυσικού και Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος.

Σκοπός του ΚΠΕ. Πεταλούδων είναι η στήριξη του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Αιγαίου. Το κύριο αντικείμενο του έργου του είναι η εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές και νέους που επισκέπτονται το ΚΠΕ, τα οποία λειτουργούν υποστηρικτικά στα προγράμματα Π.Ε. που υλοποιούνται στα σχολεία.  

Επιπρόσθετα το ΚΠΕ Πεταλούδων στηρίζει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της περιοχής ευθύνης του, καθώς και φοιτητών ή μεταπτυχιακών φοιτητών του Μεταπτυχιακού Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων για θέματα Π.Ε., σε συνεργασία πάντοτε με τους Υπεύθυνους Π.Ε. της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους σχολικούς συμβούλους και τους Υπεύθυνους Καθηγητές του Πανεπιστημιακού τμήματος.

Το ΚΠΕ Πεταλούδων παρήγε στο παρελθόν εκπαιδευτικό υλικό  και συμμετέχει στα δίκτυα των α) ΚΠΕ Καστοριάς, (βιοποικιλότητα, το εργαστήρι της ζωής), β) ΚΠΕ Βερτίσκου, (Διαχείριση απορριμμάτων), γ) ΚΠΕ Αρχανών, (Τουρισμός και Περιβάλλον).  Θεωρώ δεδομένη και εγγυώμαι ως Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου  την απόλυτη συνεργασία του ΚΠΕ με την τοπική κοινωνία.

Τα σχολεία και όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές τότε μόνο πετυχαίνουν το σκοπό τους, όταν είναι ανοικτά στην κοινωνία. Φιλοδοξούμε το ΚΠΕ Πεταλούδων να αποτελέσει σημαντικό πόλο αναβάθμισης της περιοχής και όσον αφορά την πολιτιστική διάσταση και όσον αφορά την οικονομική διάσταση.

Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτιο Χατζηδιάκο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο σε θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Άγγελο Ανανία, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Στέργο Παρδαλό, τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου κ. Δημήτρη Κυπριώτη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Θεολόγου κ. Παναγιώτη Τσαλώλη, τον Σχολικό Σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Πέτρο Σπανό.    

 Οι ενέργειές τους και οι αποφάσεις τους συνέβαλαν καθοριστικά προκειμένου να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας του ΚΠΕ Πεταλούδων.    

Ο Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας
& Β/θμιας Εκπαίδευσης  Ν. Αιγαίου
Βασίλειος Καραγιάννης