Προφυλακίστηκαν 5 δουλέμποροι για τη μεταφορά μεταναστών

Προφυλακίστηκαν  5 δουλέμποροι για τη  μεταφορά μεταναστών

Προφυλακίστηκαν 5 δουλέμποροι για τη μεταφορά μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 255 ΦΟΡΕΣ

Τρεις από το Αζερμπαϊτζάν και δύο από την Τουρκία

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους τόσο οι τρεις αλλοδαποί από το Αζερμπαϊτζάν που κατηγορούνται για την μεταφορά στο νησί μας 83 παράτυπων μεταναστών, όσο και οι δύο Τούρκοι ναυτικοί που συνελήφθησαν στη Σύμη να μεταφέρουν με ιστιοφόρο σκάφος άλλους 61 αλλοδαπούς!

Σε βάρος όλων των συλληφθέντων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και χθες προσήχθησαν διαδοχικά ενώπιον του ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκαν.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Όπως είναι γνωστό, οι αλλοδαποί που κατάγονται από το Αζερμπαϊτζάν ηλικίας 55, 37 και 22 ετών συνελήφθησαν στις 14 Ιουλίου 2015 καθώς μόλις ολοκλήρωσαν την αποβίβαση, επιχείρησαν να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια, αλλά χάρη στην άμεση επέμβαση του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν ακινητοποιήθηκε ανοικτά της Χάλκης!

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μεσημέρι ψαράς που βρισκόταν στην περιοχή εντόπισε ιστιοφόρο σκάφος προερχόμενο από τα τουρκικά παράλια να προσεγγίζει βραχώδη ακτή που βρίσκεται στην Κυμισάλα, δηλαδή μεταξύ Σιάννα και Μονόλιθο και να αποβιβάζει δεκάδες αλλοδαπούς.

Άμεσα για το συμβάν ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και η αστυνομία, ενώ προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού και του Σταθμού Σαλάκου έσπευσαν στο σημείο και άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης των συνολικά 83 παράτυπων μεταναστών.

Συγκεκριμένα επρόκειτο για 11 αλλοδαπούς από το Αφγανιστάν (7 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα μωρό και 72 αλλοδαπούς από την Συρία (57 άνδρες, 6 γυναίκες και 9 ανήλικα παιδιά ηλικίας από 3 έως 8 ετών) οι οποίοι με μέριμνα Λιμεναρχείου και αστυνομίας μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο στο Καρακόνερο όπου και παρέμειναν έως την ολοκλήρωση της νόμιμης διαδικασίας σε βάρος τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο ιστιοφόρο είναι σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που πριν λίγες εβδομάδες είχε μεταφέρει και αποβιβάσει στην Αλιμιά, άλλες δύο φορές 101 και 99 παράτυπους μετανάστες αντίστοιχα!


Τους έστησαν «καρτέρι»
Σε απόμακρη παραλία της Σύμης, είχαν αποβιβάσει οι δύο Τούρκοι ναυτικοί το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Ιουλίου τους 61 παράτυπους μετανάστες, τους οποίους μετέφεραν από τα απέναντι παράλια με ιστιοφόρο σκάφος!

Ο 43χρονος και ο 41χρονος συνελήφθησαν από προσωπικό του Λιμεναρχείου Σύμης, το οποίο χρειάστηκε να στήσει «καρτέρι» στους δύο Τούρκους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να έχουν και παλαιότερα μεταφέρει αλλοδαπούς στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, όλα έγιναν στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Ιουλίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή κοντά στον όρμο της Μαραθούντας στην Σύμη. Οι λιμενικοί μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στην διάθεσή τους, στο πλαίσιο «επιχείρησης» που πραγματοποιούνταν από ξηρά και θάλασσα εντόπισαν ύποπτο ιστιοφόρο σκάφος με σημαία Αμερικής το οποίο και τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.

Τότε οι δύο Τούρκοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να αποβιβάζουν τους 61 παράτυπους μετανάστες σε βραχώδη περιοχή κοντά στον όρμο της Μαραθούντας. Μόλις οι λιμενικοί προσπάθησαν να κάνουν έλεγχο στους δύο ναυτικούς, αυτοί, αντί να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις επιχείρησαν να τραπούν σε φυγή κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Τελικά οι αλλοδαποί διακινητές συνελήφθησαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι των 61 αλλοδαπών Συριακής καταγωγής, ξεκίνησε από το Φετιγιέ Τουρκίας όπου και επιβιβάστηκαν στο ιστιοφόρο σκάφος των Τούρκων, τους οποίους και αναγνώρισαν ως μεταφορείς – διακινητές τους. Σε ότι αφορά το κόστος του ταξιδιού οι αλλοδαποί δήλωσαν ότι κατέβαλλαν το ποσό των 3000 ευρώ έκαστος προκειμένου να έρθουν στην χώρα μας.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες των διωκτικών αρχών της Σύμης προκύπτει ότι οι δύο Τούρκοι με το ίδιο σκάφος είχαν μεταφέρει ξανά παράτυπους μετανάστες στη Σύμη στο συγκεκριμένο σημείο. Το σκάφος κατασχέθηκε από το Λιμεναρχείο Σύμης και οι διακινητές μεταφέρθηκαν στην Ρόδο όπου σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Και άλλες … αφίξεις
Στον εντοπισμό και τη διάσωση 32 παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών προέβη, πρώτες πρωινές ώρες χθες, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης θαλάσσια σύνορα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015» στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά των ακτών της Κω.

Ειδικότερα, το σκάφος εντόπισε φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα στην οποία επέβαιναν οι αλλοδαποί και υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το σκάφος τους περισυνέλεξε με ασφάλεια και τους παρέδωσε στο λιμάνι της Κω, όπου συνελήφθησαν, διότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η βάρκα.

Επίσης προχθές το απόγευμα συνελήφθη στη Ρόδο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας ένας υπήκοος Συρίας για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενος από τα έναντι τουρκικά παράλια. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση.

Διαβάστε ακόμη

Στα «πράσα» πιάστηκε 42χρονος που έκλεβε βενζίνη με αντλία από πρατήριο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ελεύθερη με όρους η 30χρονη Ρομά που εμπλέκεται στην υπόθεση διαρρήξεων

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...

Συνελήφθη καταδικασθείς για ζωοκλοπή και ζωοκτονία