N. Bενετοκλή: Πρέπει να δούμε τι έφταιξε και δεν πείσαμε τον κόσμο

N. Bενετοκλή: Πρέπει να δούμε τι έφταιξε και δεν πείσαμε τον κόσμο

N. Bενετοκλή: Πρέπει να δούμε τι έφταιξε και δεν πείσαμε τον κόσμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 355 ΦΟΡΕΣ

Χρειάζεται ψυχραιμία και εμπεριστατωμένη ανάλυση, επισημαίνει η πρόεδρος της ΝΟΔΕ

Να δουν τι φταίει και δεν έπεισαν τον κόσμο, είναι το πρώτο μέλημα (και) στην τοπική Νέα Δημοκρατία, μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΝΟΔΕ, κα Νατάσα Βενετοκλή η οποία κάνει μία πρώτη προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος.

Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, η κα Βενετοκλή, καταρχήν, ευχαρίστησε όλους τους Νεοδημοκράτες, όλους τους φίλους και τα στελέχη της παράταξης, «που για άλλη μια φορά δούλεψαν μαζί μας, μας πίστεψαν και κράτησαν την παράταξη ενωμένη πάνω απ’ όλα», όπως είπε και στη συνέχεια δήλωσε:
«Αυτή η εκλογική αναμέτρηση, όπως και να ‘χει, ήταν μία μεγάλη και καθαρή ήττα της Νέας Δημοκρατίας, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και Δωδεκανησιακά. Είναι πολύ νωρίς, όμως, ακόμα για να κάνουμε ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, αν δεν δούμε συγκεκριμένους αριθμούς και συγκεκριμένα μεγέθη, ανά περιοχή, ανά χωριό, ανά νησί, για να μπορέσουμε να κρίνουμε τι είναι αυτό που πήγε σωστά ή τι είναι αυτό που πήγε λάθος.

Χρειάζεται ψυχραιμία και εμπεριστατωμένη ανάλυση. Θεωρώ ότι, στα Δωδεκάνησα, είναι μία πληθώρα μικρών και μεγάλών πραγμάτων τα οποία συνετέλεσαν στο να πέσει το ποσοστό μας: Αφενός η μεγάλη αποχή, η οποία λειτούργησε αρνητικά για τη Νέα Δημοκρατία, σίγουρα η έλλειψη σταυρού και ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους και από τα ίδια τα στελέχη για τον υποψήφιο που στηρίζουν, ίσως κάποια λάθη τακτικής και στρατηγικής τα οποία έγιναν ανά νησί».

»Όλα αυτά νομίζω ότι αποτέλεσαν ένα μικρό παζλ που οδήγησε στην πτώση της δύναμής μας. Πέρα και πάνω απ’ όλα αυτά, όμως, η Ν.Δ. έκανε έναν καθαρό αγώνα, έναν έντιμο αγώνα. Εμείς είπαμε την αλήθεια. Σε όσα είπαμε και σε όσα κάναμε δεν υπήρξε πουθενά ούτε δόλος, ούτε προσπάθεια παραπλάνησης του εκλογικού σώματος. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, άσχετα εάν, τελικά, ο κόσμος δεν πίστεψε όλα αυτά που λέγαμε εμείς και θέλησε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στην κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝ.ΕΛ. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα, πλέον, των πράξεων και όχι των λόγων.

Η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει, μετά από επτά μήνες να κυβερνήσει και εμείς ως παράταξη θα πρέπει, με ψυσχραιμία πάνω απ’ όλα, να δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, να το αναλύσουμε και να δούμε πως θα πορευθούμε από ‘δω και πέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να πορευτούμε ενωμένοι. Ο Βαγγέλης ο Μεϊμαράκης κατάφερε να ενώσει την παράταξη, και αυτό που κατάφερε να γίνει μέσα σ’ αυτές τις είκοσι μέρες, θα πρέπει να το διατηρήσουμε για την όποια επόμενη ηγεσία προκύψει στις εσωκομματικές εκλογές που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος».

Για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΟΔΕ αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία αφού, όπως λέει η Πρόεδρος, πρέπει πρώτα όλοι να ηρεμήσουν και να συλλέξουν τα στοιχεία για να τα αναλύσουν.
Κληθείσα η κα Βενετοκλή να σχολιάσει ότι στελέχη της Ν.Δ. και υποψήφιοι βουλευτές φέρονται να εκφράζουν δυσαρέσκεια για την τακτική που ακολούθησε η ΝΟΔΕ κατά την προεκλογική περίοδο, καταρχήν, είπε ότι η ίδια δεν γνωρίζει για αιχμές από βουλευτές και δήλωσε: «Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές αποτελούσαν μέρος της ΝΟΔΕ και ήταν μέρος της στρατηγικής του κόμματος. Δηλαδή, όλοι όσοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο συναποφάσιζαν με τη ΝΟΔΕ ποια στρατηγική θα ακολουθηθεί και πως θα κινηθούμε.

Συμμετείχαν σε όλες τις συνεδριάσεις, για το τι πρόγραμμα θα ακολουθήσουμε, την επικοινωνιακή πολιτική κτλ. Άρα, δεν νομίζω ότι κάποιος από τους υποψήφιους βουλευτές δικαιούται να ομιλεί και να καταλογίζει ευθύνες στη ΝΟΔΕ, τη στιγμή που αποτελεί μέλος της και συναποφασίσαμε για όλες τις κινήσεις στην προεκλογική περίοδο».

Όσο για το αν το αποτέλεσμα των εκλογών θα σηματοδοτεί εξελίξεις και στη ΝΟΔΕ, δήλωσε: «Η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, είναι μία από τις πιο δραστήριες ΝΟΔΕ πανελλαδικά. Είναι μία ΝΟΔΕ η οποία έχει διατηρήσει δυνάμεις και έχει αναδείξει στελέχη και έχει πολλά θετικά στην εικοσάμηνη θητεία της. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές στις ΝΟΔΕ γενικότερα. Αυτή τη στιγμή, προέχει η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου, το Συνέδριο, ο νέος Πρόεδρος και από εκεί και πέρα θα δρομολογηθούν εξελίξεις».

Σχετικά με το αποτέλεσμα στην Κω όπου, λόγω της όξυνσης του μεταναστευτικού, αποτέλεσε έκπληξη ότι το ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα, είπε η κα Βενετοκλή: «Είναι ένα από τα κομμάτια που χρειάζεται πάρα πολύ ανάλυση, τελικά, και έχει να κάνει περισσότερο με ψυχολογία παρά με ουσία. Δηλαδή, είναι αυτό το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταφέρει και έπεισε τον κόσμο-κάτι που δεν καταφέραμε εμείς-ότι του αξίζει αυτή η δεύτερη ευκαιρία. Και η Κως είναι από τα πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα διότι, πραγματικά, έχει πληγεί αφάνταστα. Το μεταναστευτικό που είναι ένα από τα βασικά λάθη τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στο νησί, καταστράφηκε η φετινή τους σεζόν, καταστράφηκε η σεζόν η επόμενη και, παρ’ όλα αυτά, βγήκε πρώτο κόμμα. Είναι αυτό ακριβώς που σας λέω: Ότι ο κόσμος αποφάσισε ότι θέλει (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) μία δεύτερη ευκαιρία και μακάρι να μην απογοητευτούν για τρίτη φορά».

Ερωτηθείσα για την αυτοκριτική που θα γίνει και τοπικά στο κόμμα είπε:
«Πρέπει να καθίσουμε να δούμε τι είναι αυτό το οποίο κάνουμε λάθος και ο κόσμος δεν μας ακούει. Κάναμε έναν προεκλογικό αγώνα που δεν έχουμε να ντραπούμε σε τίποτα, δεν είπαμε σε τίποτα ψέματα, κοιτάξαμε τον ελληνικό λαό στα μάτια, μπορούμε και τον ξανακοιτάμε στα μάτια διότι όλη η προεκλογική μας περίοδος στηρίχθηκε σε στοιχεία και σε αλήθειες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν πείσαμε τον κόσμο. Άρα, κάτι πρέπει ν’ αλλάξει. Είτε στο επικοινωνιακό, είτε στο ανθρώπινο δυναμικό, είτε στον τρόπο έκφρασης της Ν.Δ., για να μπορέσει να πείσει».

Τέλος, σχετικά με την κριτική που ασκούν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την τακτική της συναίνεσης που ακολουθήθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία, είπε:
«Ακούστε, η Νέα Δημοκρατία είναι μία μεγάλη παράταξη η οποία αποτελείται από κεντροδεξιά έως δεξιά. Είναι, λοιπόν, λογικό να υπάρχουν διάφορες τάσεις μέσα στη Ν.Δ. Εκ του αποτελέσματος είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε την τακτική. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Ιανουάριο με τον Αντώνη Σαμαρά. Όλοι κριτίκαραν τη στρατηγική του, που ήταν η στρατηγική της κόντρας. Τώρα κριτικάρουν τη στρατηγική της συναίνεσης. Εγώ δεν θα βιαζόμουν να κάνω κρίσεις».

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»

Συλληπτήριο μήνυμα του Β. Υψηλάντη για τον θάνατο του Μιχαήλ Σωμού

Μ. Κόνσολας: «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη