Δωρεάν μέτρηση σακχάρου στο ισόγειο του δημαρχείου

Δωρεάν μέτρηση σακχάρου στο ισόγειο του δημαρχείου

Δωρεάν μέτρηση σακχάρου στο ισόγειο του δημαρχείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 267 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα και αύριο από τις 12 έως τις 2 μ.μ.

Δωρεάν μέτρηση σακχάρου, θα πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 29 και αύριο Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 2:00 το απόγευμα, στο ισόγειο του Δημαρχειακού Μεγάρου, στο πλαίσιο του προγράμματος για την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη που υλοποιείται από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, σε συνεργασία με τα κέντρα πρόληψης ΚΕΠ Υγείας, σε σαράντα πόλεις ανά τη χώρα. χώρα.

Στη Ρόδο, το πρόγραμμα υλοποιείται, βέβαια, με τη στήριξη του Δήμου της Ρόδου και, χθες, μίλησαν για τη σημασία του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (ΙΣΡ), κ. Ηλίας Τσέρκης, οι οποίοι και απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν σήμερα και αύριο για μία προληπτική εξέταση.

Όπως δήλωσε η κα Ζωάννου, είχαν τρεις ημέρες μόνο για να προετοιμάσουν αυτό το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί μόνο για δύο ημέρες και αφορά τους πολίτες που θα προσέλθουν για να εξεταστούν προληπτικά για τον σακχαρώδη διαβήτη Το πρόγραμμα υλοποιείται σε σαράντα πόλεις της Ελλάδας που ταυτόχρονα θα γίνουν δειγματοληψίες από ένα όριο 2000 πολιτών και είναι μία χορηγία της φαρμακευτικής εταιρίας CANA η οποία προμηθεύει τα τεστ και τις μετρήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι απαραίτητο να γίνει αυτό το τεστ γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση της εποχής και είναι κάτι το οποίο δεν δίνει πάντα τα συμπτώματα και θα πρέπει να γίνεται προληπτικά σε όλους τους πολίτες, και σε νέα παιδιά και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Ο στόχος, λοιπόν, του προγράμματος είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, με τη μέτρηση του γενικού πληθυσμού. Για τις μετρήσεις, θα υπάρχει γιατρός εθελοντής και παρασκευάστρια και θα δίνονται οδηγίες στους πολίτες, θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα και από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, ανάλογα με το πώς θα τους κατευθύνει ο γιατρός. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένα ερωτηματολόγιο κα θα δίνονται κάποιες συμβουλές που θα μπορούν να ακολουθήσουν για να έχουν κάποιο καλό αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσέρκης, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη την κα Ζωάννου, μίλησε για τον σακχαρώδη διαβήτη λέγοντας ότι είναι μία μάστιγα της σύγχρονης εποχής, μία νόσος η οποία είναι ύπουλη και γι’ αυτό το λόγο δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, παρά μόνο όταν πάμε σε ακραίες τιμές.

Η έγκαιρη διάγνωση, σύμφωνα με τον κ. Τσέρκη, βάσει των προληπτικών εξετάσεων, όπως θα γίνουν σήμερα και αύριο στο Δημαρχείο, έχουν μεγάλη σημασία γιατί είναι αυτή που θα ευαισθητοποιήσουν και ενδεχομένως να βγάλουν και διάγνωση σε κάποια άτομα που δεν το γνωρίζουν.

Στη συνέχεια, ανέφερε και ορισμένα εντυπωσιακά νούμερα για την ασθένεια, όπως ότι γύρω στο 10% του ενήλικου πληθυσμού υπολογίζεται ότι πάσχει και από αυτούς, το 50% δεν το γνωρίζει και από το υπόλοιπο που το γνωρίζει, οι μισοί έχουν σωστή ρύθμιση.

Δηλαδή, σε επίπεδο Ρόδου, με θεωρητική προσέγγιση, 5000 συμπολίτες μας ενδεχομένως να έχουν σακχαρώδη διαβήτη και να μην το γνωρίζον και από τους υπόλοιπους που το γνωρίζουν ένα 40%-50% δεν έχουν σωστή ρύθμιση.

Τα προβλήματα του ζαχαρώδη διαβήτη είναι λίγο πολύ γνωστά. Όπως εξήγησε ο γιατρός, στοχεύει σε αγγειακές παθήσεις, ξεκινώντας από τα μικρά αγγεία και φθάνοντας μέχρι τα μεγαλύτερα αγγεία όπου χτυπάει ζωτικά όργανα ενώ παρουσιάζονται επιπλοκές γύρω από το νευρολογικό σύστημα.

Έτσι, είναι επιβεβλημένο όσοι συμπολίτες μας έχουν το χρόνο να έρθουν να κάνουν τον έλεγχο και κατόπιν να μπουν σε μία σωστή παρακολούθηση. Με τον τρόπο αυτό ζούμε καλύτερα, δηλαδή αυξάνονται τα ποιοτικά χρόνια ζωής ενώ μειώνεται και το κόστος μια και υπολογίζεται ότι η ρύθμιση του ζαχαρώδη διαβήτη κοστίζει το 25% των δαπανών της υγείας ενώ οι επιπλοκές έχουν κόστος περί το 75%, όπως ανέφερε ο κ. Τσέρκης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για να βγάλουν τη διάγνωση πρέπει τα άτομα που θα εξεταστούν να είναι νηστικοί πάνω από οκτώ ώρες, ωστόσο αν κάποιοι έχουν πάρει πρωινό, όταν η τιμή σε τυχαία μέτρηση υπερβεί το 200, πάλι είναι ένδειξη ότι το άτομο πάσχει από ζαχαρώδη διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη