Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης μιλάει για το Φεστιβάλ My Pefkos

Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης μιλάει για το Φεστιβάλ My Pefkos

Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης μιλάει για το Φεστιβάλ My Pefkos

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1222 ΦΟΡΕΣ

Το 3ο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης που έλαβε χώρα την Παρασκευή στους Πεύκους, είναι η κορυφή του παγόβουνου…

Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, Πρόεδρος και Υπεύθυνος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Κοιν.Σ.Επ. MyPefkos, αποκαλύπτει στην RFN την συνταγή για την ολοκληρωμένη διαχείριση ενός τουριστικού προορισμού.

Τι ακριβώς είναι, και τι κάνει, η My Pefkos;

Είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ανάπτυξης και προώθησης των Πευκών. Δημιουργήθηκε από εννέα επιχειρηματίες της περιοχής, γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι τελικά πρέπει να κάνουμε κάτι κι εμείς οι ίδιοι κάτι παραπάνω για να κρατήσουμε τον προορισμό μας σε υψηλά επίπεδα τουριστικής προσέλευσης. Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα! Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Ρόδου γενικότερα. Εμείς, στους Πεύκους προσφέρουμε ηρεμία, ασφάλεια και καθαριότητα... Αυτό είμαστε και αυτό προσπαθούμε να βγάλουμε προς τα έξω, με διάφορες κινήσεις που κάνουμε, όπως το φεστιβάλ, τα beach parties, και διάφορες δράσεις προώθησης των τοπικών μας προϊόντων.

Ποιος είναι ο απολογισμός του 3ου Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης;

Πήγε πολύ καλά! Μας τίμησαν περισσότεροι από 1500 επισκέπτες, τόσο τουρίστες από την περιοχή αλλά και οι κοντοχωριανοί μας είχαν την ευκαιρία να δουν κάτι διαφορετικό. Το στήσιμο και η προώθηση του Φεστιβάλ δεν απευθύνονται μόνο στους επισκέπτες μας από το εξωτερικό… Φυσικά, αυτοί είναι ο κύριος στόχος γιατί θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι εδώ δεν είμαστε μόνο «ήλιος και θάλασσα».

Γι’ αυτό προωθούμε και τον πολιτισμό, την τοπική παράδοση και τα τοπικά προϊόντα! Ήταν ένα εμπλουτισμένο γαστρονομικό φεστιβάλ, με πολυμορφικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Φτιάξαμε κρασί με τον παραδοσιακό τρόπο, φτιάξαμε παραδοσιακή μυζήθρα, παραδοσιακό μελεκούνι, και παρουσιάσαμε και παραδοσιακούς χορούς χάρη στη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων! Μάλιστα φιλοξενήσαμε και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Ποζάρ από τους Θρακομακεδόνες, και παρακολουθήσαμε μια παράσταση από ένα 25μελές συγκρότημα και χάλκινα όργανα! Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά, μια πολιτιστική συνάντηση ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Τι σχεδιάζετε για τη συνέχεια;

Αυτό ήταν το τρίτο φεστιβάλ, το οποίο εμπλουτίσαμε και με περίπτερα τοπικών παραγωγών και επιχειρηματιών που εξέθεσαν τη δουλειά τους… Τη γύρη, το μέλι, τον βασιλικό πολτό, διάφορες ετικέτες κρασιού που είναι πλέον και διεθνώς αναγνωρισμένες, καθώς και προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας όπως μέντα, βασιλικός και λεβάντα, ου έχουν μπει δυναμικά στην αγορά των καλλυντικών και μάλιστα εξάγονται και στο εξωτερικό. Το θέμα του Φεστιβάλ το βλέπουμε πολύ σοβαρά, και θα το αναπτύξουμε περαιτέρω.

Είμαστε πλέον σε ένα σημείο που οι επισκέπτες μας γνωρίζουν γι’ αυτό, και προσπαθούν να κανονίζουν τις διακοπές τους για να το παρακολουθήσουν! Δεν έρχονται δηλαδή απλώς επειδή έκλεισαν ένα φτηνό πακέτο διακοπών. Για την ώρα, σκεφτόμαστε να το κάνουμε και μια δεύτερη φορά μέσα στην τουριστική περίοδο. Μία τον Σεπτέμβρη, και μία ακόμα περί τα τέλη του Ιουνίου.

Πώς συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις προσπάθειές σας;

Ξέρουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πονάει αυτή την περίοδο. Παρόλα αυτά, είναι δίπλα μας. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς, οι οποίοι μας στηρίζουν όσο μπορούν. Στο Φεστιβάλ μας τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος, η κα Χατζηλαζάρου, ο Περιφερειάρχης, ο κ. Χατζημάρκος που ήρθε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, τον κ. Καμπουράκη, τους φιλέψαμε και διασκέδασαν μαζί μας μέχρι αργά το βράδυ. Έγιναν κι εκείνοι μέρος της εκδήλωσης, όπως είναι άλλωστε μέρος των προσπαθειών μας. Η διοργάνωση της εκδήλωσης είναι εθελοντική, όποτε θεωρώ θα μπορέσουν να τη στηρίξουν και στο μέλλον. Τώρα περιμένουμε να δούμε και την διαθεσιμότητα διάφορων κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκό χώρο, όπως το ΈΣΠΑ, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο.

Με δυο λόγια, τι προσφέρει η MyPefkos, ως παράδειγμα τουριστικής πολιτικής;

Έχουμε φτιάξει 30000 χάρτες της περιοχής, κατηγοριοποιήσαμε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ από την μία πλευρά του χωριού έως την άλλη στην άλλη, ώστε ο επισκέπτης να ξέρει τι βρίσκεται γύρω και να μπει στην διαδικασία να το εξερευνήσει. Φτιάξαμε 20 οικολογικές πινακίδες για εύκολο προσανατολισμό, έχουμε φτιάξει 20 χτιστά παγκάκια κατά μήκος του χωριού όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει… Είναι καλαίσθητα, χειροποίητα και πέτρινα, και φέρουν και το λογότυπο της εταιρείας για τι σε τελική ανάλυση αυτό είναι το brand! Φτιάξαμε 40 χτιστούς κάδους απορριμμάτων μικρής εμβέλειας για να κρατήσουμε καθαρά τα πεζοδρόμια. Επίσης έχουμε προσλάβει οδοκαθαριστή, ο οποίος 6 μέρες την εβδομάδα μαζεύει τους κάδους με ειδικό όχημα και ανανεώνει τους χάρτες στα σημεία διανομής!

Αγοράσαμε 20 επιπλέον κάδους του δήμου και τώρα θα αγοράσουμε άλλους 30, για να ανανεώσουμε όσους είχαν φθαρεί από τη χρήση και τον χρόνο. Συνέχεια γίνεται κάτι εδώ, και ο κόσμος το απολαμβάνει και το επικροτεί! Η σύμπραξή μας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012, σαν μοντέλο τοπικής ανάπτυξης που λειτουργεί παράλληλα με την τοπική Αυτοδιοίκηση, με σκοπό να ξεπερνά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος στην υλοποίηση μιας απόφασης. Την έχει αγαπήσει και ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επισκέπτες μας! Αυτόματα δημιουργείται η ανάγκη αυτή η πρωτοβουλία να εξαπλωθεί. Φαντάσου όπου πηγαίνει στη Ρόδο να βλέπεις ένα λογότυπο MyIxia, MyFaliraki, MyOldTown… Παράλληλα με τον Δήμο, μπορούμε κι εμείς να ενεργοποιηθούμε για να κρατάμε τον τόπο μας καθαρό και ελκυστικό, και φυσικά να τον προβάλλουμε… Όλα αντιμετωπίζονται, αρκεί ο κόσμος να είναι ενωμένος.

Συνέντευξη για την RFN, ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ.

Πηγή: http://www.rodosfoodnews.gr/

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής