Επιτυχημένη και η φετινή γιορτή κρασιού στον Έμπωνα (βίντεο και φωτορεπορτάζ)

Επιτυχημένη και η φετινή γιορτή κρασιού στον Έμπωνα (βίντεο και φωτορεπορτάζ)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1327 ΦΟΡΕΣ

Το κρασί γιόρτασε επιτυχώς για άλλη μια χρονιά στον Έμπωνα!!! Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το χωρίο μας και απόλαυσε άφθονο κρασί, μουσταλευριά, σταφύλι, γιαούρτι με γλυκό σταφύλι, εδέσματα τα οποία προσφέρονταν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες.

Η γιορτή αυτή για 58 συνεχή έτη αναδεικνύει τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου μας, στα οποία η σοφία και η εμπειρία των παλαιότερων συνδυάστηκε γλυκά με την φρεσκάδα των νέων που με περισσή προθυμία πρόσφεραν εθελοντικά σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ο κόσμος που συνέρρευσε και φέτος απόλαυσε τη βόλτα ξεκινώντας με κρασί που κερνούσαν τα παιδιά του πολιτιστικού στην είσοδο της εκδήλωσης, συνέχισε στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα που έκθεταν τα παραδοσιακά πήλινα ποτήρια και κανάτες της γιορτής, τα δωρεάν προσφερόμενα εδέσματα και πολλά άλλα παραδοσιακά χειροποίητα είδη που διατίθεντο στο καθιερωμένο πλέον περίπτερο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Πλησιάζοντας στο χώρο του γλεντιού ο επισκέπτης συναντούσε τα βαρέλια όπου έρρεε άφθονο το δωρεάν κρασί, τις λεγόμενες «κρεβατίνες».

Η αναβίωση των εθίμων συνδυάστηκε με ένα μεγάλο γλέντι, με τον Κρητικό Αχιλλέα Δραμουντανή και τον Κυριάκο Παπαηλία. Τα 5 χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Έμπωνα «ο Αττάβυρος» έδωσαν για άλλη μια φορά μια ιδιαίτερη γεύση στη βραδιά, με το παραδοσιακό πατητήρι και την Μπωνιάτικη Σούστα να κλέβουν και πάλι την παράσταση. Ένα ακόμα ξεχωριστό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του Συλλόγου μας, όπου ζυμωνόταν και φουρνιζόταν επί τόπου το γνωστό σε όλους χωριάτικο ψωμί.

Πενηνταοκτώ χρόνια τώρα ο Έμπωνας Ρόδου διατηρεί το πρώτο όνομα στην παραγωγή κρασιού και αναδεικνύει τις παραδόσεις του τόπου μας. Και η φετινή Γιορτή Κρασιού ανέδειξε με τον πιο όμορφο τρόπο τα ήθη και τα έθιμα μας, την παραδοσιακή φορεσιά, τους χορούς των νησιών μας και όχι μόνο, τις μουσικές μας, τα εδέσματα που ακούραστα οι γυναίκες του χωριού φτιάχνουν τόσα χρόνια με τα χέρια τους και με πολλή αγάπη, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 4.500 μουσταλευριές που παρασκευάστηκαν από τις νοικοκυρές του χωριού αλλά και τα μικρά παιδιά.

Οι διοργανωτές Πολιτιστικός Σύλλογος Έμπωνα «ο Αττάβυρος» και Αθλητικός Σύλλογος «Μ.Α.Σ. Αναγάννηση Έμπωνα» ευχαριστούν θερμά:

Τους συνδιοργανωτές Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Τμήμα Τουρισμού, Δ.Ο.Π.Α.Ρ., Δημοτική Κοινότητα Έμπωνα, Δήμο Ρόδου
Την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου
Την Ε.Ο.Π.Κ CB Δωδεκανήσου γα τη ρύθμιση της κυκλοφορίας
Την Ε.Τ.ΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ
Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταβύρου
Το Παράρτημα Εθελοντών Αιμοδοτών Έμπωνα «Αγ. Εφραίμ»
Όλους τους χορηγούς επικοινωνίας, εφημερίδα «ΡΟΔΙΑΚΗ» , Ράδιο Αρχάγγελος, Top FM. Rodosreport.gr, rodosevents.gr

Τους οινοπαραγωγους για την προσφορά των κρασιών C.A.I.R, EMERY, ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ( Παπαμιχαήλ Εμμανουήλ), Ampelones Alexandris, Merkouris Wines ( Παπαμιχήλ Κωνσταντίνος), Kounakis Wines
Τους σταφυλοπαραγωγούς για τη διάθεση διάφορων ποικιλιών βρώσιμου σταφυλιού
Τους χορηγούς για τη στήριξη της εκδήλωσης

Τον πολιτιστικό Σύλλογο Σιανών «Η Βρασιά» και της Μονολίθου «Νέα Ζωή», και τα εστιατόρια «Τσουκαλάς Σάββας», «Μπάκης Εμμανουήλ», «Μπάκης Παναγιώτης», για την προσφορά τραπεζοκαθισμάτων

Την ορχήστρα του Μικέ Στάππα για το γλέντι της Παρασκευής
Τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητηνίας «η Κάστελλος» και την χορευτική ομάδα του Μανδρικού

Την ορχήστρα του Κ. Καρανικόλα για το γλέντι του Σαββάτου

Ιδιαίτερη μνεία κι ευχαριστίες αρμόζουν επίσης:

Στους χοροδιδάσκαλους κ. Φτάκλα Ιάκωβο και κ. Καραγιαννάκη Γιώργο για την πολύτιμη συμβολή τους στη διάδοση των παραδοσικών χορών στις νέες γενιές

Τα παιδια από τα 5 χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας που ομόρφυναν τις εκδηλώσεις με τις παραστασεις τους

Τις νοικοκυρές του χωριού για την ακούραστη βοηθεια σε όλες τις ετοιμασίες της γιορτης
Τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ μας, που και φέτος ήταν απαραίτητοι και ακούραστοι συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία της γιορτής

ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΠΙ ΤΟΣΑ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΝΥΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΕΘΙΜΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!!!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΜΑΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΑ ΕΘΙΜΑ, ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ, ΤΟ ΧΟΡΟ, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ…..ΣΤΗΝ 59η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016!!!!

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας