Να φύγουν οι τσιγγάνοι, αλλά... πού θα πάνε;

Να φύγουν οι τσιγγάνοι, αλλά... πού θα πάνε;

Να φύγουν οι τσιγγάνοι, αλλά... πού θα πάνε;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 625 ΦΟΡΕΣ

Συμφωνούν οι φορείς, αλλά το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα

Συναινούν οι φορείς στη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από το Κορακόνερο, κάτι για το οποίο, όμως, διατηρούν χαμηλές προσδοκίες ότι θα επιτευχθεί στην πράξη και τονίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τη σταδιακή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, κάτι που αποτελεί το συμπέρασμα από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ρόδου προχθές το βράδυ.

Ως γνωστόν, στην μεθαυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προτάσσεται το θέμα του καθορισμού χώρου για τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ, όμως, το πιθανότερο είναι να γίνει, για ακόμα μία φορά, συζήτηση και όχι να ανακοινωθεί ο χώρος. Ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, όλες τις προηγούμενες ημέρες, είχε επαφές για το θέμα αυτό και, μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να έχει σχετική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Προχθές, παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ως γνωστόν έχει και τον τελικό λόγο για τους ΡΟΜΑ, ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης ο οποίος από την αρχή ξεκαθάρισε ότι αν δεν βρούμε λύση για τους ΡΟΜΑ ίσως να υποχρεωθούμε να το κάνουμε, να πάμε δηλαδή σε αναγκαστική ενέργεια, όπως έγινε με τους ΧΑΔΑ και τόνισε προς όλους ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει συναίνεση για το θέμα αυτό.

Ο Δήμαρχος, πριν υπεισέλθει στο θέμα, έκανε μία ενημέρωση σχετικά με το πως διαχειρίζεται ο Δήμος τους παράτυπους μετανάστες και τους πρόσφυγες που καταφθάνουν από άλλα νησιά και φιλοξενούνται στα Σφαγεία για μία-δύο ημέρες. Μίλησε για τα θετικά σχόλια που έχει αποκομίσει η Ρόδος και οι ρόδιοι με τη βοήθεια που προσφέρουν προς τους ανθρώπους αυτούς.

Ο κ. Χατζηδιάκος εστίασε στις «παρενέργειες» που δημιουργούνται από αυτή την κατάσταση, όπως για παράδειγμα ότι όλοι δηλώνουν Σύριοι για να φεύγουν, ενώ ουδείς μπορεί να γνωρίζει για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ τους. Γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει να διατίθενται δύο αστυνομικοί στο χώρο φιλοξενίας τους, μια και υπάρχουν εκεί αρκετοί εθελοντές όλο το 24ωρο και δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Ο ίδιος είπε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση της διαπαραταξιακής επιτροπής για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται, επίσης, ότι είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, στην οποία είναι Πρόεδρος, στην Κω όταν θα βρίσκεται εκεί και ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για τους ΡΟΜΑ
Τοποθετούμενος πρώτος ο κ. Θεοδωρίδης, καταρχήν ανέφερε ότι όπου και να πάνε οι ΡΟΜΑ δημιουργούν κάποια θέματα και τόνισε ότι ο χώρος που βρίσκονται σήμερα δεν ενδείκνυται και θα πρέπει να μετεγκατασταθούν, κάτι που πρέπει να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και από την τοπική κοινωνία και από τους ίδιους γιατί ίσως…να μη γίνει ποτέ!

Στη συνέχεια, ο Γ.Γ. έκανε γνωστό ότι τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στον Πειραιά αντιπροσωπεία τους και εκείνος τους εξήγησε ότι δεν είναι θέμα ρατσισμού και ότι η ροδιακή κοινωνία έχει μεγαλύτερη ανοχή σε σχέση με άλλες. Ακόμη, τους εξήγησε ότι οι συζητήσεις που γίνονται είναι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους Ρόδου. Ο κ. Θεοδωρίδης είπε ότι θα επιδιώξει να κλείσει ένα ραντεβού με τους εκπροσώπους τους, δηλαδή τον κ. Στηροκλέα και τον κ. Λιακόπουλο, με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε για τη χρηματοδότηση που υπάρχει από το επιχειρησιακό της Περιφέρειας για δύο χρόνια για την ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ που είναι δημότες Ρόδου, τόνισε όμως ότι «κάποια στιγμή πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το νησί», κάτι που δεν έχει να κάνει με το ανθρωπιστικό θέμα. Ο Δήμαρχος δεν δήλωσε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει το σχέδιο της επιδότησης κατοικίας και είπε ότι θα εισηγηθούν προς τον κ. Χατζημάρκο να κάνει πρόσκληση η Περιφέρεια, τόσο προς τους ΡΟΜΑ όσο και προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να δουν το ενδιαφέρον που υπάρχει, με δεδομένο ότι θα είναι καλυμμένη η μίσθωση των σπιτιών.

Όμως, ξεκαθάρισε ότι, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, υποχρεούνται να υποδείξουν προσωρινό χώρο καταυλισμού και…ας μην πάνε αφού τότε θα μπορέσουν να εκτελεστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Ωστόσο, τόνισε ότι απαιτείται διπλή συναίνεση.

Προχθές το βράδυ, ο κ. Χατζηδιάκος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ανακοίνωση του χώρου μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και στο δ.σ. της Δευτέρας. Μάλιστα, θύμισε αυτά που είχαν γίνει στο Δημαρχείο πριν τρία χρόνια, επί Δημαρχίας του κ. Στάθη Κουσουρνά, όταν συμπολίτες μας αντέδρασαν έντονα επειδή είχε γνωστοποιηθεί κάποιος χώρος.

Ωστόσο, προχθές, αποκάλυψε ένα γενικό πλαίσιο του σχεδιασμού, δηλαδή ότι θα υποδειχθούν δύο σημεία όπου στο ένα θα μετεγκατασταθούν 8 οικογένειες και στο άλλο 15, μια και συνολικά είναι 23 οι οικογένειες που είναι δημότες Ρόδου.

Πάντως, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, φάνηκε να συμφωνούν στο ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την κοινωνική ένταξη και την ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο κ. Χατζηιωάννου, που έχει διαχειριστεί το θέμα ως αιρετός στην Περιφέρεια, καθώς ανέφερε ότι δεν πρόκειται να πάει κανείς εκεί που θα υποδειχθεί ωστόσο ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να χωροθετήσει.

Ο ίδιος, δεν παρέλειψε, επίσης, να καυτηριάσει την αποχή του Κράτους και της Αστυνομίας, λέγοντας ότι «όλα πέφτουν πάνω στο Δήμο που είναι ό,τι λειτουργεί στο νησί». Από την άλλη, ο Δήμος δεν μπορεί να ρισκάρει να χάσει χρήματα της Ε.Ε., λόγω της αιρεσιμότητας που μπαίνει. Είπε, ακόμη, ότι όσο αφορά στο θέμα αυτό διαπιστώνεται η παντελής απουσία του Κρατικού μηχανισμού.

Ότι δεν θα πάνε οι ΡΟΜΑ στο χώρο που θα τους υποδειχθεί γιατί έτσι είναι ο τρόπος ζωής τους, υποστήριξε και ο κ. Γιάννης Ντελλάκης, Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στην Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου. Όπως είπε, από τη μια είναι φυλές-φυλές και δημιουργούνται διάφορα θέματα εσωτερικά τους, ενώ ο χώρος που βρίσκονται τώρα τους βολεύει.

Πάντως, ο Δήμαρχος, παρεμβαίνοντας ξανά, τόνισε ότι, και να μην υπήρχε η αιρεσιμότητα, η απομάκρυνσή τους από το Κορακόνερο αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να εκφράσει και το παράπονό του λέγοντας ότι και στο θέμα των ΡΟΜΑ «όλα τα περιμένουν από το Δήμο αλλά κανείς δεν είναι μέρος…του Δήμου».

Συνεχίζοντας τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων, τόνισαν σύσσωμοι ότι δεν είναι θέμα ρατσισμού της κοινωνίας αλλά έχει να κάνει με την παραβατικότητά τους, η οποία οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και εμπεδώνει το αίσθημα αδικίας των υπολοίπων πολιτών, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου.

«Οι ροδίτες δεν είμαστε ρατσιστές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαήλ λέγοντας ότι η μετεγκατάσταση έπρεπε να είχε γίνει…από χθες αφού στο σημείο που διαβιούν και ο τρόπος που το κάνουν δεν συνάδει με την κοινωνία μας. Επίσης, αυτό στο οποίο συμφώνησαν όλοι είναι ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός γκέτου.

Κλείνοντας το θέμα ο Δήμαρχος, έδειξε τις προθέσεις του λέγοντας ότι πρέπει να κάνουν τ’ αδύνατα-δυνατά για να λυθεί το θέμα και ότι πρέπει να βρεθεί ο χώρος για ν’ ακολουθήσουν οι επόμενες ενέργειες.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας