Τα κονδύλια δεν καλύπτουν ούτε το 15% των αναγκών

Τα κονδύλια δεν καλύπτουν ούτε το 15% των αναγκών

Τα κονδύλια δεν καλύπτουν ούτε το 15% των αναγκών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 208 ΦΟΡΕΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ούτε το 15% των αναγκών δεν καλύπτουν τα κονδύλια που στέλνονται στη δασική υπηρεσία της περιοχής μας, ενώ και από πλευράς προσωπικού υπάρχει μεγάλη έλλειψη με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αλλά αντιθέτως να πολλαπλασιάζονται.

Αυτό επισημαίνει ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο περιφερειακό συμβούλιο Λουκάς Κωτσαδάμ, ο οποίος θα καταθέσει σχετική εισήγηση στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος ( 28 του μήνα) για την αντιπυρική προστασία της ΠΝΑΙ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κωτσαδάμ αναφέρει τα εξής: «Η αντιπυρική προστασία μαζί με την αντιπλημμυρική προστασία και την αντισεισμική θωράκιση είναι από τα βασικά ζητήματα υποδομών. Το πολιτικό σύστημα που βιώνουμε δίνει ελάχιστη σημασία και προσοχή, διαθέτει από χρόνο σε χρόνο ακόμα λιγότερες δαπάνες γιατί δεν επιφέρουν άμεσα κέρδη, υποβαθμίζει τις υπηρεσίες, προωθεί την ιδιωτικοποίηση, ή την αναθέτει σε εθελοντικές ομάδες με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα εναπομείναντα δάση.

Οι αντιδραστικές αλλαγές στη νομοθεσία περί δασών την τελευταία περίοδο οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και παραπέρα εμπορευματοποίησή τους. Εκχωρούνται αρμοδιότητες για τη διαχείρισή τους σε μονοπωλιακούς ομίλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την παραχώρηση της αντιπυρικής προστασίας της Πάρνηθας σε εταιρεία με 410.000 ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για ιδιωτικοποίηση της πυρασφάλειας του βουνού.
Ταυτόχρονα εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, χωρίς τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, και υποδομές, με συνέπεια την διαφοροποίηση του επιπέδου παροχής πυρασφάλειας, την υποβάθμισή της.
Ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου όπου παραμένουν τα τεράστια προβλήματα στη δασοπροστασία-δασοπυρόσβεση και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της πυροσβεστικής αλλά και της Δασικής υπηρεσίας.

Στο πυροσβεστικό σώμα οι μειώσεις στους προϋπολογισμούς από το 2009 μέχρι και τη φετινή χρονιά ανέρχονται στο ύψος των 132 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων κατάργησαν περισσότερες από 4000 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού και παράλληλα συνεχίζουν την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (μόνιμοι, 5ετούς θητείας, εποχικοί).

Εργασιακές συνθήκες των πυροσβεστών χαρακτηρίζονται από εντατικοποίηση της δουλειάς, απλήρωτη υπερεργασία, εξαντλητικά ωράρια στα συμβάντα, πλήρης έλλειψη των μέτρων και κανόνων ασφάλειας κατά την εργασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι ελλείψεις στον ατομικό εξοπλισμό (π.χ. ατομικές προσωπίδες χορηγήθηκαν το 2011 χωρίς φίλτρο προστασίας), ο πεπαλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός με οχήματα παλιά και επικίνδυνα.

Τα κονδύλια τα οποία διατίθενται στην δασική υπηρεσία δεν καλύπτουν ούτε το 15% των αναγκών. Στα Δωδεκάνησα για το 2015 τα προϋπολογισθέντα είναι 573.000,00 ευρώ και για τις Κυκλάδες 418.200,00 . Στα ίδια προϋπολογισθέντα κονδύλια για το έτος 2014 και 2013, δόθηκαν 27.000,00 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα.
Η Δασική Υπηρεσία στα Δωδεκάνησα αριθμεί συνολικά 48 εργαζόμενους, όταν μόνο για δασοφύλακες χρειάζονται πάνω από 110 εργαζόμενους.
Από την επιγραμματική αυτή αναφορά γίνονται φανερές οι σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες υποθηκεύουν το μέλλον των δασών μας, μεγαλώνουν τους κινδύνους καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, εξαλείφουν τις αναγκαίες εργασίες και τα αναγκαία έργα υποδομών.

Χρέος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αντί να στέλνει τα αποθεματικά στην Τράπεζα Ελλάδας και με την «έξυπνη» επιχειρηματικότητα να μαζεύει κονδύλια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού, είναι να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για την πυροπροστασία. Να απαιτήσει και διεκδικήσει κονδύλια για την αντιπυρική προστασία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να απαιτήσει άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στην Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και την Δασική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της ολοκληρωτικής διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με σταθερές σχέσεις εργασίας.
Να διεκδικήσει και να συνδράμει στην κατάλληλη οργάνωση των υποδομών και του έμψυχου υλικού των επίγειων δυνάμεων, την μόνιμη παρουσία εναέριων μέσων, με χρηματοδότηση, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, να υπάρξει οριστική λύση με νομοθετική ρύθμιση για άμεση πρόσληψη με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας των εργαζομένων στην Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου»

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο