Παρατείνονται οι μισθώσεις της Νέας Αγοράς για τρία χρόνια

Παρατείνονται οι μισθώσεις της Νέας Αγοράς για τρία χρόνια

Παρατείνονται οι μισθώσεις της Νέας Αγοράς για τρία χρόνια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 284 ΦΟΡΕΣ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για παράταση στις μισθώσεις των δημοτικών ακινήτων και, βέβαια, κυρίως της Νέας Αγοράς, κατά τρία χρόνια και με την προϋπόθεση ότι οι μισθωτές έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι και τον Απρίλιο του 2014, την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι ανοίγει το μεγάλο ζήτημα της αξιοποίησης του εμβληματικού κτιρίου για το οποίο, χθες, όλοι συμφώνησαν ότι καταρρέει.

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, πρότεινε την κατά τρία χρόνια παράταση των μισθώσεων και, όπως λέει ο νόμος, τα μισθώματα πρέπει να έχουν εξοφληθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2014, κάτι που, όπως είπε, τους απασχόλησε σχετικά με το τι θα γίνει με αυτούς που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις.
Ανέφερε, ακόμη, ότι από τα 101 καταστήματα τα 61 δεν όφειλαν, κάποιοι προχώρησαν σε ρυθμίσεις και 7-8 έχουν πολύ μεγάλες οφειλές.

Το δεύτερο που ανέφερε είναι επειδή έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από τη λήξη των συμβάσεων, γι’ αυτό και προτείνουν η παράταση να είναι τρία αντί έξι χρόνια.

Αίσθηση προκάλεσε, στη συνέχεια, η τοποθέτηση του Προέδρου των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, κ. Γιάννη Κοψιά, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες των καταστηματαρχών να εξοφλήσουν όλες τις οφειλές τους αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όταν θα πρέπει να κάνουν και ανακαινίσεις στα καταστήματά τους.

Και είπε: «Πολλοί λένε ότι είναι προνομιούχα τα καταστήματα, δεν είναι γιατί βρίσκονται σε ένα κτίριο που αντί διαμάντι είναι…ερείπιο γιατί είναι έτοιμο να πέσει». Όπως είπε, έχουν κάνει αιτήσεις στις υπηρεσίες του Δήμου γιατί μέσα στη σεζόν έχουν πέσει σουβάδες μπροστά στους τουρίστες, οι κολώνες εξωτερικά είναι διαβρωμένες και το χειμώνα στάζει εσωτερικά η αγορά και πρέπει άμεσα να γίνει επέμβαση.

«Αυτά τα μαγαζιά δεν είναι προνομιούχα, αυτά βρίσκονται σε μία τρώγλη. Όμως, ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν; Όλες οι δημοτικές αρχές; Για τα χρέη δεν έγινε καμία παρέμβαση, μόνο κάποια εξωτήρια έστειλαν!», είπε ακόμη.
Εκείνο που ζητούν είναι βάθος χρόνου πέραν της τριετίας για να μπορεί να έχουν προοπτική οι επιχειρήσεις τους και όσοι είναι στη ρύθμιση των εκατό δόσεων να παραμείνουν για να ανταπεξέλθουν και να σηκώσουν το βάρος των φόρων που θα επιβληθούν.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Στράτος Καρίκης είπε ότι η εισήγηση του αρμόδιου εντεταλμένου συμβούλου κ. Μουτάφη, εκ των πραγμάτων, κάνει αυτό που πρέπει, και ότι θα προστατέψουν την περιουσία του Δήμου, αφού δίνει το δικαίωμα σε αυτούς που πρέπει και μπορούν και δικαιούνται, να παραμείνουν. Ζήτησε, άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για όσους κατά σύστημα δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο.

Το δεύτερο είναι η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς και, όπως είπε, οι μισθωτές δεν πρέπει να φοβούνται. Είπε, όμως, ότι, ταυτόχρονα, οι μισθωτές είναι υπεύθυνοι για την καλή εικόνα του κτιρίου.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Χατζής Χατζηευθυμίου θέλησε να δώσει την πολιτική διάσταση, όπως είπε, λέγοντας πως μπορεί ο Δήμος μέσα από την αξιοποίηση της περιουσίας του να έχει οφέλη.

Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του, είπε ότι για την αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου, «δυστυχώς μικρόνοοι άνθρωποι επηρέασαν τον πρώην Δήμαρχο, τον κ. Κουσουρνά και κατάφεραν να ακυρώσουν τις ενέργειες, πιθανώς επισείοντας και ποινικές ευθύνες ενώ τα οφέλη του Δήμου θα ήταν 1,8 εκατ. ευρώ συν τα ποσοστά που κατ’ ελάχιστο θα ήταν 2%. Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Όμως τον άνθρωπο αυτό τον έχετε μαζί σας, σήμερα είναι σύμβουλός σας», είπε προς τον Δήμαρχο.

Είπε, ακόμη, ότι υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλους επενδυτές ν’ αναλάβουν το κτίριο της Νέας Αγοράς και δεν υπήρχε κανένας λόγος έξωσης των καταστηματαρχών, εκείνων που ήταν συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους. Ο επενδυτής θα αναλάμβανε το management και θα έκανε και τα συμβόλαια με τους μισθωτές που θα είχαν στη διάθεσή τους ένα ανακαινισμένο κτίριο.

Είπε, ακόμη, ότι η Νέα Αγορά θα μπορούσε να συνδυαστεί με την αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου και πάνω σ’ αυτά να στηριχθούν οικονομίες κλίμακος.
Εάν αναλάμβανε κάποιος το management, είπε, ο Δήμος θα είχε άμεσα ένα έσοδο της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ για 40-50 χρόνια.

Η Νέα Αγορά σήμερα κτιριοδομικά καταρρέει και σε μερικά στοιχεία του... από θαύμα στέκεται και μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, είπε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Υψηλάντης ενώ ανέφερε ότι κακώς σήμερα τα γραφεία στον πρώτο όροφο χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες και δεν ενοικιάζονται.

Είπε, ακόμη, ότι το καθεστώς της μίσθωσης είναι παράλογο ενώ ο Δήμος είναι απών όλα αυτά τα χρόνια, όταν το κτίριο καταρρέει, όταν ο κάθε μισθωτής κάνει την όποια αυθαίρετη κατασκευή, όταν δεν εισπράττονται τα ενοίκια.
Όπως είπε, όλη αυτή η κακοδαιμονία και τα φαινόμενα δημιουργήθηκαν κυρίως λόγω της συστηματικής απουσίας του και την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «τρώγλη» που έδωσε ο Πρόεδρος των καταστηματαρχών, ρωτώντας γιατί τότε επιμένουν και αν δεν θέλουν…άντε γεια! Ο Δήμαρχος επέμεινε στην εισήγηση ενώ συμφώνησε και με τα όσα είπε ο κ. Χατζηευθυμίου για την αξιοποίηση του κτιρίου.
Τελικά, η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αφού ο κ. Χατζηευθυμίου ψήφισε την πρότασή του και ο κ. Υψηλάντης «παρών».

Διαβάστε ακόμη

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου