Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου για το μεταναστευτικό

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου για το μεταναστευτικό

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου για το μεταναστευτικό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 183 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωσή της για το μεταναστευτικό, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου αναφέρει:

Πέραν της ανθρωπιστικής πλευράς του μεταναστευτικού, πρέπει όλοι να ενσκήψουν με σοβαρότητα στο ζήτημα, με δεδομένο πως πλήττονται και οι ζωοδότες τομείς της οικονομίας μας.

Το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και έχει κορυφωθεί στα Δωδεκάνησα τους τελευταίους μήνες, πρέπει να μας προβληματίσει έντονα. Τα νησιά που έχουν γίνει κύριοι αποδέκτες όπως η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Σύμη και η Τήλος όπως είναι ήδη γνωστό, δεν έχουν στηριχτεί όσο θα έπρεπε. Επίσημες δομές δεν υπάρχουν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το τελευταίο δίμηνο έχουν έρθει στην χώρα μας περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, περισσότεροι από αυτούς βγήκαν σε κάποιο ελληνικό νησί της Δωδεκανήσου.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί υπουργοί δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται επαρκώς τη σοβαρότητα του προβλήματος παρά μόνο επιρρίπτουν ευθύνες και κατηγορίες σε αυτοδιοικητικούς όπως έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Από την άλλη, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές σε συνεργασία με τις Ελληνικές υπηρεσίες και τους Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα ανθρωπιστικά και μόνο.

Βέβαια η νησιωτικότητα με τις ιδιαιτερότητες, όπως περιορισμένες εκτάσεις, μικρό πληθυσμό, υποστελέχωση υπηρεσιών (υγειονομικών και αστυνομικών) ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα νησιά, δεν δύναται να προσφέρουν τίποτα παρά μόνο περισυλλογή και προληπτικές υπηρεσίες στους μετανάστες ώστε να μεταφέρονται άμεσα σε άλλες περιοχές ειδικά διαμορφωμένες και στελεχωμένες εκτός βέβαια των απομακρυσμένων νησιών.

Η νησιωτικότητα και η τουριστική βιομηχανία χρειάζονται προστασία, έτσι ώστε σκηνές όπως αυτές στο νησί της Κω, της Σύμης, τα Καλύμνου, της Λέρου και της Τήλου να μην επαναληφθούν. Το τουριστικό προϊόν που προσφέρουν τα νησιά μας είναι άκρως ευαίσθητο σε τέτοιες καταστάσεις ενώ η διαχείριση της κρίσης τέτοιων γεγονότων τουριστικά και μόνο είναι πολύ δύσκολη και έχει υψηλό κόστος.

Φανταστείτε ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων κατοίκων, να φιλοξενεί μερικές χιλιάδες μετανάστες, Χωρίς γιατρούς και με λίγους αστυνομικούς.

Η ομοσπονδία μας καλεί όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς και ειδικά την αρμόδια υπουργό να αναλάβουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο μέτρο του δυνατού αλλά και μα μην πληγεί περεταίρω η εικόνα των νησιών μας εν εξελίξει της τουριστικής σεζόν.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς