Οι προτάσεις του Χ. Κόκκινου για την μεταφορά νερού στα μικρά νησιά

Οι προτάσεις του Χ. Κόκκινου για την μεταφορά νερού στα μικρά νησιά

Οι προτάσεις του Χ. Κόκκινου για την μεταφορά νερού στα μικρά νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 258 ΦΟΡΕΣ

Με αφορμή τη μείωση των υδάτινων πόρων στις γεωτρήσεις

Με αφορμή τα διαρκή αιτήματα των Δήμων των μικρών νησιών μας για μεταφορά νερού ( προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω αύξησης του πληθυσμού από τους επισκέπτες) που είναι πολυδάπανη και κοστίζει στην χώρα μας στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, με δεδομένο ότι μειώνονται οι υδάτινοι πόροι από τις γεωτρήσεις και την Προγραμματική Σύμβαση που ψηφίστηκε ομόφωνα στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο (14/7/2015) με θέμα «την δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού για τα επόμενα δύο (2) χρόνια μεταξύ της ΠΝΑ και Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος με έγγραφό του επισημαίνει τα εξής:

1) Η μεταφορά νερού είναι αναγκαία αλλά κοστοβόρα. Οι αφαλατώσεις δίνουν την λύση όμως οι Δήμοι των μικρών νησιών αδυνατούν να τις συντηρήσουν λόγω έλλειψης πόρων. Στα πλαίσια της νησιωτικότητας θα πρέπει να προβλεφθεί από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση σε αυτούς τους Δήμους ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

2) Μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων η ΠΝΑ μπορεί να αναζητήσει επιπλέον πόρους για δράσεις που αντιμετωπίζουν την λειψυδρία και να προμηθεύσουν με αφαλατώσεις τα άνυδρα νησιά ( το 2009 είχαν

ενταχθεί τέτοιες δράσεις μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος όμως το 2010 λόγω αδράνειας της τότε ηγεσίας της Κυβέρνησης και της ΠΝΑ χάθηκε το έργο και πολύτιμοι οικονομικοί πόροι )

3) Η ΕΥΔΑΠ νήσων (θυγατρική εταιρία της ΕΥΔΑΠ) θα πρέπει να κάνει γνωστό το πρόγραμμά της και να αξιοποιήσει τον σκοπό της λειτουργίας της. Η προμήθεια νερού είτε με την κατασκευή υποθαλάσσιων σωλήνων είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο θα πρέπει να υλοποιηθεί και να υπάρξει συνεννόηση με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης των νησιών μας.

4) Η επισκευή και η επαναλειτουργία των προβληματικών λιμνοδεξαμενών (Καστελόριζο, Λέρο, Κάλυμνο κτλ) επιβάλλεται λόγω των μεγάλων αναγκών που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια.

5) Η φετινή χρονιά έδωσε αρκετές βροχές με αποτέλεσμα να εμπλουτιστούν και ο υδροφόρος ορίζοντας και οι υδάτινοι αποθηκευτικοί χώροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσουμε αλόγιστα και με σπατάλη. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για σωστή χρήση του νερού πρέπει να είναι διαρκής και οι πολίτες να το κάνουν πράξη.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς