Ξεκάθαρος εμπρησμός η πυρκαγιά στα Λάερμα

Ξεκάθαρος εμπρησμός η πυρκαγιά στα Λάερμα

Ξεκάθαρος εμπρησμός η πυρκαγιά στα Λάερμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 901 ΦΟΡΕΣ

Κάηκαν 3.500 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης στην καρδιά του νησιού

Θλιβερός είναι ο απολογισμός της καμένης γης που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές το πρωί στην περιοχή «Λιβάδια», μεταξύ Λαέρμων και Απολλώνων, στη Ρόδο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις Πυροσβεστικής και Δασαρχείου, περί τις 3.000- 3.500 στρέμματα έγιναν στάχτη από το πέρασμα της φωτιάς η οποία προκλήθηκε από εμπρησμό! Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ από χθες το πρωί, μόλις η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο έπιασε δουλειά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, το οποίο είναι και αρμόδιο για να αποφανθεί για τα ακριβή αίτια που την προκάλεσαν.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα βασικά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως κάθε άλλο παρά τυχαία, ήταν η προχθεσινή φωτιά.


Καταρχήν η πυρκαγιά εκδηλώθηκε εν μέσω δασικής έκτασης στην «καρδιά» του νησιού της Ρόδου, όπου δεν υπήρχαν κοντά καλώδια της ΔΕΗ, ούτε κυψέλες μελισσών και βέβαια ούτε δρόμος σε κοντινή απόσταση για να μπορέσει κάποιος να δικαιολογήσει το «τυχαίο» της υπόθεσης.

Ως εκ τούτου οι αρμόδιες υπηρεσίες ψάχνουν και συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα αίτια που προκάλεσαν την νέα αυτή καταστροφή στο νησί μας.
Για εικοσιτέσσερις ώρες οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, εκατοντάδες εθελοντές, ιδιώτες με μηχανήματα, στρατός, αστυνομία, δήμος και Περιφέρεια έδιναν μάχη με τις φλόγες.


Οι πύρινες γλώσσες ήταν γιγάντιες και έκαιγαν ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους σε περιοχές που οι περισσότερες ήταν αδύνατον να τις προσεγγίσουν χερσαίες δυνάμεις. Οι προσπάθειες έγιναν εντονότερες τη νύχτα και μέχρι χθες το πρωί οπότε και το μέτωπο προς το χωριό Απόλλωνα έδειχνε να «κοπάζει». Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και με αυτό προς τα Λάερμα, ενώ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις είχαν γίνει ο εφιάλτης των δασοπυροσβεστών. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα αλλά και τα δύο καναντέρ βοηθώντας να τεθεί υπό έλεγχο γρηγορότερα η φωτιά.

Ωστόσο μέχρι αργά χθες το απόγευμα, όλοι όσοι επιχειρούσαν βρίσκονταν στην περιοχή και συνέχιζαν την προσπάθειά τους, ενώ και χθες βράδυ δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέμεινε στο σημείο για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Συνολικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 21 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 50 άνδρες, όλα τα οχήματα και το προσωπικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, όλες οι εθελοντικές ομάδες του νησιού, ο στρατός με προσωπικό και οχήματα, ενώ δύναμη της αστυνομίας βρισκόταν σε εγρήγορση προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων και να παρέμβει όπου απαιτούνταν. Επίσης προχθές το βράδυ ήρθαν στην Ρόδο 40 πυροσβέστες από Θεσσαλονίκη και 10 άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ χθες το πρωί με το πλοίο της γραμμής άλλα 10 πυροσβεστικά οχήματα με διπλά πληρώματα δηλαδή 40 άτομα.


Μιλώντας στην «Ροδιακή» ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ Αγαπητός Πάλλας επεσήμανε την σημαντική βοήθεια που δόθηκε από όλες τις εθελοντικές ομάδες του νησιού αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σε όλους όσοι συμμετείχαν ο κ. Πάλλας εξέφρασε τις ευχαριστίες του λέγοντας χαρακτηριστικά «ήταν καταπληκτικό πως στις 2 ή 3 τα ξημερώματα μετά από τόσες ώρες προσπαθειών πως όλοι έριχναν δίχτυα ή έφτιαχναν προστατευτικά «τείχη» για να μην περάσει η φωτιά!
Συγκινητική ήταν επίσης και η συμμετοχή απλών πολιτών οι οποίοι έσπευδαν να βοηθήσουν όπου μπορούσαν για να σωθεί το νησί μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που κάηκε ήταν δάσος, ενώ σε κάποιες περιοχές υπήρχαν χόρτα και θάμνοι. Ευτυχώς χάρη στις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν σώθηκαν και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η επόμενη μέρα, αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη για ακόμη μία φορά το νησί μας, και τα λιγοστά εναπομείναντα δάση μας, προκαλώντας θλίψη και πόνο.
Ωστόσο η όλη κατάσταση θα εκτιμηθεί πραγματικά τα επόμενα 24ωρα όταν πλέον θα έχουν σβήσει πλήρως και οι τελευταίες φλόγες από τις αναζωπυρώσεις, όταν υπάρχουν ξεκούραστα και καθαρά μυαλά για να την αξιολογήσουν.


Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ
Την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας κατάσβεσης της φωτιάς στα Απόλλωνα, εξέφρασε μιλώντας στη «Ρ» ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Ο κ. Ζαννετίδης που συνόδευσε χτες τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο στο μέτωπο της φωτιάς, μετά την εσπευσμένη επιστροφή του από την Αθήνα νωρίς το πρωί, αναφερόμενος στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν δήλωσε τα εξής: «θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όσους συμμετείχαν με κάθε τρόπο στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς. Τόσο τις χερσαίες όσο και τις εναέριες δυνάμεις, τις αρχές και τους φορείς που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν αλλά και όλους τους συμπατριώτες μας εθελοντές και ιδιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια και στήριξαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης η αποστολή των δύο αεροπλάνων Canadair, ήταν καθοριστική για την έκβαση της πυρκαγιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτη σε δυσπρόσιτα σημεία και δυσκόλευε το έργο των χερσαίων δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος από την Αθήνα όπου βρισκόταν προχτές είχε επικοινωνία με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου από τον οποίο ζήτησε επειγόντως την αποστολή αεροπλάνων Canadair, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα μόνο στην Αττική υπήρχαν 17 μέτωπα πυρκαγιάς.


Σύμμαχος όλων αποδείχτηκε τελικά ο άνεμος η ένταση του οποίου έπεσε το απόγευμα και το βράδυ και κατάφεραν οι δυνάμεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές.
Τελικά τα αεροπλάνα μαζί με τα ελικόπτερα που επιχειρούσαν, καθυστέρησαν τη φωτιά και έτσι, όπως δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης, οι επίγειες δυνάμεις παρατάχθηκαν κατά μήκος του δρόμου, την «περίμεναν» και ανέκοψαν την πορεία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφέρεια ανέλαβε τον εφοδιασμό των μηχανημάτων με καύσιμα, και την παροχή τροφής και νερού στους συμμετέχοντες.

Πάντως το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατο και δυσπρόσιτο σημείο της περιοχής, δημιουργεί προβληματισμό στις αρχές, που διερευνούν και το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο Ν. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
Τον τόπο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην κεντρική Ρόδο, μεταξύ Λαέρμων και Απολλώνων, επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και Γενικός Διευθυντής Δασών Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης.

Ο κύριος Θεοδωρίδης από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την εκδήλωση της πυρκαγιάς ήταν σε συνεχή επαφή με το προσωπικό της δασικής υπηρεσίας και, φυσικά, με την πυροσβεστική υπηρεσία που συντόνιζε την επιχείρηση κατάσβεσης με επίγεια και εναέρια μέσα.


Ο κύριος Θεοδωρίδης επιθεώρησε περιμετρικά τον χώρο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η καταστροφή στο δάσος, το οποίο σημειωτέον ήταν σε φάση αναγέννησης, είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Σύμφωνα με τον κο Θεοδωρίδη το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι αναζοπυρώσεις και για το λόγο αυτό συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες μέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και, ιδιαίτερα, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τις ομάδες εθελοντών, τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δασικής υπηρεσίας οι οποίοι έδρασαν με ταχύτητα και μεθοδικότητα.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει στις 10 Μαΐου η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024