Λεξικό του Ιδιώματος της Νισύρου

Λεξικό του Ιδιώματος της Νισύρου

Λεξικό του Ιδιώματος της Νισύρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 420 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίζοντας το εκδοτικό της έργο, η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών παρουσιάζει στη Νίσυρο το βράδυ της Τετάρτης 12ης Αυγούστου ε.έ. το «ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ» που συνέταξε ο γνωστός από το πολυσχιδές συγγραφικό του έργο και την ενασχόλησή του με τα τοπικά ιδιώματα των νησιών μας, δόκιμος συγγραφέας, συμπατριώτης μας Μιχάλης Σκανδαλίδης.

Πρόκειται για επιμελημένη έκδοση 736 σελίδων, που περιγράφει και διασώζει όλο τον γλωσσικό ιδιωματικό θησαυρό της διαλέκτου του νησιού μας. Καταχωρίζεται πρώτα το λήμμα, ακολουθεί το ερμήνευμα δηλαδή η σημασία του, με τις υποδιαιρέσεις του, χρήσεις και παραδείγματα, εμπλουτισμένα με ιστορικά, λαογραφικά κ.ά. στοιχεία.

Η πολυτελής έκδοση κατέστη εφικτή, με την ανάληψη της χορηγίας από το ζεύγος των συμπατριωτών μας Μιχάλη και Άννας Φραζή, οι οποίοι, ανεκηρύχθησαν ήδη Μεγάλοι Ευεργέτες της Εταιρείας. Και από τη θέση αυτή τους εκφράζονται οι θερμές ευχαριστίες.

Το λεξικό θα παρουσιάσουν η φιλόλογος και συγγραφέας Μαρία Τουλαντά-Παρισίδη και ο συντάκτης του Μιχάλης Σκανδαλίδης.
Η Εταιρεία, θεματοφύλαξ των ιστορικών γεγονότων, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της παρουσιάσεως και δυο παράλληλες εκδηλώσεις:

Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τραγικό συμβάν, θα γίνει αναφορά στη βύθιση, μετά από τορπιλισμό από γερμανικό υποβρύχιο, του υπερωκεανίου Royal Edward έξω από τη Νίσυρο, με 1.000 περίπου νεκρούς άγγλους στρατιώτες και πλήρωμα, στις 13 Αυγούστου του 1915, ενώ κατευθυνόταν από την Αλεξάνδρεια προς το πεδίο συγκρούσεων της Καλλιπόλεως, και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων εκείνων.

Στη συνέχεια, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, θα απονεμηθεί δίπλωμα τιμής στον παρασημοφορημένο με τα ανώτατα μετάλλια ανδρείας της Αμερικής, βετεράνο του πολέμου στον Ειρηνικό ωκεανό, συμπατριώτη μας Νικόλαο Κωστίδη.

Διαβάστε ακόμη

Δήμος Νισύρου: 76 χρόνια μετά, οι Παλαιστίνιοι ζουν ξανά δεύτερη Νάκμπα

Εντοπίστηκαν 44 αλλοδαποί στη Νίσυρο νωρίς το πρωί

Διανομή κατσικιών για το Πάσχα από τον δήμο της Νισύρου

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ζωντανή μετάδοση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στη Νίσυρο

Ο δήμαρχος Νισύρου στις Βρυξέλλες σε συνάντηση του δικτύου "Οικοδομώντας την Ευρώπη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης - Building Europe with local councilors BELC"

Αναβίωσε στη Νίσυρο το έθιμο της «Καλαντήρας»

Παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια Ηρακλείου της Κρήτης και συνελήφθη ο 63χρονος από τη Νίσυρο που κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και αποπλάνηση παιδιών