Η Ελληνοτουρκική ορχήστρα νέων στο παλάτι των Ιπποτών (βιντεο)

Η Ελληνοτουρκική ορχήστρα νέων στο παλάτι των Ιπποτών (βιντεο)

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 590 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ημέρες Μουσικής»

Σε έναν απο τους ωραιότερους χώρους που διαθέτει το νησί μας, το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ συναυλία της Ελληνοτουρκικής ορχήστρας νέων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Ημέρες μουσικής" που πραγματοποιείται για 16η χρονιά στο νησί μας.

Μιλώντας στη "Ροδιακή", η πρόεδρος της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων κ. Λένη Κονιαλίδης, αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια τόσο στο νησί της Ρόδου, όσο και στην ανταπόκριση του κοινού.
"Είναι η 8η χρονιά που πραγματοποιείται αυτή η εκδήλωση.

Η Ελληνοτουρκική ορχήστρα διαθέτει 50 μουσικούς, 25 Έλληνες και 25 Τούρκους, γίνονται οι πρόβες ξεχωριστά κάθε καλοκαίρι και μαζεύονται μετά μαζί και επί μία εβδομάδα πραγματοποιούνται πρόβες. Σήμερα ακούσαμε έργα των Beethoven, Mozart και Mendellsohn, τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Cem Mansur ενώ σολίστ είναι οι έλληνες Ελλη Παπαγρηγορίου στο βιολί και Μιχάλης Ίσκας, στη βιόλα.

Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία για τους μουσικούς, δεν έχουν ανάγκη τη γλώσσα για να επικοινωνήσουν, είναι στη μέση η μουσική, τα παιδιά γίνονται αμέσως φίλοι μεταξύ τους, υποστηρίζουν πολύ ο ένας τον άλλο και είναι συγκινητικό.

Μας έχει δώσει πολύ ωραίες στιγμές και για τη νεολαία είναι πολύ σημαντικό σήμερα να ακούει ο ένας τον άλλο, γιατί κανείς πλέον δεν ακούει τον άλλο".

Η ίδια μάλιστα συνέχισε λέγοντας "αυτό που δένει συνήθως τους μουσικούς μεταξύ τους είναι το γεγονός ότι σε κάθε αναλόγιο βάζουμε έναν τούρκο και έναν έλληνα, και είναι μεγάλο πράγμα να μοιράζεσαι αναλόγιο. Γυρίζουν τις σελίδες μαζί, γράφουν, σημειώνουν, γνωρίζουν ο ένας τον άλλο".

Ερωτηθείσα σχετικά με τις περιοχές στις οποίες έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα, η κυρία Κονιαλίδης ανέφερε "κάθε χρόνο πάμε και στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία, έχουμε πάει στη Χίο, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σάμο. Η Ρόδος είναι ένα πολύ ωραίο μέρος για αυτό γιατί είναι σαν γέφυρα, μπορούμε πολύ εύκολα να πάμε μετά στην Τουρκία. Πολύ καλή η αποδοχή του κόσμου και στις δύο χώρες. Οι τούρκοι αγαπάνε πολύ τους Έλληνες".

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φορμιγξ, κ. Χρήστος Τσενές, ανέφερε
«Είναι η 16η χρονιά που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ "Ημέρες Μουσικής", είναι ίσως η πιο δύσκολη χρονιά, αλλά επειδή... πενία τέχνης κατεργάζεται, προσπαθούμε να βρούμε μια σειρά από τρόπους για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε αν μη τι άλλο στο ίδιο επίπεδο των προηγούμενων χρόνων.

Ένας τρόπος από αυτούς ήταν η συνεργασία με την ελληνοτουρκική ορχήστρα νέων, με την οποία επίσης έχουμε σαν γραφείο μια μακρά ιστορία, με αντικειμενικό σκοπό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε κάτι όσο το δυνατόν πιο συμφέρον και για τις δύο πλευρές.

Έτσι ουσιαστικά καταφέρνουμε φέτος να έχουμε ένα αξιοπρεπέστατο πρόγραμμα χωρίς καθόλου ελλείψεις με την παρουσία της ελληνοτουρκικής, με μουσική δωματίου από σχήματα τα οποία προέρχονται απο τα παιδιά της ελληνοτουρκικής, με τον Πάρη Τσενίκογλου που είναι ένας εξαίρετος νεαρός πιανίστας σχετιζόμενος με τη Ρόδο, γιατί στο διεθνή διαγωνισμό της Ρόδου έχει πάρει βραβείο και καταλήγοντας με μια συναυλία με το Στέφανο Κορκολή με ένα με πιάνο- φωνή που προσεγγίζει πάρα πολύ τα κλασικά πρότυπα, το οποίο είναι το απαύγασμα της σχέσης του Στέφανου Κορκολή με τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί ουσιαστικά είναι μια επεξεργασία δικών του τραγουδιών για φωνή και πιάνο. Είναι πολύ ενδιαφέρον, θα το δείτε, δεν νομίζω οτι περιγράφεται.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πλέον κάτι αυτονόητο, είναι κάτι που το περιμένει. Άλλωστε ο κόσμος που παρακολουθεί το Φεστιβάλ είναι περισσότερο Ροδίτες παρά τουρίστες, δίνει ραντεβού κάθε χρόνο, εδώ γι' αυτό».

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων ημερών του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, 21:00
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Ρεσιτάλ Πιάνου: Πάρις Τσενίκογλου
[Έργα: Beethoven, Debussy, Schubert, Μιχάλη Βεκιάρης, Psathas]

- Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015, 21:00
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
O Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη
Σοφία Μανουσάκη, ερμηνεία τραγουδιών

Διαβάστε ακόμη

Πολιτιστικές δράσεις στη Σορωνή της Ρόδου

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο